Bild av Lissabonkusten

Lissabonkusten

Längs Atlantkusten utanför Lissabon ligger en rad fina badorter. Här får du en semester med charmiga städer, närhet till havet och med mycket vacker natur precis runt hörnet – och samtidigt det pulserande storstadslivet i Portugals huvudstad en kort bil- eller tågresa bort!

Lissabonkusten är det område av Atlantkusten som sträcker sig både norr och söder om Portugals huvudstad Lissabon. Det finns ett antal vackra och populära semesterorter här – och massa bra surfställen. Dessutom semestrar du i närheten av en av Europas vackraste huvudstäder!

En resa till Lissabonkusten är verkligen en oslagbar upplevelse. Här har du både nära till havet och till vacker natur, oavsett om du väljer att bo i själva Lissabon eller någon av städerna som ligger vid stränderna utanför staden. Det är lätt att resa längs kusten med hyrbil eller med lokala tåg. Cais do Sodres tågstation ligger nära havet och samtidigt mitt i Lissabon, och är en bra startpunkt oavsett var du väljer att bo. Härifrån är tågresan både vacker och kort till närliggande städer som Carcavelos, Estoril och Cascais.

Mat och dricka längs Lissabonkusten

Portugal är en fisk- och skaldjursnation. Det märks på menyerna på de flesta restaurangerna längs kusten, och Bacalao är kanske den mest kända av de portugisiska rätterna. Utbudet av dagsfärsk fisk är stort, och alla restaurangerna har som regel sina egna specialiteter – så här är det en bra idé att prova det som står på menyn för dagen.

Vill du dricka gott och lokalt? Då bör du prova Vinho Verde; det portugisiska gröna vinet som är fräscht, ungt och gärna lätt mousserande. Bli inte förvånad om du också hittar Vinho Verde i röda varianter. Det finns faktiskt också ett rosévin i samma kategori, men det är mer sällsynt. Glöm heller inte att prova den traditionella bakelsen Pastel de Nata gjord av smördeg och äggkräm. Dessa små kakor serveras i de flesta bagerier över hela Portugal, så de är tack och lov svåra att missa.

Lissabonkustens stränder och vackra natur

Hela Lissabonkusten består mer eller mindre av en lång rad av gyllene, vackra stränder. Vissa ligger i små vikar för sig själva, andra mitt i en stad, och många är flera kilometer långa med nästintill oändlig plats. Lissabonkusten är med andra ord ett paradis för den som vill njuta långa, lata dagar på stranden, med eller utan barn.

Lissabonkusten är också ett paradis för surfare, tack vare det vindutsatta läget mot Atlanten. Framför allt på senhösten, vintern och under tidig vår, när vågorna är stora, lockar området till sig surfare i världsklass. På våren och sommaren är vattnet oftast lugnt och lämpar sig därmed bra för badturister – och kanske en och annan nybörjare på surfbrädan.

Sök efter resor till Lissabonkusten

Flyg + Hotell

Estoril ★★★★ 7n 4 899:-
Costa da Caparica ★★★★ 7n 4 929:-
Ericeira ★★★ 7n 5 140:-
Nazare ★★★ 7n 5 552:-
Setúbal ★★★★ 7n 5 930:-
Cascais ★★★ 7n 6 095:-
Sintra ★★★★ 9n 6 216:-
Sesimbra ★★★★ 7n 6 579:-
Tróia ★★★★ 7n 6 605:-
Carcavelos ★★★★ 7n 6 773:-

Sök efter resor till Lissabons kust

Destinationer i Lissabonkusten

Övriga destinationer