Kizil Kule eller Röda tornet i Alanya

Kizil Kule eller Röda tornet i Alanya

Alanya

Alanya har varit ett populärt resmål bland skandinaver sedan början av 2000-talet – och bland turkar redan sedan 60-talet. Och det är inte så konstigt, frågar du oss. I Alanya får du nämligen både en god dos kultur, bra restauranger och uteliv, fantastiska stränder och massa aktiviteter för både liten och stor.

Alanya är den största och mest besökta semesterorten längs den turkiska Rivieran. Även om Alanya lockar otroligt många turister varje år, är staden mycket mer än just en turistort. Alanya är en stad där du också kan uppleva en vanlig, turkisk vardag med färgglada marknader, barn på väg till skolan och högljudda diskussioner i vartannat gathörn. Här finns många souvenirbutiker – men ännu fler lokala butiker med mat, kläder och allt annat man behöver i livet. Det finns också en mängd kulturella och historiska minnesmärken att besöka i och runt stan.

Alanya är kort sagt en härlig blandning mellan stolt historiskt arv, vacker natur, stadsliv och livlig turism. Som om inte det skulle vara nog, kan Alanya också locka med ett fantastiskt strandliv.

Alanyas vackra stränder

Alanya har två stora, vackra sandstränder åtskilda av en udde, där det ligger ett medeltida slott från 1200-talet. Udden delar staden i en västlig och en östlig del. I den östra delen av staden hittar du hamnen och själva centrum av Alanya. I den västra delen hittar du bland annat droppstensgrottorna, Damlatas, som är väl värda ett besök.

Det är gott om plats på Alanyas stränder – oavsett om du väljer Kleopatrastranden väster om udden, eller någon av stränderna på den östra sidan. Vattnet är kristallklart, sanden är finkornig och inbjudande och allt man kan önska sig av mat, dryck och andra bekvämligheter finns att tillgå i närheten.

Restauranger och nöjesliv i Alanya

Restaurangutbudet och nöjeslivet i Alanya är stort och varierat. Det finns gott om restauranger med lokal mat, men vill du hellre ha en internationell meny hittar du självklart det också. Här finns allt från små, enkla och lokala matställen till de bästa restaurangerna du kan tänka dig. Promenerar du längs stadens gator hittar du även caféer som är så lokala att de hara har tukisk meny. Om det finns en meny alls vill säga, eftersom klientelet mest består av stammisar som vet utbudet oavsett.

Alanya har utan tvekan Antalya-områdets största utbud av underhållning, nöjen och nattliv – om man bortser från storstaden Antalya förstås. Vill du, kan du dra rätt från stranden till en restaurang och sen vidare till en nattklubb, där du kan festa tills solen går upp. Glöm heller inte att besöka närmaste hamam under en semester i Alanya. Här kan du kan uppleva en månghundraårig tradition av bastubad och turkisk spakultur till en billig peng.

Butiker och shopping i Alanya

Som i resten av Turkiet är det billigt att shoppa i Alanya, och det finns butiker i alla kategorier. Det kan vara en bra idé att avsätta lite extra tid för shopping, för här kan du upptäcka många spännande butiker – och saker du inte ens visste att du behövde. Gå gärna förbi stadens matmarknad om du har tid; inte minst för att beundra synen av alla färgglada grönsaker, blommor, kryddor och färsk fisk.

Utflykter runt Alanya

Det finns mycket att se och göra i området runt Alanya. En båttur längs Manavgat-floden är populärt bland så väl stora som små. Eller varför inte hoppa på någon av de många träbåtarna som erbjuder hel- eller halvdagsturer med sol och bad från båten? Du hittar ofta biljetter till sådana turer på hotellet, eller så kan du förstås höra med någon lokal resebyrå eller kolla runt nere i hamnområdet.

Sök efter resor till Alanya

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Alanya:

DagDag NattNatt BadBad
Januari 15°C 6°C 18°C
Februari 15°C 6°C 17°C
Mars 18°C 8°C 18°C
April 21°C 11°C 18°C
Maj 25°C 15°C 22°C
Juni 30°C 19°C 26°C
Juli 34°C 22°C 29°C
Augusti 34°C 22°C 29°C
September 31°C 19°C 28°C
Oktober 26°C 15°C 26°C
November 21°C 11°C 22°C
December 16°C 8°C 20°C

Prognos för Alanya:

Flyg + Hotell

Mitos App. & Hotel ★★ 3n 2 743:-
Gallion Hotel ★★ 7n 2 898:-
Wien Star Hotel ★★★ 4n 2 928:-
Anahtar Aparthotel ★★★ 7n 2 965:-
The S Apart & Suites ★★★ 3n 3 102:-
Almera Park Apartments ★★★★ 7n 3 119:-
My Home ★★★ 7n 3 166:-
Wasa ★★★ 3n 3 168:-
Ark Suite Apart ★★★ 7n 3 169:-
Magi Apart Otel ★★★ 7n 3 179:-

Sök efter resor till Alanya

Karta

Alanya

Övriga destinationer