Kreta

Kreta ligger i Medelhavet och denna stora ö är nästan som ett litet land i sig. Kreta har en lång och spännande historia och här hittar du naturligtvis också massor med fina stränder. Men kan grovt säga att huvudparten av turisterna väljer att bo på den nordliga kusten och här hittar du en lång rad semesterorter från Chaniaområdet i väst till Rethymnon och Heraklion längre österut. På Kreta hittar du förutom vackra sandstränder också smala dalar, ett spektakulärt kustlandskap, apelsin- och olivlundar, och mycket mer.

Många väljer att lägga sin semester väster om Chania och här ligger semesterorterna på rad: Platanias, Kato Stalos, Agia Marina, Gerani och Maleme är några av de mest kända. Här får du välskötta stränder, bra faciliteter, massor med restauranger och ett bra utbud av hotell, både för vuxna som reser utan barn och för barnfamiljer.

Om du väljer att åka på semester till området runt Rethymnon kan du besöka den vackra venetianska hamnen.

Rakt söderut, på den östliga sidan av Kreta, ligger den lilla staden Makrigialos. Här hittar du några av de bästa stränderna på denna sida av ön. I hamnen ligger små fiskebåtar vid sidan av utflyktsbåtarna som varje dag fylls upp av turister med snorklingsutrustning och badkläder.

På östkusten hittar du den lilla pärlan Agios Nikolaos, en charmerande liten stad med äkta grekisk atmosfär. Här går tiden ganska långsamt så här får du tid till att läsa alla trevliga böcker du tagit med på semestern.

Av utflykter på Kreta kan nämnas den storslagna Samariaravinen där du kan vandra många kilometer med den vackraste av naturupplevelser. Värt att besöka är också det antika palatset Knossos, ön Spinalonga och spektakulära stränder som Efalonissistranden.

.

Vem passar detta resmål för?

Du ska välja Kreta om du gillar grekisk kultur och vill kunna kombinera sol och bad med fina naturupplevelser och möjlighet att kunna dyka ner i öns historia. Här finns alla typer av boenden för alla slags resenärer, från enkla pensionat till häftiga lyxhotell.

När är det bäst att åka hit?

Med sitt läge precis mellan Europa och Afrika kan du räkna med bra och torrt väder från tidig vår till sen höst. Från maj till september faller i princip inget regn. I juli och augusti är temperaturen som högst och det kan bli över 35 grader varmt.

Sök, jämför, spar! sistaminuten.se är en av Sveriges ledande sökmaskiner för billiga resor, både med kort tid till avresa och längre fram i tiden. Här får du de bästa erbjudandena från en lång rad charterbolag, flygbolag, hotell och biluthyrningsfirmor.

Karta

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Kreta
kalender DagDag NattNatt BadBad
januari 15°C 9°C 18°C
februari 16°C 9°C 17°C
mars 17°C 10°C 17°C
april 20°C 12°C 18°C
maj 24°C 15°C 20°C
juni 27°C 19°C 24°C
juli 29°C 22°C 26°C
augusti 28°C 22°C 27°C
september 26°C 19°C 26°C
oktober 23°C 16°C 24°C
november 20°C 13°C 21°C
december 17°C 11°C 19°C
Prognos för Kreta