Trendig storstad och vacker strand

Trendig storstad och vacker strand

Barcelona

Barcelona bjuder på allt som man förväntar av en europeisk storstad och ändå lite till. I Barcelona får du nämligen inte bara bra shopping, restauranter, uteliv och kultur, men också sol och bad ett stenkast från centrum.

Barcelona är huvudstad i regionen Katalonien i norra Spanien, och enligt många är Barcelona är en mycket mer spännande stad än landets huvudstad Madrid. Om det är sant eller inte ska inte vi lägga oss i, men att Barcelona är en mycket spännande stad är det ingen tvekan om. Vilka andra städer kan både locka med de senaste trenderna inom mode, restauranger och uteliv, och samtidigt skryta med världskänd arkitektur och fantastiska konstgallerier? Som om inte det är nog har Barcelona flera stränder – och den mest populära av dem ligger dessutom mitt i stan.

Barcelonas olika stadsdelar

Barcelona består av ett stort antal stadsdelar. De mest innehållsrika ligger centralt och nära varandra, så det går fint att vandra mellan dem. Stadsdelarna Gràcia och El Born tävlar om att vara den mest trendiga delen av Barcelona. Gràcia har möjligen ännu flera lokala designers, veganska restauranger, ekologiska matbutiker och yogastudior än El Born, men båda stadsdelarna är väl värda ett besök. Det är gott om mysiga caféer, trevliga barer, och allt från lokala tapasbarer till lyxiga Michelin-restauranger i Gràcia og El Born.

Om du är ute efter en semester med både storstadspuls och strandliv är La Barceloneta stället för dig. Denna stadsdel ligger nämligen rätt intill stranden Platja de la Barceloneta, som också är en av de största och mest populära stränderna i Barcelona.

Är du intresserad av konst och arkitektur? Då bör du lägga L'Eixample och Barri Gótic på minnet. I stadsdelen L'Eixample kan du beundra Antoni Gaudí’s arkitektur, såsom Casa Batlló, Casa Milà och inte minst den världskända katedralen La Sagrada Família, Barri Gótic är ett sorts historiskt centrum, där du hittar Barcelonas äldsta byggnader, trånga gator och gränder – men också massa trevliga caféer och barer.

Sevärdheter i Barcelona

Var ska vi börja? Det är enormt mycket att se och uppleva i Barcelona. Den vackra katedralen La Sagrada Família är nästan ett måste. Katedralen blev påbörjad av Gaudí år 1833, och är ännu inte helt färdigbyggd. Ett annat Gaudí-verk som är väl värd ett besök är Parc Güell i norra delen av stan. Denna park står faktiskt på UNESCO's världsarvslista och ligger fint till på en liten höjd.

Utöver Gaudís fantastiska verk hittar du en mängd spännande gallerier och museum i Barcelona, som också har varit hem till kända konstnärer som Salvador Dalí, Joan Miró och Pablo Picasso – för att nämna några.

Strandstaden Barcelona

La Barceloneta är stadsdelen som ligger intill den populära stranden med samma namn; Platja de la Barceloneta. Är det varmt och soligt bör du definitivt spendera en dag av din Barcelona-semester här. Stranden är härlig och strandpromenaden likaså, med ett brett utbud av restauranger med fina uteserveringar. Är du ute efter en mer aktiv semester kan du spela volleyboll vid stranden, prova parasailing eller varför inte hyra en vattenscooter?

Uteliv och shopping i Barcelona

Om du gillar att shoppa kommer Barcelona passa dig som handen i handsken. Staden är känd för att vara ett riktigt modemecka, där man alltid hittar de nyaste trenderna från världens största designerhus. Längs Barcelonas mest kända shoppinggata Paseo Gràcia kan du shoppa på allt från H&M och Zara till Dior, Prada och Gucci.

Du hittar också några av världens bästa restauranger i Barcelona, men även familjedrivna tapasbarer och små hål i väggen som serverar lokala katalanska delikatesser. Variationen är nästan lika stor som antalet restauranger, kan man säga. Spännande medelhavsmat, med massa färsk fisk och skaldjur, är ett självklart inslag. Men Barcelona bjuder också på mat från alla världens hörn – oavsett om du är ute efter något dyrt, billigt, ekologiskt eller veganskt.

Barcelonas uteliv är mycket bra, och består av allt från barer och pubar till stora nattklubbar som håller öppet till tidig morgon. De häftigaste klubbarna hittar du i stadsdelen La Barceloneta, nere vid hamnen.

Det går direktflyg till Barcelona flera gånger om dagen från de större flygplatserna, och flygresan ditt tar bara ett par timmar. Lyckligtvis – för Barcelona är en stad man gärna reser tillbaka till om och om igen!

Sök efter resor till Barcelona

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Barcelona:

DagDag NattNatt BadBad
Januari 13°C 4°C 14°C
Februari 15°C 5°C 13°C
Mars 16°C 7°C 14°C
April 18°C 8°C 16°C
Maj 20°C 12°C 19°C
Juni 24°C 16°C 23°C
Juli 28°C 19°C 25°C
Augusti 28°C 19°C 26°C
September 26°C 17°C 25°C
Oktober 22°C 13°C 23°C
November 17°C 8°C 19°C
December 14°C 6°C 16°C

Prognos för Barcelona:

Övriga destinationer