Bild av Syros

Syros

Syros anses vara Kykladernas drottning tack vare den fantastiska arkitekturen i huvudstaden Ermoupolis. Staden är en av Greklands vackraste tack vare alla tjusiga herrgårdar och villor som byggdes på 1800-talet.

Det är en fröjd för ögat att spatsera genom Ermoupolis och beskåda alla de vackra husen i nyklassisk stil. Mitt i staden ligger ett mysigt torg med ett rådhus. I stadsdelen Vaporia bodde öns skepparfamiljer, och här kan man besöka stadens teater och opera, Apollon från år 1864, som är en miniutgåva av "La Scala" i Milano. Här ligger också den ortodoxa katedralen Aghios Nikolaos.

Det är från Ermoupolils Kykladerna styrs. Staden med det eleganta utseendet grundades av flyktingar från Lillasien, Kreta och Chios och fick år 1826 sitt namn efter handelsguden Hermes. Efter frihetskrigen mot turkarna (1821-1829) blev Ermoupolis symbol för det återuppbyggda Grekland och snart även huvudhamn och handelscentrum.

Utanför själva staden finner man också arkitektur från denna period. Uppe på gröna Espiskopio vilar charmerande patriciervillor och alpinspirerade hus i trädgårdar med fruktträd.

Bra bussförbindelser och kort avstånd till Ermoupolis gör det enkelt att ta sig mellan byarna på dag eller kvällstid. I området som kallas "Ta Stena", ligger tavernorna på rad och kvällsstämningen måste upplevas! På kvällen är det också trevligt nere vid strandpromenaden Akti Ralli.

Syros lever sitt egna behagliga liv oavhängigt av turismen, ön har varit ett populärt semestermål för Athenarna under många år. På Mesovounis-höjden vilar medeltidsbyn Ano Syros, med den katolska katedralen Aghios Georgios överst. Här uppe, i den labyrintliknande venezianska byn, härskar ett harmoniskt lugn på dagen och en härlig atmosfär på kvällen. Syros är känt för sitt goda kök med spännande specialiteter. Ett besök på tavernan "Thea" i gamlastan rekommenderas. Tavernan har ett riktigt bra kök och en enastående utsikt.

Här uppe finner du också platsen där den välkända bouzouki-spelaren Markos Vamvakaris brukade spela, och här kan man lyssna på grekisk rebettika-musik på hans plats i Katoga Olilis. Smaka på öns söta specialiteter, Halvadopides (nougatkakor) och loukoumi (turkish delight).

Sök efter resor till Syros

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Syros:

DagDag NattNatt BadBad
Januari 14°C 10°C 17°C
Februari 14°C 9°C 16°C
Mars 16°C 10°C 16°C
April 19°C 12°C 17°C
Maj 22°C 16°C 19°C
Juni 26°C 20°C 22°C
Juli 27°C 22°C 25°C
Augusti 26°C 22°C 25°C
September 25°C 20°C 23°C
Oktober 22°C 17°C 22°C
November 18°C 14°C 19°C
December 16°C 11°C 18°C

Prognos för Syros:

Karta

Syros

Destinationer i Syros

Övriga destinationer