Den berömda strandpromenaden i Nice, Promenade des Angles

Den berömda strandpromenaden i Nice, Promenade des Angles

Nice

Nice ligger vackert placerad vid Medelhavets stränder, i hjärtat av regionen mellan berg och hav. Även om staden är förknippad med lyx och jetsetliv, har Nice faktiskt något för alla – oavsett om det är konst, kultur, shopping, strandliv eller bara god mat och dryck som lockar mest.

Nice är både huvudstad och den största staden längs den franska rivieran. Nice är en livlig sydfransk stad med en fantastisk strand och en 8 kilometer lång strandpromenad. Staden är också ett sorts centrum för kultur, mat, shopping och nattliv i området. Här finns gallerier, marknader, delikatesser och en livlig och mycket charmig gammal stadsdel. Med Nice som utgångspunkt är det lätt att ta sig runt till de närliggande städerna längs rivieran med tåg, lokalbuss eller hyrbil.

Den världsberömda strandpromenaden i Nice

Promenade des Anglais, ofta bara kallad "La Prom" av lokalinvånarna, är den 8 kilometer långa strandpromenaden som Nice är så känd för. Här ser man både människor som promenerar, joggar, cyklar eller åker rullskridskor, medan nercabbade bilar kryssar längs den palmkantade gatan. Fotgängare slår sig gärna ner på en av de många bänkarna för att njuta av utsikten över stranden och de många yachter som seglar ut på det turkosa havet. På flera ställen längs strandpromenaden ser man skyltar till olika strandklubbar, varav Beau Rivage är den mest kända. HI Beach är en annan trendig strandklubb i Nice – även om saker som trender förstås förändras snabbt här nere.

Nice gamla stad

Gamla stan i Nice är en mycket charmig plats att utforska till fots. Här råder en livlig atmosfär, med mysiga trottoarcaféer, butiker och restauranger vid varje gathörn. Gatorna är smala och de flesta husen är målade i gult och rött med gröna fönsterbågar. Här hänger lokalinvånarna tvätten på tork utanför fönstren eller mellan husfasader, och det är lätt att få associationer till Disney-filmen Lady och Lufsen.

Är du uppe med tuppen är det väldigt trevligt att ta sig in till Cours Saleya-marknaden – om inte för att shoppa så åtminstone för att ta en titt. Här säljs lite allt möjligt, men mest känd är denna marknad för sina vackra blommor.

Uteliv och restauranger i Nice

Den franska Rivieran har restauranger för alla smaker och plånböcker. I Nice hittar du förstås många bra fisk- och skaldjursrestauranger, och restauranter som serverar rätter med á la Provencale i namnet. Detta innebär att rätten innehåller tomater eller tomatsås, samt är smaksatt med örter och vitlök. Eftersom Nice bara ligger några mil från den italienska gränsen är mycket av maten på stans restauranger även influerade av det italienska köket.

Nattlivet i Nice är väldigt varierat. Nästan oavsett vad du föredrar eller är intresserad av, kommer du att hitta en festival, bar eller nattklubb som passar dig. Diskoteken öppnar vanligtvis någon timme före midnatt och håller öppet ända tills solen går upp.

Shopping i Nice

Nice är ett riktigt paradis för den shoppingintresserade. Är exklusiva modebutiker din grej hittar du de flesta stora märkena och kedjorna här. Men det finns förstås också billigare butikskedjor i Nice, och en mängd små fristående butiker och marknader. Under en semester i Nice bör du också köpa med dig en riktigt god olivolja, spännande lokala kryddor och antikviteter av alla de slag.

De flesta större butikerna i Nice ligger runt gatan Avenue Jean Médicin, som sträcker sig tvärs genom stan.

Åka på utflykt runt Nice

Det är både enkelt och smidigt att åka på utflykt från Nice – antingen med tåg, buss eller hyrbil. Avstånden mellan rivierans semesterorter är korta, och längs hela kusten ligger de mer eller mindre exklusiva orterna som på ett pärlband. Den ena dagen kan du till exempel ta en avstickare till Monaco, öster om Nice, och besöka det berömda casinot. Nästa dag kan du styra kosan västerut och ta en lunch i Cannes, ett bad i Antibes och avsluta utflykten med en lyxig övernattning i Saint-Tropez.

Sök efter resor till Nice

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Nice:

DagDag NattNatt BadBad
Januari 13°C 5°C 14°C
Februari 13°C 6°C 13°C
Mars 15°C 8°C 14°C
April 16°C 10°C 15°C
Maj 20°C 14°C 19°C
Juni 24°C 17°C 23°C
Juli 27°C 20°C 24°C
Augusti 27°C 20°C 25°C
September 24°C 17°C 23°C
Oktober 21°C 13°C 21°C
November 16°C 9°C 18°C
December 14°C 6°C 16°C

Prognos för Nice:

Övriga destinationer