Cypern

Cypern är en av Medelhavets mest solsäkra destinationer och man kan i princip resa till Cypern året runt. Vintern är mild, våren och hösten fantastiska och sommaren tidvis mycket varm. Här får du genuin gästfrihet, vackra stränder, gastronomiska äventyr och möjligheter för både nöjen, natur, shopping och kultur. Cypern har faktiskt det allra mesta.

De flesta kommer till Cypern för att resa vidare till någon av de klassiska semesterorterna som Ayia Napa, Fig Tree Bay eller Limassol. Ayia Napa är den mest populära och här är det full fart på sommaren, några kallar staden Greklands Ibiza. Men vid Ayia Napa ligger också några fina stränder som Nissi och Landa Beach. Lite längre bort ligger också Makronissos Beach. Fig Tree Bay, eller Protaras på grekiska, är familjernas favoritort på Cypern. Här händer inte så mycket som i Ayia Napa men det genomskinliga turkosblåa vattnet inbjuder till att bada, snorkla och sola vid vattenkanten. Limassol är Cyperns näst största stad med en fin marina, massor med stränder och bra shopping. Lite som Nice, St Tropez eller Marbella, men på cypriotiska.

En stad på Cypern som inte alla känner till är Paphos på Cyperns sydvästliga hörn. Staden är bland det vackraste på Cypern, både när det gäller stränder och natur.

Cypern bjuder också på vacker natur och många åker till Cypern för att vandra i Trodosbergen.

Den nordliga delen av Cypern är sedan 1974 en turkcypriotisk republik. Relationen mellan de två delarna har varit mycket spänd men på senare hår har man långsamt börja prata med varandra igen. Man kan som turist utan större svårighet passera gränsen och sedan återvända igen, men kom ihåg att ta med passet.

Vem passar detta resmål för?

Cypern bjuder på sol och värmen från tidig vår till sen höst. Vattnet och stränderna håller hög kvalitet och här finns shopping och alla tänkbara nöjen. Dessutom finns en överraskande vacker natur, speciellt om du reser hit på våren. Om du vill ha lugn och ro, välj inte Ayia Napa på sommaren. Barnfamiljerna kommer trivas vid Fig Tree Bay.

När är det bäst att resa hit?

Ön bjuder på 340 dagar med solsken om året, säger statistiken. Men perioden från november till februari kan bjuda på småkalla dagar. Från mars stiger temperaturen successivt och från aril till oktober faller sällan något regn. Juni, juli och augusti är mycket vara månader då temperaturen kan passera 30 grader i skuggan. Vår och höst är bra tidpunkter för att resa till Cypern och här är priserna på flyg och hotell ofta mycket lägre än på sommaren.

Sök, jämför, spar! sistaminuten.se är en av Sveriges ledande sökmaskiner för billiga resor, både med kort tid till avresa och längre fram i tiden. Här får du de bästa erbjudandena från en lång rad charterbolag, flygbolag, hotell och biluthyrningsfirmor.

Karta

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Cypern
kalender DagDag NattNatt BadBad
januari 17°C 7°C 17°C
februari 17°C 7°C 16°C
mars 19°C 8°C 17°C
april 23°C 10°C 18°C
maj 27°C 14°C 20°C
juni 31°C 17°C 22°C
juli 33°C 19°C 24°C
augusti 33°C 20°C 25°C
september 31°C 18°C 24°C
oktober 28°C 15°C 24°C
november 23°C 12°C 22°C
december 19°C 9°C 18°C