Lissabon är en av Europas vackraste städer.

Lissabon är en av Europas vackraste städer.

Lissabon

Lissabon är en otroligt vacker stad där gammalt och nytt möts på ett unikt och charmigt sätt. De ikoniska spårvagnarna tar dig enkelt och smidigt mellan de olika stadsdelarna, men det finns även ett bra kommunikationsnät av buss och tunnelbana.

Res hit för en härlig blandning av storstadspuls, strandliv, bra restauranger och shopping i världsklass!

Att säga att Lissabon är den vackraste huvudstaden i Europa är kanske att ta i – men det råder ingen tvekan om att staden är otroligt vacker. Man behöver inte gå många meter mellan varje gång man måste stanna för att beundra utsikten här, och det finns flera stränder i och runt Lissabon.

En annan fördel med Portugals huvudstad är att den inte är större än att man kan uppleva den till fots eller från cykel. Och eftersom Lissabon ligger på sju kullar har du en fantastisk utsikt över både floden Tejo och den vackra arkitekturen nästan oavsett var i stan du befinner dig.

Färgglada Lissabon

Lissabon är en färgstark och populär huvudstad. Gatorna i centrum är kullerstensbelagda, charmiga och ganska branta. Det bästa sättet att ta sig runt i staden är till fots, så ta med ett par bra skor. De flesta byggnaderna är pastellfärgade; många av dem är gula, andra är rosa och vissa har vackra gamla kakelplattor på väggarna. Behöver du vila benen kan du hoppa på den idylliska spårvagnen som också är gul – förutom de gånger den är dekorerad med graffiti i regnbågens alla färger.

Lissabons spännande stadsdelar

Det är lätt att hitta rätt i Lissabon. Från en höjd ser man över till de andra höjderna – och därmed även nya delar av stan. Alfama är det distrikt som är mest känt för att ha flest så kallade fadorestauranger. Fado är Portugals distinkta musiktradition, där man akustiskt beskriver kärlek på ett melankoliskt sätt. Barrio Alto är kullen mitt emot Alfama, där det är gott om barer och klubbar samt små, trendiga butiker.

Mellan Alfama och Barrio Alto ligger det stora Rossiotorget och huvudgatan Avenida Liberdade med många exklusiva butiker och välkända varumärken.

Går du i riktning mot tågstationen kommer du till stadsdelen Cais do Sodre, som tidigare låg en bit utanför allfartsvägarna – trots att det ligger mitt i stan. Nu är Cais do Sodre främst känt för sina många intressanta butiker, bra restauranger och trevliga barer.

Utsiktspunkter i Lissabon

Om du verkligen vill beundra utsikten åt alla håll bör du ta en tur förbi Lissabons högsta punkt, Miradouro da Senhora do Monte. Vill du hellre njuta av utsikten från ett av stadens berömda landmärken, och samtidigt höra historiens vingslag, kan du åka till Sao Jorge slott.

Rör du dig lite utanför stadskärnan hittar du Belémtornet, precis vid floden Tejo. Belémtornet är ett känt landmärke som definitivt är värt ett besök – och medan du är här ska du definitivt passa på att stanna till vid bageriet Pasteis de Belem. Dette bageriet är nämligen själva födelsesstället till den lokala och numera mycket populära lilla vaniljkakan Pastel de nata.

Utflykter runt Lissabon

Vill du på dagsutflykt under en semester i Lissabon har du mycket att välja mellan. Från tågstationen i Cais do Sodre, som ligger mitt i stan, går lokaltåget längs den vackra kustlinjen till badorter som Carcavelos, Estoril och Cascais flera gånger om dagen. Många av orterna längs Lissabon-kusten är också populära mål för surfare från hela världen. Det är med andra ord fullt möjligt att sola, bada och surfa hela dagen, och samtidigt njuta av storstadspulsen hela kvällen och natten under en semester i Lissabon – utan att det varken kräver lång resetid eller kostar särskilt mycket!

Sök efter resor till Lissabon

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Lissabon:

DagDag NattNatt BadBad
Januari 14°C 8°C 16°C
Februari 16°C 9°C 16°C
Mars 18°C 10°C 16°C
April 19°C 11°C 17°C
Maj 21°C 13°C 18°C
Juni 25°C 16°C 19°C
Juli 28°C 18°C 20°C
Augusti 28°C 18°C 20°C
September 26°C 17°C 20°C
Oktober 22°C 15°C 20°C
November 18°C 12°C 19°C
December 15°C 10°C 17°C

Prognos för Lissabon:

Flyg + Hotell

Amazonia Jamor Hotel ★★★★ 3n 2 509:-
TURIM Europa Hotel ★★★★ 3n 2 519:-
Hotel Duas Nacoes ★★ 3n 2 549:-
Lisbon City Hotel ★★★ 3n 2 569:-
ibis Lisboa José Malhoa ★★ 3n 2 579:-
3K Madrid ★★★★ 3n 2 629:-
Amazonia Lisboa ★★★ 3n 2 719:-
Lisbon Serviced Apartments Castelo de Sao Jorge ★★★ 3n 2 719:-
MS Aparthotel ★★★★ 3n 2 748:-
Residencial Horizonte Hotel ★★★ 3n 2 749:-

Sök efter resor till Lissabon

Karta

Lisbon

Övriga destinationer