Den venetianska hamnen i Rethymnon

Den venetianska hamnen i Rethymnon

Rethymnon

På Kretas norra kust ligger det relativt stora och mycket populära resmålet Rethymnon, där man kan kombinera stads- och strandliv på en och samma semester.

Rethymnon är en av Kretas mest populära semesterorter. Många återvänder hit år efter år, och det är lätt att förstå varför! Rethymnon är en precis lagom stor stad, vackert belägen på en udde. Stranden börjar mitt i staden och är hela 12 kilometer lång. EU:s blå flaggmarkering garanterar en ren och välskött strand, och sanden varierar mellan finkornig till grovkornig med inslag av småsten. Det finns parasoll och solstolar att hyra, och utbudet av vattensportaktiviteter är stort och varierat.

En blandning av gammalt och nytt

Det råder en mycket trevlig stämning i Rethymnon, trots att staden är relativt stor. Även om det är många turister här under högsäsong är Rethymnon också en vanlig grekisk stad med en livlig vardag och många butiker. De gamla delarna av staden har en blandning av venetiansk, turkisk och grekisk arkitektur – en härlig kontrast till den moderna bebyggelsen runt marinan. Längs de smala gatorna i sitter äldre kvinnor ofta på trottoaren med sina hantverk medan männen samlas på de lokala caféerna. På sommaren är flera vägar i staden avstängda för biltrafik och Rethymnons gågator fylls av så väl lokalbefolkning som turister.

Rethymnons långa historia

Nere i Rethymnons fiskehamn finns en mängd caféer och restauranger. Hamnen är vacker att strosa runt i, med sina gamla fasader och färgglada båtar som ligger och guppar i vattnet. Hamnen är av venetiansk stil och en del av den gamla staden, som fortfarande har en aristokratisk känsla över sig. Hamnen byggdes redan på 1200-talet när venetianerna behövde en handelsstation mellan Chania och Heraklion.

I den gamla staden hittar du byggnader från medeltiden med breda stentrappor och stora valvgångar i ett nätverk av smala gränder. På torget mitt i gamla stan ligger Rimondifontänen, som byggdes 1626 för att förse invånarna med dricksvatten. Gamla stan har ett historiskt och kulturellt sus över sig som verkligen måste upplevas. Här ligger kyrkor och moskéer sida vid sida och berättar om tiden då turkar invaderade staden under den osmanska perioden. På en kulle bakom hamnen ligger fästningen Fortezza, som ursprungligen byggdes för att skydda staden från turkarna och sjöfarande pirater.

Shopping, restauranger och uteliv i Rethymnon

Det finns goda möjligheter att göra ett bra fynd både i gamla stan och i Rethymnons nyare stadsdelar. Här finns ett stort utbud av olika butiker, och garanterat något för alla smaker. I gamla stans trånga gränder och i hela hamnområdet ligger en mängd caféer och musikbarer sida vid sida med bra internationella restauranger och traditionella tavernor. Här kan du njuta av folklivet långt in på småtimmarna. Det är också i området runt hamnen de flesta nattklubbarna ligger, om du inte är redo för att gå hem när de mindre barerna stänger.

Hotell i Rethymnon

Längs hela Rethymnons kust ligger det hotell i alla möjliga kategorier och prisklasser. Här kan du hitta allt från små pensionat till stora lyxhotell med all inclusive och häftiga poolområden. Reser du med barn finns det förstås också hotell som är speciellt anpassade för familjer med barn i alla åldrar. Många av dem har underhållningsprogram för så väl stora som små under sommarmånaderna.

Om du vill på utflykt under din semester i Rethymnon är det är lätt att resa runt Kreta. Även om det går bussar till många av de större turistorterna är det självklart lättast att hyra en bil – eller varför inte en moped? Från hamnen i Rethymnon går det också en färja till Pireus på fastlandet med dagliga avgångar.

Sök efter resor till Rethymnon

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Rethymnon:

DagDag NattNatt BadBad
Januari 14°C 8°C 17°C
Februari 14°C 8°C 16°C
Mars 16°C 9°C 16°C
April 20°C 12°C 17°C
Maj 25°C 15°C 20°C
Juni 29°C 19°C 23°C
Juli 31°C 21°C 26°C
Augusti 30°C 21°C 26°C
September 28°C 19°C 26°C
Oktober 24°C 16°C 24°C
November 19°C 12°C 21°C
December 16°C 10°C 19°C

Prognos för Rethymnon:

Flyg + Hotell

Elina ★★★ 3n 2 729:-
Kleoniki Mare ★★ 3n 2 859:-
Aristea Hotel Rethymnon ★★★★ 3n 2 959:-
Lefkoniko Bay ★★★ 3n 3 059:-
Pallazzo Fortezza ★★★ 3n 3 099:-
Blue Sky Apartments ★★★ 3n 3 159:-
Dedalos Beach Hotel ★★★ 3n 3 219:-
Minos Hotel ★★★★ 3n 3 219:-
Dimitros Beach ★★★★ 3n 3 229:-
Steris ★★★ 5n 3 232:-

Sök efter resor till Rethymnon

Karta

Rethymno

Övriga destinationer