Billigaste charter/paketresorna just nu:
Visar av resor.
Visa fler >>

Turkiet

Topp » Turkiet

Turkiet
Har något för alla. Naturligtvis är det mycket sol och härliga bad, men även bra golfbanor, intressanta utflyktsmål och sevärdheter, och ett bra nöjesliv. Det är fortfarande förhållandevis billigt i Turkiet och man får mycket för pengarna. Turkarna månar om sina besökare och man blir vänligt bemött var man än kommer. Gillar man shopping så är detta ett eldorado, här säljs prisvärda skinn- lädervaror, mattor, silver och märkeskopior av det mesta.
Frommer's (EN)
Wikipedia (SE)
Turkiska Turistbyrån (SE)
Yahoo Weather (EN)
Kart Turkiet

Resiefilm Tyrkia - Svensk

Mat & fornøyelser - reisefilm Tyrkia - Svensk

Shopping - reisefilm Tyrkia - Svensk

Barn - resiefilm Tyrkia - Svensk


Antalyabukten
Här på den sydturkiska rivieran finns det en mängd olika fiskebyar som har olika utbud. Området kan också erbjuda många sevärdheter, både när det gäller historia och natur. Ett besök till Pamukkale kan verkligen rekommenderas. Varma källor med kalkrikt vatten har genom tusentals år byggt upp detta område med terassliknande klippor.

Semesterorterna ligger som ett pärlband, med Kemer i väst och Alanya i öst. Tillsammans har dessa städer något för alla. Från rimliga till lyxiga hotell, fantastiska stränder, varmt och torrt klimat, historiska platser, golf och andra aktiviteter, och det hela med Taurusbergen som majestätisk bakgrund.


» Läs mer om Antalyabukten

Bodrum
Hela den Turkiska kustlinjen som vetter mot Medelhavet är ett bördigt jordbrukslandskap där man odlar allt från grönsaker till exotiska frukter. Det azurblå havet möter fantastiska stränder under den varma solen. Och innanför kusten och det lite plattare jordbrukslandskapet reser sig bergen iklädda en grön matta av pinjeträd.

Provinsen Bodrum ligger i den sydliga delen av detta kustområde. Här hittar du många historiska sevärdheter och platser så som "ett av världens sju underverk": Mausols Mausoleum. Bodrum präglas av en historisk atmosfär och det finns mycket att upptäcka.

Halvön har ett stort antal mindre städer som ligger utspridda tätt längs kusten. Du tar dig lätt mellan olika platser med lokaltrafiken, de så kallade "dolmusarna". Det är ett offentligt nät av minibussar som trafikerar hela området. Dessutom finns det god kommunikation med båt och färjor ut till flera av de små öarna i skärgården. Du kan bland annat ta dig med båt till den Grekiska ön Kos som ligger nära Bodrumhalvön.

Bodrum är en fascinerande plats full av kontraster. Här finns allt från historiska ruiner till modernt "jetset" liv. Bodrum beskrivs ofta som Turkiets Riviera.


» Läs mer om Bodrum

Izmirkusten
Medelhavskusten i Turkiet är känt för sina fantastiska sandstränder, turkosblå vatten, kurbad och antika ruiner. Det finns inte lika många turister i detta område som i Antalyabukten.

Längs kusten hittar du kända turistorter så som Cesme, Kusadasi, Bodrum och storstaden Izmir. Det finns ett stort urval av kulturella sevärdheter i området så som ruinerna från en av antikens viktigaste städer Efesos och på några timmars köravstånd ligger Pamukkale, känt för sina vackra kalkterasser med källvatten som sägs ha hälsofrämjande egenskaper. Med andra ord så kan du här få en semester med storstadsliv, lata dagar på stranden och kulturella upplevelser. Izmir är Turkiets tredje största stad med ca 3 miljoner innevånare. Izmir är en hamnstad och är den näst största och näst viktigaste hamnen i Turkiet efter Istanbul.


» Läs mer om Izmirkusten

Istanbul
Istanbul är inte längre Turkiets huvudstad, men är fortfarande den största och mest fascinerande staden. Istanbul är en modern metropol som smälter samman med gammal historia och tradition. Istanbul är mosaik av gammalt och nytt. Här får du allt hjärtat kan begära av shopping, gastronomi, fantastiska sevärdheter och en speciell atmosfär. läs artikel: Gull i Istanbull
» Läs mer om Istanbul

Turkiet
Turkiet är kontrasternas land, där det moderna möter det gamla med långa traditioner. Här finns det något för alla, ung eller gammal, par, singel eller barnfamilj spelar ingen roll, man kan hitta sitt Turkiet.

Turkiets sydkust är bland skandinavernas favoritresmål. Turkiet är känt för de ändlösa stränderna, den goda maten, gästvänligheten och bra service. För strandälskaren, soldyrkaren och barnfamiljen är Turkiet perfekt, här finns det många långgrunda stränder, och många med vattensportsaktiviteter.

Turkiet är också ett paradis för den shoppingglade. Här finns mängder av butiker som säljer allt från kopior på kända märkeskläder till genuina handarbeten av skinn, guld och mattor. Här är prutningen en del i köpet - det förväntas av säljaren att du ska pruta, så gör det!

I Turkiet finns ett stort utbud av restauranger och olika kök, allt från det typiska turkiska köket till nationella kök.

Landet har också en spännande historia för den historieintresserade. Man kan se romerska teatrar, tempel osv. i stort sett överallt.

Om man önskar sig orientalisk mystik, moderna faciliteter, sol och bad, historiska utflykter, pulserande nattliv, fantastiska segelturer och många andra aktiviteter, är Turkiet definitivt ett resmål man gärna reser till.


» Läs mer om Turkiet

Pamukkale
Pamukkale och Hierapolis ligger ca 23 mil från Antalya och nästan lika långt från Marmaris, mitt inne i landet. Här finns varma kalkhaltiga källor, unika vita bomullsliknande klippor, och den romerska ruinbyn Hierapolis med det föryngrande Kleopatra badet. Pamukkale har skapats genom årtusenden av att det 35-gradiga varma kalkmättade vattnet rinner över berget och skapar dessa kalkstensklippor. Platsen står med på UNESCOs World Heritage Site-list och är verkligen värt att uppleva.

På toppen av Pamukkale ligger Hierapolis. Området var bebott under ca 4500 f.Kr. Själva byn grundades av kung Eumenes II av Pergamon ca 190 f.Kr och nådde sin höjdpunkt på 100- och 200-talet, då romarna byggde badet med liv och lust.

Karahayit ligger ca 5 km norröver och är en järnhaltig källa med 56-gradigt varmt vatten. Här ligger lyxhotellen på rad. För ett par hundra kronor kan du bo mycket bra, få tid att uppleva området och bada i det varma källvattnet.


» Läs mer om Pamukkale

Marmarisbukten
Städerna kring Marmarisbukten ligger mycket vackert vid den Egeiska kusten. De största orterna är Marmaris, Icmeler och Fethiye och de mindre orterna är Turunc och Kas. I Marmaris välkända småbåtshamn ligger båtar från hela världen, skärgården är mycket vacker och en båttur rekommenderas. Stränderna är varierande, det är fin- till grovkornig sand. Nöjeslivet är intensivt i Marmaris, och lugnare i Icmeler och Kas. Det finns gott om shopping i Marmaris och Icmeler.

Marmaris och städerna omkring är en bra utgångspunkt för utflykt på en eller två dagar till Pamukkale og Hieropolis.

Området erbjuder också några av de finaste stränderna i Turkiet. Utanför Fethiye ligger nummer ett Ölüdeniz stranden, och lite längre österut ligger den över tio km långa Patara stranden. Patara är en strand för äkta strandälskare. Stranden är också fridlyst för den sällsynta sköldpaddsarten Caretta lägger sina ägg här.


» Läs mer om Marmarisbukten

Antalyabukten | Bodrum | Izmirkusten | Istanbul | Turkiet | Pamukkale | Marmarisbukten