Sök resa
Toulouse Reseguide

Toulouse Reseguide

Toulouse är en stad i sydvästra Frankrike, nära Pyrenéerna, i Midi-Pyrénées-regionen, halvvägs mellan Atlanten och Medelhavet. Toulouse är den fjärde största staden i Frankrike, efter Paris, Marseille och Lyon och är känd som en stad med rugby och violer.

Toulouse har blivit ett centrum för luftfart och rymdfärder under de senaste 20 åren. Drygt 35.000 av innerstadens 400.000 medborgare arbetar i civil luftfart eller rymdindustrin; Airbus Group (tidigare EADS) är den största arbetsgivaren i regionen. Staden har förblivit relativt oförändrad trots den ekonomiska boomen.
Staden vid Garonne-floden, ligger på platsen för en gammal romersk bosättning; även i dag följer många av de mindre gatorna sina romerska motsvarigheter och många av de röda tegelbyggnaderna är byggda i pseudo-romersk stil. Dessa byggnader är också det som ger Toulouse sitt smeknamn La ville rose (Den rosa staden).
Under medeltiden var Toulouse en av de rikaste städerna i Frankrike till följd av försäljningen av blå färg (pastell) som utvinns ur växter. Detta monopol bröts först när portugiserna började importera Indigo till Europa. Över 50 hotell, herrgårdar, förblir vittnen till det förflutnas rikedom.

Turistinformationen, Toulouse Turistbyrå ligger på baksidan av Capitolium.

Res till Toulouse från Stockholm

Toulouse     nätter     Se mer
Toulouse     nätter     Se mer

Res till Toulouse från Göteborg

Toulouse     nätter     Se mer
Toulouse     nätter     Se mer

Res till Toulouse från Köpenhamn

Toulouse     nätter     Se mer
Toulouse     nätter     Se mer

Mer om Toulouse

Se
Toulouse har ett litet centrum, och du kan nå de mest intressanta platserna i centrum bekvämt till fots.
Basilique Saint Sernin – en kyrka från 1000-talet, delvis återställd av den berömda franska arkitekten Viollet-le-Duc.
Hôtel d’Assézat – en av de mest tilltalande av de många gamla herrgårdarna i staden
Capitole – det imponerande och palatsliknande stadshuset och teatern, dess vackra fasad som vetter mot den stora Place du Capitole
Pont-Neuf – trots sitt namn (som den parisiska bron med samma namn, dess titel är härstammar troligen från franska för “Ny”, inte “Nio”.), Den enda gamla bron över floden Garonne; byggd mellan 1544 och 1626
Le Couvent des Jacobins, place des Jacobins, 10h00-18h00, kloster gratis för studenter, 3 € annars. Klostret och kyrkan byggdes på 1200-talet för att bekämpa lokala “Cathar”-kätterier under korstågen som leddes av franska adelsmän under den tiden. Kyrkdelen är mycket intressant eftersom dess vackra och typiska målningar har bevarats och innehåller Thomas av Aquinas reliker. Du kommer att se en ovanlig och mycket hög “palm”-formad kolumn upprätthålla taket, ett bevis på den gamla europeiska behärskningen av byggteknik. Nära den lilla stugan till vänster i kyrkan kan du hitta en dold trädörr som leder dig via en pelargång in till klostret. Tillverkad av rött tegel och marmor, det är en oas av lugn och skönhet, med den fina fördelen att vara svalt under sommaren. Detta är den perfekta platsen att gå till om du vill läsa en bok, eller bara koppla av från stadens centrumaktivitet.
Stadsparken vid Grand Rond, lite sydöst om centrum av staden
Les Augustins brukade vara en klosterkyrka och är idag ett konstmuseum
Les Abattoirs modern konst och det finns också en fin trädgård med en fin utsikt över Garonne
Georges Labit asiatiskt konstmuseum och egyptiska antikvitets-museum i en exotisk medelhavsträdgård byggd 1893, 17 rue du Japon

Canal du Midi. Canal du Midi eller Canal des Deux Mers är en 240 km lång kanal i södra Frankrike, le Midi. Kanalen förbinder floden Garonne och Étang de Thau vid Medelhavet. Canal du Midi är på Unescos världsarvslista

Göra
Peniche Baladine Båtturer, (Båtar avgår från Daurade, nära Capitole). Ta en båttur nedför floden Garonne och / eller genom kanalerna som leder till Medelhavet och Atlanten. 8 € för en 70 minuters kryssning.
Promenera genom staden och längs Canal du Midi eller längs floden Garonne från St Pierre bridge och Pont-neuf under kvällen. Eftersom inga bomber föll på centrum under kriget, är det arkitektoniska arvet väl bevarat, så gå runt kan vara en mycket bra upplevelse av en typisk europeisk stad för utländska turister.
Party på St Pierre platsen: mycket populär bland Toulouse studenter

Se en Rugbymatch. Om du har turen att vara i Toulouse en matchdag, följ folkmassorna och spänningen till stadion och insup atmosfären medan du tittar på en av Europas främsta Rugbylag Stade Toulousain. Om du föredrar ligan, så spelar Toulouse alldeles egna Toulouse Olympique i både Co-operative Championship och Challenge Cup. Matcherna är mycket familjevänliga och stämningen är elektrisk!

Äta
Lokala specialiteter
Toulouse ligger i hjärtat av sydöstra Frankrike, och har ett rykte om sig för gastronomi på grund av dess strategiska närhet till Gascogne.
Saucisse de Toulouse, en korv utan samband med den traditionella chipolata. Den kan se lik ut men den har en mer pepprig smak och köttet är mer rosa. Grillad över en eld, är den en makalös upplevelse.
Anka är en regional specialitet och därmed finns det många restauranger som erbjuder anka till middag. Den serveras i de flesta former, alla är läckra: gåslever, konfiterad, torkad, och många fler.

Cassoulet är den mest kända regionala maträtten, en gryta gjord med vita bönor, anka, saucisse de Toulouse och örter. Om du besöker Toulouse under sommaren, kom ihåg att detta är en ganska mäktig måltid som kan vara svår att äta upp.