Bild av Larnaca

Larnaca

Larnaca är en charmig semesterort på Cyperns sydostkust, med en mängd fina stränder i och runt stan. Vill du kombinera kultur, historia, storstadssemester och strandliv är detta ett perfekt resmål för dig!

Larnaca är en grek-cypriotisk stad med cirka 70 000 invånare. Staden är charmig och elegant på samma gång, och är älskad av allt från barnfamiljer till pensionärer. Längs Larnacas palmkantade strandpromenad är det alltid ett yrande folkliv, och det finns många caféer, barer och restauranger att slå sig ned på.

Den moderna metropolen som Larnaca är idag smälter vackert samman med stadens välbevarade kulturhistoria. Legenden säger att Larnaca grundades som så tidigt som 1200 f.Kr. Enligt Bibeln bosatte sig Lazarus här efter att Jesus uppväckt honom från de döda, och Lazaruskyrkan i gamla stan uppfördes så småningom till hans minne. En annan historisk personlighet med ursprung i Larnaca är den stoiske filosofen Zeno.

Stadsliv och stränder i Larnaca

Strandpromenaden i Larnaca är lite av en huvudpulsåder. Den sträcker sig från marinan i centrum av staden och sydväst till det osmanska fortet från 1600-talet. Längs hela strandpromenaden finns det otaliga caféer, barer och restauranger, där du kan välja mellan allt från internationella rätter till cypriotisk husmanskost. Bakom strandpromenaden sträcker gamla stan ut sig, och här står den grek-cypriotiska kulturen starkt. Strosa runt och betrakta den vackra arkitekturen – eller gör ett fynd i någon av de många charmiga butikerna eller marknaderna.

Om du reser till Larnaca för att njuta lata dagar på stranden har du mycket att välja på. Dels ligger det en strand mitt i stan – eller så kan besöka någon av de vackra stränderna längs Larnacabukten, några kilometer från stadskärnan. På alla stränder kan du delta i många olika vattenaktiviteter samt hyra parasoll och solstolar.

Utflykter och sevärdheter i Larnaca

Om du vill ha en liten paus från strandlivet i Larnaca är det en bra idé att hyra en bil eller hoppa på en utflyktsbuss. Lite utanför staden ligger bland annat en saltsjö som är ett tillhåll för flyttfåglar. Även de närliggande städerna, med sina många kulturminnen, är fantastiska utflyktsmål för hela familjen.

Vill du se vilka kontraster Cypern och dess natur har att erbjuda är en resa till Troodosbergen en häftig upplevelse. Här hittar du bland annat bergstoppar som sträcker sig nästan 2000 meter över havet.

Om tiden eller budgeten för utflykter är tight, är ett besök till någon av Larnacas många museum att rekommendera. Reser du med barn är det paleontologiska museet ett hett tips. Här kan barn i alla åldrar begeistras av bland annat en hel avdelning med dinosaurier.

Sök efter resor till Larnaca

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Larnaca:

DagDag NattNatt BadBad
Januari 17°C 8°C 18°C
Februari 17°C 8°C 17°C
Mars 19°C 9°C 18°C
April 23°C 12°C 19°C
Maj 27°C 15°C 22°C
Juni 31°C 19°C 25°C
Juli 33°C 22°C 28°C
Augusti 34°C 22°C 28°C
September 31°C 20°C 28°C
Oktober 28°C 17°C 26°C
November 23°C 13°C 23°C
December 19°C 10°C 20°C

Prognos för Larnaca:

Karta

Larnaka

Övriga destinationer