Bild av Poreč

Poreč

Poreč är en välutvecklad och livlig turistort på halvön Istrien i den Venezianska Golfen. Här finns mängder av butiker, restauranger, barer, nöjen och badplatser. Vill du på dagsutflykt går det snabbåtar från Poreč till Venedig daligen.

Poreč har mycket gemensamt med Rovinj, som ligger ca. 1 timme bort. Bägge två är populära bland turister från hela Europa, och speciellt Poreč är en av de verkligt vackra medeltida städerna som ligger längs Kroatiens västkust. Poreč är också den största och mest välutvecklade semesterorten i området, med en charmig gammal stadskärna, vackra hus, mysiga kullerstensgator och trevliga torg. Detta är en fantastisk stad att strosa runt i, och promenadstråken längs med havet lockar med badbryggor, klippor och platåer där du kan ta så många simpauser du orkar i det kristallklara vattnet.

Bada i Porečs kristallklara vatten

Vattnet runt Poreč är kristallklart, som på så många andra ställen längs Kroatiens kust. En av anledningarna är att det finns relativt få sandstränder här – men desto mer underbara klippor, bryggor och uppbyggda badplattformar. Det finns även flera badbryggor runt gamla stan. Ett hett tips är att ta båten ut till ön Sveti Nikola som anses ha de vackraste klipporna i området.

Poreč är en blandning av gammalt och nytt

Delar av Poreč är byggt på en udde ut i havet med utsikt mot öarna i skärgården utanför. Gamla stan är bilfri och charmig, med en labyrint av smala gränder och kullerstensgator. Här är det lätt att gå vilse och lätt att hitta på samma gång. Se till att hålla koll på vilka som är stadens huvudgator; alltså de som går nästan rakt igenom stan, så kommer du alltid veta var du är.

I gamla stan finns det massor av trevliga caféer och restauranger med fina uteserveringar. Poreč är även känd som en av Kroatiens stora kulturstäder och 1997 lades staden till på Unescos lista över världsarv. Detta bland annat tack vare Euphrasiusbasilikan med flera närliggande byggnader, och interiörer som kan spåras tillbaka till den tidiga kristendomen.

Mat, dricka och restauranger i Poreč

Det finns massvis av trevliga restauranger, caféer och barer i Poreč. Dessutom ligger de hetaste nattklubbarna på Istrien-halvön här. Inflytandet från det italienska köket är naturligtvis stort, så det finns ett bra utbud av pasta och pizza på restaurangmenyerna. Inte sällan med en lokal twist. Färsk, nygrillad fisk är en annan självklarhet på många av restaurangerna i Poreč.

Utflykter runt Poreč

Poreč är en utmärkt utgångspunkt för att utforska omgivningarna både till fots, på cykel och med hyrbil. Att hyra en cykel rekommenderas varmt. Det finns fina cykelvägar ut från stan och landskapet är mycket vackert. Så är även skärgården, med härliga badvikar, stränder, klippor och badplatåer inom bra cykelavstånd från Poreč.

Vill du på en romantisk dagsutflykt under din semester i Poreč? Köp biljett till snabbåten som går till Venedig från Porečs hamn dagligen. En perfekt överraskning för den som vill imponera på sitt resesällskap!

Sök efter resor till Poreč

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Poreč:

DagDag NattNatt BadBad
Januari 7°C 3°C 12°C
Februari 9°C 4°C 10°C
Mars 12°C 6°C 11°C
April 17°C 10°C 14°C
Maj 22°C 14°C 20°C
Juni 25°C 18°C 24°C
Juli 28°C 20°C 26°C
Augusti 27°C 20°C 26°C
September 24°C 17°C 25°C
Oktober 18°C 13°C 20°C
November 12°C 8°C 17°C
December 8°C 4°C 14°C

Prognos för Poreč:

Övriga destinationer