Billigaste charter/paketresorna just nu:
Visar av resor.
Visa fler >>

Syros

Topp » Grekland » Syros

Syros
Syros anses vara Kykladernas drottning tack vare den fantastiska arkitekturen i huvudstaden Ermoupolis. Staden är en av Greklands vackraste tack vare alla tjusiga herrgårdar och villor som byggdes på 1800-talet. Det är en fröjd för ögat att spatsera genom Ermoupolis och beskåda alla de vackra husen i nyklassisk stil. Mitt i staden ligger ett mysigt torg med ett rådhus. I stadsdelen Vaporia bodde öns skepparfamiljer, och här kan man besöka stadens teater och opera, Apollon från år 1864, som är en miniutgåva av "La Scala" i Milano. Här ligger också den ortodoxa katedralen Aghios Nikolaos.

Det är från Ermoupolils Kykladerna styrs. Staden med det eleganta utseendet grundades av flyktingar från Lillasien, Kreta och Chios och fick år 1826 sitt namn efter handelsguden Hermes. Efter frihetskrigen mot turkarna (1821-1829) blev Ermoupolis symbol för det återuppbyggda Grekland och snart även huvudhamn och handelscentrum.

Utanför själva staden finner man också arkitektur från denna period. Uppe på gröna Espiskopio vilar charmerande patriciervillor och alpinspirerade hus i trädgårdar med fruktträd.

Bra bussförbindelser och kort avstånd till Ermoupolis gör det enkelt att ta sig mellan byarna på dag eller kvällstid. I området som kallas "Ta Stena", ligger tavernorna på rad och kvällsstämningen måste upplevas! På kvällen är det också trevligt nere vid strandpromenaden Akti Ralli.

Syros lever sitt egna behagliga liv oavhängigt av turismen, ön har varit ett populärt semestermål för Athenarna under många år. På Mesovounis-höjden vilar medeltidsbyn Ano Syros, med den katolska katedralen Aghios Georgios överst. Här uppe, i den labyrintliknande venezianska byn, härskar ett harmoniskt lugn på dagen och en härlig atmosfär på kvällen. Syros är känt för sitt goda kök med spännande specialiteter. Ett besök på tavernan "Thea" i gamlastan rekommenderas. Tavernan har ett riktigt bra kök och en enastående utsikt.

Här uppe finner du också platsen där den välkända bouzouki-spelaren Markos Vamvakaris brukade spela, och här kan man lyssna på grekisk rebettika-musik på hans plats i Katoga Olilis. Smaka på öns söta specialiteter, Halvadopides (nougatkakor) och loukoumi (turkish delight).Finikas
Finikas är en liten fiskeby med en livlig liten hamn. Här är det mest grekiska turister som kommer, och det finns en del mysiga tavernor och caféer.
» Bilder och karta från Finikas

Vari
Vari är en liten by och strand som inte bli överfull av turister.
» Bilder och karta från Vari

Kini
Kini är en lugn liten by med en trevlig atmosfär, här tar man dagen som den kommer. Det finns ett begränsat utbud av tavernor och musikbarer. Stranden passar bra för familjer med barn.
» Bilder och karta från Kini

Megas Gialos
Megas Gialos ligger i en liten bukt med en fin strand. Precis ovanför stranden ligger det flera mysiga tavernor och de flesta har en fin utsikt över bukten.
» Bilder och karta från Megas Gialos

Finikas | Vari | Kini | Megas Gialos