Bild av Australien

Australien

Australien är landet och kontinenten "Down under" där avstånden är enorma. Från norr till söder sträcker det cirka 330 mil och från öster till väster är det 380 mil. Det är ett enkelt land att resa runt i, hyr man bil skall man komma ihåg att det är vänstertrafik.

I den norra delen av Australien är det tropiskt klimat, och i de centrala delarna är det öken. De flesta resenärer håller sig till de södra delarna där klimatet är varmt och torrt året om. Människorna i Australien är mycket vänliga och hjälpsamma, du som reser hit kan räkna med att ha "a time of your life!

Canberra, Australiens huvudstad ligger ca 35 mil söder om Sydney. Här ligger parlamentet där man kan ta en guidad tur för att se den unika bygganden. Canberra är i övrigt inte så intressant utan mer ett administrativt säte.

Sydney - är i mångas ögon en av världens vackraste städer, med det världsberömda operahuset i Sydney Harbour. Operahuset skapades av den danska arkitekten Jorn Utzon och det tog totalt fjorton år at få det färdigställt, själva kaklet är svenskt, från Höganäs. Husets arkitektur påminner om ett skepp med vind i segeln. Det sägs att Sydney är systerstad till San Fancisco, städerna har samma livsglädje.

Sydney är uppbyggt på flera olika öar, där var och en har sin egen speciella karaktär. ett enkelt och lite annorlunda sätt att ta sig runt i staden mellan de olika attraktionerna är med Monorail/Skytrain, tåg och buss fungerar med utmärkt. Beachen är central i Sydneybornas liv och det är aldrig långt till en. Bondi Beach som ligger i "eastern suburbs" tillhör en av de mest kända, stranden är lång och kantas av caféer, barer, restauranger och affärer. Här har du även chansen att se en och annan kändis. I Sydney finns det många marknader under helgerna och bazarer där man kan fynda där det säljs prylar som man inte hittar någon annanstans. Bästa marknaderna tillhör: Paddington market, Bondi Market och Gleebe Market.

En upplevelse som man sällan glömmer är "Bridge Climb" på Harbour Bridge den största bron i Sydney, något att rekomendera för den som inte är rädd för höjder. Bron byggdes klart i början på 1930-talet efter planer som sträcker sig tillbaka til 1820-talet. I Harbour area ligger stora hotellkomplex och konferensanläggningar, men det finns även bra shoppingcentra. I Darling Harbour ligger bl.a. Australiens Marina Museum, Sydneys Akvarium, och Sydneys Kinesiska trädgård, alla värda ett besök.

Det mest kända nöjeskvarteret är Kings Cross. Det var förr kanske mest känt för prostitution och droger. Under de senare åren har här städats upp och har idag ett mycket stort och varierat utbud. Det råder en liberal syn, toleransen är hög och det är ingen som förfasar sig åt det som är annorlunda, och uppkäfftigt. Maten i Sydney är minst sagt enastående, här hittar du fantastiska råvaror och kök från alla världens länder. Restauranger hittar du i alla prisklasser.

Frommer's (EN)
Wikipedia (SE)
Travel Bulgaria (EN)
Yahoo Weather (EN)

Sök efter resor till Australien

Karta

Australia

Destinationer i Australien

Övriga destinationer