Sök resa
Side Reseguide

Side Reseguide

Side har cirka 14.000 invånare och är en semesterort i snabb tillväxt. Staden ligger på en halvö med långa sandstränder på båda sidor. Den erbjuder en blandning av gammalt och nytt, med en livlig gammal stad full av basarer och restauranger och inte minst de spektakulära ruinerna av en tidigare storhetstid.

ROMERSK STORHETSTID

Något utanför centrum ligger en välbevarad romersk amfiteater som rymmer hela 17.000 personer. Det är bara en av lämningarna från den tiden då Side var ett stort centrum för handel och kultur i det romerska riket. Resterna av Sides mest kända byggnad, Apollotemplet, står majestätiskt på en udde ut i havet tillsammans med ruinerna av Athenas tempel. Annars bör du inte missa det arkeologiska museet som ligger i ett romerskt bad.

De senaste tusen åren fram till idag gick det nedåt med staden och det var fram till turismen kom reducerat till en ganska sömnig turkisk fiskeby – förutom att den hade alla dessa ruiner, då.

TREVLIG GAMMAL STAD

Idag har Side en bilfri gamla stan med affärer, barer och restauranger i smala gränder och gator som är fulla av liv. De arkeologiska spåren syns även här; en pelare av en byggnad kan mycket väl vara från romartiden. I basarerna är huvudunderhållningen köpslående och objekten man kämpar om är ofta guldsmycken eller lädervaror. Är du förtjust i sådana saker kan du också besöka marknaden i grannstaden Manavgat (som har cirka 70 000 invånare) tio kilometer bort.

Restauranger och trevliga caféer hittar man inte bara i centrum men också längs strandpromenaden. Hotell och stränder ligger en bit från gamla stan, men det är fint att promenera längs strandpromenaden eller ta minibuss.

 

Till Side från Stockholm

Side     nätter     Se mer
Side     nätter     Se mer

Till Side från Göteborg

Side     nätter     Se mer
Side     nätter     Se mer

Till Side från Malmö

Side     nätter     Se mer
Side     nätter     Se mer

Lite mer om Side, Antalya och Alanya

LÅNGA BRA STRÄNDER

Stränderna är milslånga, till stor del grunda, barnvänliga och med fin sand. Du hittar trampbåtar, segling, vindsurfing, vattenskoter, parasailing och tennis. Golf kan spelas med stil och klass i Belek, ca 60 km bort.

Side ligger mitt emellan den regionala huvudstaden Antalya och den något mindre, men ändå stora staden Alanya. Det tar en timme köra åt båda hållen – en eller två resor är det värt att göra. Kalkstensformationerna i Pamukkale borde också vara på listan över möjliga utflykter.