Sök resa
Wien Reseguide

Wien Reseguide

När man åker på en storstadssemester, är det kanske inte den österrikiska huvudstaden man tänker på först. Men om du vill ha en resa full av historiska och kulturella upplevelser, bör du åka hit, oavsett tid på året. Packad med sevärdheter kommer staden att göra det till en minnesvärd resa. Världens första zoo finns här coh erbjuder fina djurupplevelser för stora och små.

Staden förknippas ofta med 1800-talsromantiken; Wienervals, Strauss och Spanska ridskolan. Wien invånare är fortfarande mycket medvetna och stolta över denna epok. Ridskolan finns fortfarande kvar, och den årliga nyårskonserten sänds i tv över hela världen.

Men det här är inte staden som bara erbjuder dig historiska äventyr. Wien är extremt modernt och är ledande inom design. Nattklubbarna spelar det nyaste av det senaste på musikfronten och det finns en stor undergroundscen. Dessutom finns det platser som har superchica cocktailbarer Allt är organiserat, välordnat och systematiskt i denna stad vilket gör det enkelt att ta sig runt i staden utan större problem. Staden har ett fotfäste i både historia och framtid och med ett besök hit kan du vänta en hektisk vistelse, men återigen mycket intressant och lärorikt.

Res till Wien från Stockholm

Wien     nätter     Se mer
Wien     nätter     Se mer

Res till Wien från Göteborg

Wien     nätter     Se mer
Wien     nätter     Se mer

Res till Wien från Malmö

Wien     nätter     Se mer
Wien     nätter     Se mer

Res till Wien från Köpenhamn

Wien     nätter     Se mer
Wien     nätter     Se mer

Mer om Wien

RESA RUNT

Wien har ett av de mest effektiva lokala transportsystemen i Europa, med enhetlig taxa för tåg, spårvagn, buss, tunnelbana och pendeltåg. Spårvagnens inje 1 och 2 är ringlinjer och ett utmärkt sätt att se staden.

Vill du ha en speciell transportupplevelse, kan du ta häst och vagn. De står utanför Stefansdomen, och kostar ungefär 30 euro för en rundtur i centrum.

Äta bör du under resan och i Wien finns det restauranger med mat från alla världens hörn. Det finns många goda italienska, och gillar du vegetariskt har de flesta ställen ett bra urval av sådana rätter.
RESTAURANGER

När du är i Wien måste du hitta någon av stades många lokala vinstugor eller Heuriger som de kallas i Österrike. Här säljer de vin från egna vingårdar. Du kan också prova traditionell österrikisk mat som smakar perfekt med det egenproducerade vinet. De flesta Heuriger ligger i utkanten av staden, men med en promenad ut från centrum så hittar du dem.

Silberwirt: Schlossgasse 21. En stor trädgård med plats för 80 personer i bakgården till ett gammalt Wienesiskt hus. Billigt.

Königsbacher: Walfischgasse 5,. Matställe som har fått flera utmärkelser. Serverar även vegetarisk mat. Medium priser.

Zu den 3 Hacken: Singer Strasse 28.En av de sista, äkta, gamla värdshusen. Här åt Franz Schubert på sin tid. Medium.

Fadinger, Wipplingerstrasse 29. Traditionell österrikisk mat med mycket god mat. Prisnivå: Medel.

Steirereck: Rasumofskygasse 2. Restaurang i världsklass. En självklar adress för finsmakare. Prisintervall: Dyrt.

Bauer: Sonnenfelsgasse 17. Gourmetrestaurang med trevlig atmosfär och en imponerande vinlista. DYRT

Uteliv och Nattliv

Krah Krah: Rabensteig 8. www.krah-krah.at – 50 olika ölsorter. Liveband vissa av veckans kvällar.

Kaktus: Seitenstettengasse 5.www.kaktusbar.at. Massor av människor och en massa ljud, garanterat bra stämning.

Volksgarten Nattklubb: Burgring 1, tel 01-533 05:18. Spelare olika musik, från hip-hop, garage, R & B och house till soul.

WUK: Währinger Strasse 59, tel 01-401 21. Ett intressant ställe medalternativa band, klassisk musik, dans, teater, barnföreställningar, politiska diskussioner och studiecirklar.

Musikverein: Bösendorferstrasse 12 .www.musikverein.at, fin interiör och bra akustik. Klassisk musik.
SEVÄRDHETER

Turistbyrån ligger i Kärntner Strasse 38, tel 01-513 88 92, 513 40 15.

Kunsthistorisches Museum – Förutom att museet är en fantastisk byggnad i sig, så är det en av de bästa konstmuseerna i Europa, med verk av Rubens och Peter Brüghel den äldre. Här kan du hyra en hörlurar och en fjärrkontroll och genom att skriva in siffran som står på målningen, får du en spännande introduktion till vad konstverk förmedlar och information om de olika tekniker som använts för att få fram budskapet i verket. Luta dig tillbaka i en bra soffa i museet, och njut av de vackra målningarna.

Stefanskatedralen – Ett gotiskt mästerverk som byggdes på 1200-talet.

Haus der Musik – Seilerstätte 30 / Ecke Anagase. Musikens hus i form av ett nytt museum som öppnade 2000.

Prater – Stort friluftsområde med ridning, simning, idrottsarena och pariserhjul, Wiens varumärke. Små restauranger och stånd fyllda med tilltugg.
SHOPPING

Der Wiener Naschmarkt – Ligger i Linke Wienzeile och säljer främst kött, frukt och grönsaker förutom kläder och lite krimskrams.

Julius Meinl, Graben 19 – Exklusiv livsmedelsbutik.

Kärntnerstrasse – En shoppinggata med många exklusiva butiker.

Maria Hilfer Strasse: Längs hela denna långa gatan finns ett stort antal butiker med allt du kan önska dig.


SÄKERHET

Wien är en trygg stad att besöka, med låg brottslighet. Var fortfarande försiktig och ta väl hand om dina värdesaker på bussen, järnvägsstationer och på Karlsplatz U-Bahnstation. Ambulans finns på telefon 144, polis 133, läkare 141 och brandkår 122.