Bild av Vieques Island

Vieques Island

Vieques är känt som "La Isla Nena" (den lilla flickan) och "Isabel Segunda" (Isabel II). Vieques grundades 1843 av Francisco Sainz.

Vieques

De är 34 km lång och 5 km bred, 135 km2. Den annekterades av Puerto Rico 1854. Vieques har fått sitt namn från det Taino-indianska ordet för liten ö (bieques).

Ön ligger mellan Puerto Rico och St Thomas (USVI) och är separerad från den sydöstra kusten av Puerto Rico av ca 12 km hav men om du tar en färja från Fajardo är distansen ca 28 km. Många andra små öar (holmar) ligger utanför kusten vid Vieques.

Skönhet och historia tillsamman på denna 34 gånger 5 km stora ö. Arawak-indianer bodde här en gång och det var ett ökänt paradis för pirater under 1600-talet. Olika europeiska stormakter kämpade om kontrollen över Vieques. Punta Mulas fyr som även är känd som Morropó byggdes 1893. Den gamla fyren skyddar fortfarande hamnen och har en reflektor som importerades från Paris 1895, som ger ifrån sig en stråle som kan ses från så långt bort som 24 km.

Snorklingen är utmärkt, särskilt på Blue Beach. Ön huserar också den fosforescerande Mosquito Bay. Detta sällsynta och märkliga fenomen orsakas av miljontals självlysande dinoflagellater som lyser när de störs av rörelse. Dinoflagellaterna, en liten form av marint liv, har egenskaper från både växter och djur, deras storlek varierar från cirka 5 till 2.000 mikrometer.

Efter påtryckningar från folket i Vieques, lämnade den amerikanska flottan ön Vieques i Puerto Rico i Maj 2003 efter mer än 60 års användning som en testområde. Den amerikanska marinen kom till Vieques 1941 och tog kontroll över ca 70% (27.000 av öns 33.000 hektar) av Vieques som sedan användes som utbildningsområde (målskjutning med skarp ammunition och krigsspel). Som en följd av detta har Vieques ett arv med giftiga föroreningar. I Maj 1999 erkände den amerikanska flottan att den hade testat radioaktivt utarmat uran på ön. Många på ön skyller den höga cancerfrekvensen (26 procent över Puerto Ricos genomsnitt) på marinens föroreningar.

Isabel Segunda hamn utmärker sig genom att vara det sista fort som byggdes av spanjorerna i den nya världen.

Det finn ett utmärkt historisk museum på det vackert restaurerade fortet, El Fortin Conde de Mirasol, som ligger i Isabel Segunda. Denna fästning utmärker sig genom av att vara det sista fortet som uppfördes under det spanska imperiet i den nya världen och har tidvis också fungerat som fängelse. Efter en varsam renovering 1991 av Institutet för Puerto Ricansk kultur tjänar fortet nu som öns största museum och huserar både Vieques Museum of Art and History och Vieques historiska arkiv. Museet innehåller Vieques historiska arkiv och förvarar tusentals dokument och annat material med anknytning till Vieques historia.

Flyga til Vieques

För att komma till ön, kan du antingen ta ett litet plan från San Juan International Airport (20-30 minuters flygning), eller en färja från Fajardo (75-90 minuters båtresa), den går fyra gånger om dagen.  Du kan också hitta flygningar från St Croix eller St Thomas (St Thomas - Fajardo - Vieques).

Boende på Vieques är bekvämt och lättillgängligt. Camping är tillåtet på Sun Bay med ett gratis tillstånd. Bilar finns att hyra genom de flesta hotell. Reven är populära bland sportdykare och flera av Puerto Ricos dykoperatörer arrangerar resor hit.

Ön producerar sockerrör (huvudgröda), kokosnötter, korn, sötpotatis, avokado, bananer och papaya.

Det finns många välkända "viequenses", bland dem: Jaime Benítez.

Bilresa från San Juan: ca 45 km

Körtid: 52 minuter till Fajardo, ta en färja

Saker att se och göra i Vieques
  • Punta Mulas fyr Punta Mulas fyr även känd som Morrop som byggdes 1885. Den gamla fyren skyddar fortfarande hamnen och har en reflektor som importerades från Paris 1895, som ger ifrån sig en stråle som kan ses från så långt bort som 24 km.

  • Sun Bay Beach, Route 997, Vieques

Festivaler och evenemang
  • Festival Cultural - April

  • Fiestas Patronales de Nuestra Sra. del Carmen - Juli

  • Varje år fira Vieques skyddshelgonsfestivalen Festligheterna inkluderar dans, mat, parader och religiösa processioner.

  • Festival de la Arepa - November

Sök efter resor till Vieques Island

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Vieques Island:

DagDag NattNatt BadBad
Januari 29°C 21°C 27°C
Februari 29°C 21°C 26°C
Mars 30°C 21°C 26°C
April 30°C 22°C 27°C
Maj 31°C 23°C 28°C
Juni 32°C 24°C 29°C
Juli 32°C 24°C 29°C
Augusti 32°C 24°C 30°C
September 32°C 24°C 30°C
Oktober 32°C 24°C 30°C
November 31°C 23°C 29°C
December 30°C 22°C 28°C

Prognos för Vieques Island:

Karta

Vieques Island

Övriga destinationer