Bild av Turkiet

Turkiet

Turkiet har sannerligen något för alla. Mest känt är Turkiet självklart för sol- och badsemester – men här finns även bra golfbanor, intressanta utflyktsmål, en mängd sevärdheter och inte minst ett bra nöjesliv.

Turkiet är ett stort och varierat land. Det är också ett mycket populärt resmål bland skandinaver, och har varit det i många år. Särskilt semesterorterna längs Turkiets söndra och västra kust lockar tusentals semesterfirare året runt. Och det är inte så konstigt; semesterorterna här är otroligt vackra, stränderna är fantastiska och enligt de flesta av oss är atmosfären precis lagom exotisk.

I Turkiet äter du utsökt mat utan att bli ruinerad, och gillar du att shoppa har du kommit till ett sydeuropeiskt mecka för just det. Inte minst om du gillar att pruta. Är du förtjust i historia och kulturella upplevelser har du också kommit till rätt land, för här finns många intressanta platser att besöka. Det bästa med Turkiet är att det är enkelt att kombinera alla ovanstående saker med sol, bad och lata dagar på en fantastik strand.

Turkiet – både storstadspuls och badsemester

Det finns många resmål att välja mellan om du funderar på att semestra i Turkiet. Huvudstaden Istanbul är både vacker och spännande, och definitivt värd minst ett besök. Är du mer intresserad av sol och bad, eller kanske en kombination av strandliv och upplevelser, bör du välja någon av städerna längs syd- eller västkusten. Här finns ett stort antal semesterorter i olika storlekar att välja mellan.

Antalya tillexempel är en riktig metropol – med allt vad det innebär. Dessutom ligger Antalya både nära en fantastisk strand och områdets största flygplats.

Om det är en renodlad badsemester du är sugen på, finns det flera härliga semesterorter av alla storlekar längs Turkiets kust. De mest populära ligger i Antalya-området, Izmir-området, Marmaris-området eller Bodrum-området.

Restauranger, mat och dricka i Turkiet

Det turkiska köket beskrivs bäst som enkelt och gott. Maten är precis lagom exotisk, med en touch av Orienten. Beställer du en meze får du en varierad smak av det turkiska köket i form av flera olika tillbehör som sallader, yoghurtmixar och fyllda grönsaker.

Ska du göra som de lokala dricker du en öl eller Raki till middagen. Raki tillverkas genom att bränna alkohol från druvskal och tillsätta anis som krydda. I smaken påminner det om grekisk Ouzo – eller italiensk Sambuca. Det mest kända ölmärket i Turkiet är Efes.

Shopping i Turkiet

Gillar du att shoppa är Turkiet sannerligen ett eldorado. Här säljs hantverksvaror som läder, mattor, textilier, silver och guld till en bråkdel av det de kostar hemma. Var dock medveten om att många av märkena är kopior – om du inte handlar i rätt butiker, vill säga.

Det är fortfarande relativt billigt i Turkiet, och du får mycket för pengarna om du shoppar under en semester här. Turkarna är gästvänliga och tar väl hand om sina besökare. Du kommer troligen att mötas med leenden och artighetsfraser var än du går – men kom ihåg att det är mer eller mindre kutym att pruta, oavsett hur trevlig försäljaren är.

Sök efter resor till Turkiet

Väder och temperaturer

Prognos för Turkiet:

Flyg + Hotell

Side ★★★ 4n 2 465:-
Alanya ★★ 7n 2 589:-
Kargicak ★★★★ 4n 3 065:-
Antalya ★★ 4n 3 065:-
Konakli ★★★★ 4n 3 195:-
Avsallar ★★★★ 4n 3 265:-
Türkler ★★★★★ 4n 3 275:-
Istanbul ★★★ 3n 3 345:-
Kemer ★★★★ 4n 3 375:-
Belek ★★★★★ 4n 3 435:-

Sök efter resor till Turkiet

Karta

Turkey

Destinationer i Turkiet

Övriga destinationer