Portugal

Portugal är beläget i sydvästra Europa, vid Atlantkusten, och har växt kraftigt senaste åren som semesteralternativ till närliggande och mycket populära Spanien. Portugal erbjuder såväl sol och bad som storstad och man ska inte heller glömma att Portugal också omfattar ögrupperna Madeira och Azorerna i Atlanten.

Portugals huvudstad heter Lissabon och ligger vackert vid Tagus-floden, vid utloppet till Atlanten. I Lissabon finns mysiga gränder, utomhuscafeer, trendig shopping och prisvärda restauranger samtidigt som det är en stad som ännu inte nåtts av massturismen på samma sätt som många andra europeiska storstäder. Lissabons huvudsakliga centrum ligger i stadsdelen Baixa men man bör inte missa ett besök till stadsdelen Alfama, Lissabons äldsta.

Strax utanför Lissabon finner du Lissabons riviera med badorterna Cascais och Estoril. Estoril har länge varit ett semesterparadis för Lissabons societet, känt för sina fina stränder och sitt populära casino, ett av Europas största. Mysiga Cascais är lite mindre och lugnare men har tre fina badvikar och många bra restauranger.

Lite drygt 30 mil norr om Lissabon ligger Porto, Portugals andra största stad. Porto liknar Lissabon på många sätt. Här finns flera gamla vackra stadsdelar med mysiga gränder och genom staden flyter floden Duero med flera vackra broar.

Längst söderut i Portugal hittar du Algarve. Här finns en lång och vacker kust och stränderna är utmärkta för dig som gillar surfing. Många åker också till Algarve för att spela golf. Och det finns gott om bra restauranger.

Madeira ute i Atlanten är faktiskt inte bara en ö utan även en ögrupp. Förutom huvudön Madeira finns närliggande ön Porto Santo samt två mindre obebodda öar. Madeira kallas ofta «Blomsterön», och det finns en anledning till det. Öns vegetation gör verkligen intryck. Det finns stränder på Madeira men de flesta åker hit för aktiviteter och utflykter. Det är exempelvis en utmärkt ö för att vandra.

Den andra ögruppen som tillhör Portugal är Azorerna, drygt 150 mil rakt västerut från Lissabon i Atlanten. Azorerna består av nio öar som delas upp i tre ögrupper. Den största och mest befolkade ön är  São Miguel. Azorerna är precis som Madeira kanske mest känd för sitt vackra landskap och de flesta åker hit för naturupplevelserna.

Vem passar detta resmål för?

Portugal är ett stort semesterland som lockar folk som söker sol, bad, avkoppling och värme. Men Portugal har mycket annat att erbjuda som en rik kultur och historia och speciellt i städerna på fastlandet finns mycket vacker arkitektur. Portugal är också känt för sin vintillverkning och har en spännande maltkultur att upptäcka.

När är det bäst att åka hit?

Med sitt läge i sydvästra Europa är semestersäsongen på det portugisiska fastlandet längre än i många andra delar av Europa. Svenskt sommarväder finner man redan runt mars och värmen håller i sig framåt november. Madeira har varmt väder under hela året. Azorerna har ett något svalare klimat än Madeira och många väljer därför att åka hit under sommarhalvåret.

Sök, jämför, spar! sistaminuten.se är en av Sveriges ledande sökmaskiner för billiga resor, både med kort tid till avresa och längre fram i tiden. Här får du de bästa erbjudandena från en lång rad charterbolag, flygbolag, hotell och biluthyrningsfirmor.

Karta

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Portugal
kalender DagDag NattNatt BadBad