Bild av Aten

Aten

Aten är en charmig storstad som bjuder på en rik och spännande historia som sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden. Dessutom är Aten en modern stad med uteserveringar, restauranger, barer och ett pulserande nattliv.

Läge

Aten ligger på halvön Attika och omges av bergen Ymmytos, Pendeli och Parnitha, samt Saroniska viken. En promenad i det historiska trianglet Plaka, Thission, Psyri som utgör det gamla grannskapet, ger dig känslan av att vara flera tusen år tillbaka i tiden. Atmosfären i den här delen av Aten är speciell och ganska annorlunda jämfört med den mer moderna delen av Aten som består av lyxiga köpcentrum och restauranger.

Gammalt och nytt, historia och modern tid

Den äldsta bosättningen kan spåras till cirka 5000 år före Kristus, och om det är något du absolut måste besöka när du är i Aten är det självklart Akropolis, det viktigaste monumentet från antiken som finns i vår del av världen. Det är lätt att hitta dit eftersom det ligger precis ovanför gamla stan Plaka. Akropolis är ett litet berg 150 meter över havet som består av en rad olika byggnader, med Parthenon som den mest kända. Sevärdheterna ligger för övrigt ganska nära varandra i Aten, så det är en trevlig stad att promenera i. Dionysosteatern är också värt ett besök och här finns gott om museer och antik grekisk konst och kultur.

Staden är också ett centrum för vetenskap och finans, och har en mångsidig industri och betydande turism. Aten hade OS år 2004 och renoverades inför evenemanget.

Shopping och mat

De flesta butiker ligger inom gångavstånd från centrum. Runt Syntagmaplatsen hittar du allt från grönsakshandlare till modehus som Dior och Chanel. Marknadsgatan Monastiraki lockar med antikviteter, mattor, skulpturer, smycken och mycket mer. I Kolonaki finns modebutikerna på rad och i den gamla stadsdelen Plaka ligger en populär mathall.

Utbudet av restauranger och matställen är stort. På de lokala ställena kan du njuta av grekiska delikatesser som moussaka, souvlaki och tzatziki, och om du vill ha något annat finns det internationella restauranger i alla prisklasser och från de flesta delar av världen.

Atens Riviera

Den bästa tiden på året att besöka Aten är oftast på våren eller hösten. Sommaren kan bli för varm. Vintrarna är livliga och ger en helt annan upplevelse, och med tanke på att solen skiner de flesta dagarna kan detta också vara en bra tid att besöka staden. Det är också mycket billigare att bo i Aten under vinterhalvåret. Om du är här på sommaren är det definitivt lockande att ta tåget ut till badorterna längs Rivieran. Det tar inte lång tid och kan vara en härlig paus från värmen som ofta råder mitt i staden mitt på sommaren.

Sök efter resor till Aten

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Aten:

DagDag NattNatt BadBad
Januari 13°C 6°C 16°C
Februari 14°C 7°C 15°C
Mars 16°C 8°C 16°C
April 20°C 12°C 16°C
Maj 25°C 15°C 19°C
Juni 30°C 20°C 23°C
Juli 33°C 22°C 26°C
Augusti 32°C 22°C 27°C
September 29°C 19°C 25°C
Oktober 23°C 15°C 23°C
November 19°C 11°C 20°C
December 15°C 8°C 17°C

Prognos för Aten:

Flyg + Hotell

Piraeus ★★★ 3n 2 919:-

Sök efter resor till Aten

Karta

Athens

Övriga destinationer