Sök resa
Syros Reseguide

Syros Reseguide

Syros är inte en överlastad charterdestination, snarare en typisk plats för backpackers och människor som vill uppleva den grekiska vardagen. Huvudorten Hermoupolis på östkusten är en ganska stor stad med ungefär 20.000 invånare. Staden är den administrativa huvudstaden och kommersiellt centrum för hela Kykladerna, och eftersom turisterna inte dominerar är priserna lägre än på många av de andra öarna.

Som administrationscentrum har Hermoupolis en aristokratisk värdighet du inte hittar någon annanstans i Kykladerna. Staden är stor, rik, välskött och vacker och var en gång även kommersiellt centrum i hela Grekland – med landets första moderna hamn. Denna tidigare storhet sitter i medvetandet hos lokalbefolkningen fortfarande.

Hermoupolis ligger under två höjder med varsin katedral; Ortodoxa Anastasis och den katolska Agios Georgios. Under den senare höjden ligger Ano Syros, den medeltida staden som byggdes av venetianarna på 1300-talet. Sätt dig in i en taxi och ta den tio minuters resan till toppen. Där kan du titta in i kyrkan och njuta av den fantastiska utsikten över staden. Ta sedan en tur ner de smala trappgatorna (nästan tusen steg), mellan välskötta fasader, smala hus där människor faktiskt lever och bor (gärna med hela rummet inkl. TV ute på terrassen) och en och annan utsiktsrestaurang om du skulle vilja ta dagens måltid på vägen. En liten upplevelse.

 

Res till Syros från Stockholm

Syros     nätter     Se mer
Syros     nätter     Se mer

Res till Syros från Göteborg

Syros     nätter     Se mer
Syros     nätter     Se mer

Res till Syros från Malmö

Syros     nätter     Se mer
Syros     nätter     Se mer

Res till Syros från Köpenhamn

Syros     nätter     Se mer
Syros     nätter     Se mer

Mer om Syros

Hermoupolis har ett livligt nattliv, med restauranger, bouzouki-klubbar, diskotek, barer och biografer. Det finns ett arkeologiskt museum med fynd från alla epoker, samt ett museum för stadens stora bouzouki-musiker Markos Vamvakaris.

Hamnen i Hermoupolis omges av eleganta byggnader från tidigt 1800-tal.Staden har inte de små vita tegelhus som är vanliga i Kykladerna utan stora fasader och stora torg. Rådhuset i Hermoupoli är en magnifik byggnad och Apollo-teatern är en replika av operahuset La Scala i Milano. Hamnen är central för stadslivet och ekonomin och ett viktigt nav för hela regionen. Liksom alla riktiga aktiva hamnar är den inte bara charmig … ett varv tar t.ex. lite av utsikten.

SEMESTERDESTINATIONERNA PÅ VÄSTKUSTEN
Den viktigaste semesterdestinationen på Syros är Galissas på västkusten – ca 9 km från Hermoupolis. Galissas är i egentligen en vägkorsning med en bra strand, några serveringar och lägenhetsanläggning. Förvänta dig inget mer. Samtidigt är Galissas badstranden för de cirka 13.000 invånarna i Hermoupolis. Grekerna utgör en stor andel av badgästerna vilket bidrar till att ge platsen en smula äkthet. När solen går ned, kör de hem till staden.

Den cirka 500 meter långa stranden är inte så bred men består av fin sand, är långgrund och barnvänlig och är omgiven av träd som tillsammans med några kommunala bastparasoller ger välkommen skugga till de lyckliga som funnit en plats. Vid stranden finns en liten krog, som drivs av en trevlig familj från platsen. Det finns en nudiststrand fem minuters promenad från stranden.

Några kilometer norr och söder om Galissas på västkusten ligger två andra byar i varsin bukt och var och en med egen strand. Kini och Finikas (där du också kan segla!). Av de tre platserna är Kini minst och Galissas störst, men ingen kan väl kallas stor, och grekerna dominerar. Det finns många andra stränder och byar också, mest och bäst på södra och västra kusten.

Syros är inte en stor ö, så du tar dig lätt runt med egen bil, moped, buss eller taxi. Den södra delen av ön består av låga kullar och frodig jordbruksmark, medan den norra delen är kuperad och lite oländig. Det finns lite växtlighet på ön, inga berg av betydelse (den högsta punkten är 442 meter över havet), men inte heller några slätter.

De flesta charterresor till Syros går med flyg till Mykonos och därifrån är det ca två timmar med båt. Säsongen är från maj till oktober, med högsäsong i juli och augusti.