Grekisk semesterstämning

Grekisk semesterstämning

Kreta

Kreta har en lång och spännande historia, och bjuder på flera storslagna byggnadsverk och kulturminnen. Det finns många städer och byar att bo i – oavsett om man söker lugn och ro, romantiska platser eller ett hektiskt nöjesliv.

Kreta är den största av de grekiska öarna, och det säger inte så lite. Det ligger nämligen mellan 1200 och 2000 öar i Grekland – beroende på hur man definierar en ö. Räknar man endast bebodda öar är antalet runt 200.

Kretas varierade utbud

Att Kreta är en stor ö råder det ingen tvekan om. Det faktum att Kreta har mycket mer att erbjuda än bara sol och bad gör ön till ett extra spännande resmål. De flesta som reser hit har förstås solbränna och strandliv i kikaren. Och det är inte så konstigt, eftersom solen skiner nästan varje dag, och det finns ett oändligt antal stränder att breda ut sig på. Men Kreta har faktiskt mycket mer att erbjuda än bara sol och vackra stränder.

För den som har tid och lust väntar en mängd upptäcktsfärder på Greklands största ö. Kretas natur är nämligen både vild och vacker, med allt från trånga dalar till spektakulära raviner. Växtlivet är mycket varierat, och det finns mängder av vackra blommor att se på. I Kretas bergsområden kan du uppleva snöklädda toppar så väl som Samaria-ravinen, som är världskänd bland fågelskådare. Besök Lasithi-slätten för vacker natur och dramatisk utsikt – eller känn historiens vingslag i det antika palatset i Knossos.

Kretas stränder

Det finns stränder för alla smaker runt stora delar av ön. Längs den norra kusten, från Chania stad i väster, förbi Kreta och hela vägen till Agios Nikolaos i öster, ligger semesterorterna och stränderna på rad. De flesta stränderna på denna del av Kreta är långgrunda och barnvänliga.

Restauranger och nöjesliv på Kreta

Det kryllar av restauranger, caféer och barer på Kretas många semesterorter. Det finns också en del bargator och nattklubbar för den som reser hit för att festa; speciellt i den större staden Chania. Vill du ha det lite lugnare runt dig kan Agios Nikolaos vara ett bra alternativ. Annars är också Agia Marina, Platanias, Rethymnon och Georgioupolis populära bland barnfamiljer och andra som värdesätter strandliv högre än uteliv.

Det grekiska köket är känt för sin enkla men mycket smakfulla mat. Det enkla är som bekant det bästa; något en grekisk sallad med solmogna tomater, lokal fetaost och salta oliver är ett perfekt exempel på. En annan populär grekisk maträtt är Gyros. Gyros består av pitabröd fyllt med lammkött, sallad och tzatiziki, och är verkligen gatumat på sitt bästa.

Sök efter resor till Kreta

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Kreta:

DagDag NattNatt BadBad
Januari 15°C 9°C 18°C
Februari 16°C 9°C 17°C
Mars 17°C 10°C 17°C
April 20°C 12°C 18°C
Maj 24°C 15°C 20°C
Juni 27°C 19°C 24°C
Juli 29°C 22°C 26°C
Augusti 28°C 22°C 27°C
September 26°C 19°C 26°C
Oktober 23°C 16°C 24°C
November 20°C 13°C 21°C
December 17°C 11°C 19°C

Prognos för Kreta:

Flyg + Hotell

Maleme ★★★ 3n 2 449:-
Analipsi ★★★ 5n 2 742:-
Agioi Apostoloi ★★★ 3n 2 799:-
Plakias ★★★ 3n 2 799:-
Kalamaki ★★★ 3n 2 819:-
Rethymno ★★★ 3n 2 829:-
Malia ★★★ 5n 2 900:-
Georgioupolis ★★★ 5n 2 922:-
Hersonissos ★★ 5n 2 988:-
Kolimbári ★★★ 3n 3 009:-

Sök efter resor till Kreta

Karta

Crete

Destinationer i Kreta

Övriga destinationer