Sök resa
Thira Reseguide

Thira Reseguide

Thira – eller Fira på grekiska, är huvudstad på Santorini och en av världens mest kända och klassiska turistorter. Staden ligger uppe på kraterkanten med vidsträckta vyer över den blå lagunen och är därmed bland de mest spektakulära och vackra destinationer som existerar.

I de smala gränderna och gatorna lockar exklusiva butiker med guld, eleganta kläder, mattor, keramik, konst och prydnadssaker. Sällan har vi sett bättre och mer intressant urval än här, men priserna är ofta därefter. Thira är särskilt känt för sitt guld och sina smycken vilket beror på att detta är en favoritdestination för par med romantiska avsikter.
LIVLIGT NATTLIV
Längs kraterkanten är restaurangerna tätt packade, den ena med mer fantastisk utsikt än den andra. Många är exklusiva och av högsta klass men du hittar också mer överkomliga – men fortfarande dyra – som har en mer nonchalant och kanske inte helt autentisk turistmeny. Fastfood finns i rikliga mängder på torget.

Barer, diskotek och nattklubbar finns i stort antal, många är gamla och väletablerade och har motsvarande god stämning.

Staden kan vara mycket folkrik både dag och natt men trycket lättar lite när alla dagturister lämnar ön och åker tillbaka till sina badorter eller kryssningsfartyg. Stämningen är ytterligare några hack trevligare om du kommer hit på våren eller hösten, utanför högsäsong.

 

Res till Thira från Stockholm

Fira     nätter     Se mer
Fira     nätter     Se mer

Res till Thira från Göteborg

Fira     nätter     Se mer
Fira     nätter     Se mer

Res till Thira från Malmö

Fira     nätter     Se mer
Fira     nätter     Se mer

Res till Thira från Köpenhamn

Fira     nätter     Se mer
Fira     nätter     Se mer

Mer om Thira

TUR I LAGUNEN

Från staden uppe i bergen, kan du ta linbanan ner till stranden långt där nere. Du kan också ta den berömda och mer stämningsfulla vägen gränsle på en åsna ner längs den slingrande vägen till den gamla hamnen, Scala. Båtar avgår härifrån ut till de andra öarna i lagunen: Nea Kammeni där vulkanens kärna ligger och där det fortfarande kommer het ånga från marken. I Palia Kammeni finns varma källor och du kan ta båten vidare hela vägen runt, via bl.a. vackra Oia.

 
SEVÄRDHETER
Thira har också flera andra intressanta sevärdheter, t.ex. Megaron Gyzi-museet bakom katolska kyrkan på toppen av staden. De visar målningar, skulpturer, manuskript, kartor och allt knutet till Santorini och de övriga öarna i Kykladerna. I det arkeologiska museet bredvid linbanan kan du se gamla minoiska fynd från Akrotiri och antika Thira och hellenistiska och romerska skulpturer.

På Nomikos konferenscenter något norr om centrum har under de senaste åren kunnat se spännande 3D fotografier av fresker från Akrotiri som ger en inblick i hur livet var på ön 1600 år f.Kr. Ett besök på öns berömda vinmakeri, Buttari kan också rekommenderas. Santorini vulkaniska jord har skapat ett vin som är erkänt långt utanför själva regionen.

ALLA FACILITETER

Thira är en relativt stor turistort och har alla faciliteter; postkontor, polis, sjukhus, taxi, busstation, apotek, bio (även utomhus) etc.