Sök resa
Upplev det vackra Andalusien

Upplev det vackra Andalusien

På gränsen mellan Europa och Afrika, precis där Atlanten och Medelhavet möts, ligger vackra Andalusien som har bebotts av många olika kulturer under historien. Och här finns det stora variationer i omgivningarna. Med en bilfärd på bara 40 km kan man ta sig från alpina bergslandskap till tropiska landskap vid Medelhavet. Andalusiens kust sträcker sig nästan 900 km och här finns ett stort antal städer, byar och stränder som är väl värda ett besök.

För turister finns det mesta av sevärdheter, från imponerande monument i de stora städerna till små traditionella byar som under långt tid gett inspiration till många konstnärer.

Andalusien är idag en modern region med en välutvecklad infrastruktur. Regionen erbjuder alla besökare ett varmt välkomnande och även om man är medveten om behovet att modernisera och se framåt är man samtidigt försiktig med att inte tappa sina rötter, det viktiga kulturella arvet och alla monument, arvet från Andalusiens förfädrar.

Läs mer om Andalusien och allt som finns att se och upptäcka på Spanska Turistbyråns webbsida.

Sevilla

Sevilla är Andalusiens huvudstad och dess rika historiska och konstnärliga arv är ett resultat av feniciernas, romarnas, visigoternas och arabernas passage. Sevilla har tre monument som alla deklarerats som världsarv av UNESCO (katedralen, Alcázar och Archivo general de Indias) samt ett stort antal civila och religiösa byggnader. Gatorna och torgen i det historiska distriktet i staden är livliga. Många kända konstnärer föddes i Sevilla som Velázquez, Murillo, Gustavo Adolfo Bécquer, Luis Cernuda, Machado-bröderna och Joaquin Turina. Dessutom är Sevilla födelsestaden och huvudstaden för flamencon som nu är med i UNESCOs världsarvslista över ickemateriella kulturarv.

Med en rik kulinarisk tradition erbjuder Sevillas barer och restauranger ett brett och varierat utbud av Andalusisk mat, inte bara traditionella recept utan även moderna och innovativa rätter. Sevilla erbjuder ett utmärkt klimat och med en genomsnittlig årstemperatur på 20 grader finns det många utomhusaktiviteter för besökarna under hela året.

Malaga

Utmärkt på alla sätt och vis och med mer än 3000 år av historia är Malaga en av de mest omtalade kulturdestinationerna. Malaga är födelsestad för konstnärer som Picasso, vars fantastiska konst finns att se på ett flertal museum som håller öppet varje dag: Picasso Museum, Centre Pompidou, Carmen Thyssen Museum, Russian Museum och många andra.

Utsökt och varierad mat finns i barer och restauranger över hela staden, omgivna av utmärkt shopping. Under solen strålar ger havsbrisen och salthavets dofter samt Jasminparfymen oss staden Malaga, den spanska solkustens huvudstad.

Res till Sevilla

Sevilla     nätter     Se mer
Sevilla     nätter     Se mer
Sevilla     nätter     Se mer
Sevilla     nätter     Se mer

Resor till Malaga

Malaga     nätter     Se mer
Malaga     nätter     Se mer
Malaga     nätter     Se mer
Malaga     nätter     Se mer

Resor till Cordoba

Cordoba     nätter     Se mer
Cordoba     nätter     Se mer
Cordoba     nätter     Se mer
Cordoba     nätter     Se mer

Resor till Granada

Granada     nätter     Se mer
Granada     nätter     Se mer
Granada     nätter     Se mer
Granada     nätter     Se mer

Spännande Cordoba och Granada

Cordoba

Floden Guadalquivir och de bördiga lantbruken runt omkring lockade många olika kulturer till Cordoba, ett land som varit bebott sedan äldre stenåldern och som erövrats av många olika folk under historien som alla lämnat sina spår. Stadens påtagliga historiska och konstnärliga arv gör Cordoba till en av Spaniens mest attraktiva städer.

Cordoba har tre byggnader som nu är del av UNESCOs världsarv: Moské-katedralen (1984), historiska kvarteren som omringar denna (1994) och byggnadskonstfestivalen med sina vackra gårdsplaner (2012).

Ett stort antal restauranger finns i staden som erbjuder lokala delikatesser som salmorejo (tjursvans), flamenquin (friterad fläsk och serranoskinka) eller pastel cordobes, en slags citronbakelse.

Cordoba är därför synonymt med konst, kultur och fritid, inte minst tack vare de många kulturevenemang som organiseras här under året. Flamencofestivaler, konserter, baletter och andra aktiviteter finns dessutom som komplement till stadens alla museum samt det spännande nattlivet.

Granada

Vid Sierra Nevada-bergens fot, mellan floderna Darro och Genil, ligger en av de mest intressanta städerna i östra Andalusien. Precis som dess imponerande arv från Al-Andalus finns det riktiga guldkorn inom dess renässansarkitektur, kombinerat med alla tänkbara moderna faciliteter som är passande för 2000-talet. Granada har en speciell och omisskänlig moorisk arkitektur, vilket beror på att det var den sista staden att erövras av katolska monarker år 1492.

Gastronomin, hantverket och stadsplaneringen har alla influerats av stadens ståtliga historia. Fontäner, utsiktsplatser och “Cármenes”, hus som omsluts av traditionella trädgårdar, skapar oförglömliga kvarter i staden. Det är knappast någon överraskning av en av stadens gamla stadsdelar, Albaicín, har utnämnts till ett världsarv, tillsammans med Alhambra och Genralife. Det var ett viktigt kulturcentrum under många decennier, såväl under Moorerna som de kristna, och nuförtiden finns ett brett kultur- och fritidsprogram. Film, musik och teaterfestivaler kompletterar permanenta eller temporära utställningar inom alla tänkbara kunskapsområden.

Tack vare sina utmärkta kommunikationer, sitt fantastiska klimat och sina snöklädda berg erbjuder Granada en unik destination för kultur, äventyr och affärsresor.