Sök resa
Sousse Reseguide

Sousse Reseguide

Sousse är Tunisiens tredje största stad, den regionala huvudstaden och en betydande industristad med relaterade tjänster och en livlig hamn. Samtidigt är Sousse Tunisiens mest utvecklade och populära semesterort som har haft betydande turism i årtionden, med över en miljon besökare varje år. Sedan 1985 står Sousse på Unescos världsarvslista på grund av Ribat’en (försvarsanläggningen), den stora moskén och Medinan – den gamla staden.

Sousse är därför en bra blandning av gammalt och nytt, det upptagna dagliga livet i staden och lugna dagar på stranden och hotellet. Stämningen är trevlig, intrycken av den arabiska kulturen och sederna väcker sinnena och på samma gång kan du vara så “västerländsk” som du vill, stadsborna är väl vana vid turister. Kvinnor som i latinska länder ofta skulle locka till sig oönskad uppmärksamhet lämnas mestadels i fred här.

Medinan

I Medinan, gamla stan som inte är väldigt stor, vimlar det av människor och varor; mattor, lädervaror, kryddor, guld och mässing. Även de minsta inköp i de hektiska basarerna medför ofta långt och intensivt köpslående; räkna med att du förlorar. Ovanför Medinan ligger Ribat’en, en grupp av byggnader som samtidigt är försvarsanläggning och tjänar en religiös funktion. Anläggningen byggdes i det åttonde århundradet AD för att försvara staden mot angrepp av de kristna. Härifrån har du en underbar utsikt över staden.

I gamla stan hittar du också den stora moskén från niohundratalet, en strikt och stram byggnad. I det sydvästra hörnet av Gamla stan ligger det arkeologiska museet som bland annat huserar en samling vacker mosaik från de tre första århundradena e.Kr. förutom statyer, oljelampor, kistor och andra objekt från den tidpunkt då Kartago och den nordafrikanska kusten stod som högst.

Till Sousse från Stockholm

Sousse     nätter     Se mer
Sousse     nätter     Se mer

Till Sousse från Göteborg

Sousse     nätter     Se mer
Sousse     nätter     Se mer

Till Sousse från Köpenhamn

Sousse     nätter     Se mer
Sousse     nätter     Se mer

Mer om Sousse

Sousse grundades som handelsstation omkring år 1000 f.Kr. av feniciska seglare. Staden hette under antiken Hadrumetum och utvecklades snabbt till ett viktigt centrum i regionen. Efter fenicierna kom romarna, därefter låg den under bysantinskt styre fram tills araberna tog den ca 700 e.Kr. och gav den namnet Sousse. Storhetstiden var på 800-talet då många av byggnaderna du kan se i dag byggdes.

HOTELL OCH BEACH

Några av hotellen i Sousse ligger i själva staden men de flesta kan hittas på den fina, vita och helt utmärkta sandstranden som börjar i centrum och sträcker sig norrut till yachthamnen i Port El Kantaoui och vidare. På hotellen hittar du också det största utbudet av restauranger, barer, klubbar och diskotek. Hotell är gärna kompletta anläggningar med allt som behövs inne på anläggningen; tennisbanor, barnklubbar och kanske erbjudanden om hästridning. Men du kan gärna också ta en “kväll på stan” och äta på restaurangerna i staden. Fisk vald från restaurangens akvarium och lokala vita muskatvin rekommenderas.

På stranden i Sousse är det liv och rörelse hela sommaren och en bra bit in på hösten; Du kan hyra båtar, vattenskidor och surfbrädor eller prova på hängflygning efter båt. Är du en nyanländ turist bör du utgå från att de lokala handlarna kastar sig över dig med erbjudanden av olika slag – men de kommer att minska efter några dagar när de ser att du börjar få en solbränna och inte längre är så färsk och medgörlig.

Det har skett en stadig och intensiv utveckling av turismen i Sousse i årtionden och idag framstår den som ganska så väl utvecklad.

GOLF

Sousse är ett semestermål för golfare. Det finns två golfanläggningar med flera banor i närheten av Hammamet och Port el Kantaoui-sju mils färd söderut, ligger en 27-hålsbana (uppdelad i tre 9-håls avsnitt) och en 18-hålsbana, alla är av hög kvalitet och kan ibland erbjuda spel i sanddynerna ut mot vågorna i havet. På sträckan från Monastir i söder till Kartago i norr finns totalt 8 18-hålsbanor. Du kanske inte tror att Tunisien med sina torra klimat och permanenta vattenbrist skulle kunna vara en utmärkt destination för golfare, men så har det blivit.

UTFLYKTER

Du kan inte vara i ett så främmande och spännande land som Tunisien utan att åka på en utflykt eller tre när du är där! Charterbolagen har många erbjudanden på menyn, till exempel en dagsutflykt till historiska Kartago och landets huvudstad Tunis. Du bör också överväga en dagsutflykt till historiska Kartago och landets huvudstad Tunis och i synnerhet rekommenderar vi en “safari” med jeep eller buss till grottorna i Matmata, den heliga staden Kairouan och inte minst till de sista byarna på gränsen till Sahara. Här är vatten lika värdefullt som vin och himlen full av stjärnor i den mörka natten. På morgonen kan du klättra upp på kamelryggen (tillsammans med ett hundratal andra atletiska turister) och titta på soluppgången över sanddynerna.