Sök resa
Sharm el Sheik Reseguide

Sharm el Sheik Reseguide

Sharm El Sheik ligger längst söderut på Sinaihalvön vid Röda havet. Havet här är bland det klaraste i världen och är hem till en enorm mängd fisk, koraller och andra vattenlevande djur. Detta i kombination med det stabila och varma klimatet, har gjort Sharm El Sheik till ett favoritresmål för Skandinaver.

Sharm El Sheik är ett undervattensparadis och det är bara 5 km till ställets 18-håls golfbana. Dessutom frestar dåsiga dagar på stranden och restaurangerna längs strandpromenaden på kvällen.

Destinationen kallas ofta Mellanösterns Las Vegas. Men Sharm el Sheik är inte främst känt för kasinon, lyxhotell och deras nattliv utan för att vara porten till en av jordens vackraste undervattensvärldar.

Sharm är en liten och ganska orörd fiskeby medan hotell, restauranger och butiker finns i moderna Naama Bay sex kilometer bort som har cirka 7000 bäddar. Planen är att öka kapaciteten tio gånger under de närmaste femton åren. Och det märks för den som besöker platsen. Under de senaste åren har detta resmål blivit något av en turistmaskin.

Sharm el Sheik kan delas in i två områden: Gamla Sharm el Sheik är den ursprungliga byn, och Naama Bay är det viktigaste turistområdet. Under den senaste tiden har staden också lockat allt fler icke-dykare. Det finns ett brett utbud av fritidsaktiviteter. Även om platsen är inte så speciellt i sig, gör kombinationen sol / bad med stort utbud av hotell, restauranger, shopping, utflykter, nattliv och underhållning att de flesta människor hittar något att fylla sin semester med här.

Till Sharm el Sheik från Stockholm

Sharm el Sheik     nätter     Se mer
Sharm el Sheik     nätter     Se mer

Till Sharm el Sheik från Göteborg

Sharm el Sheik     nätter     Se mer
Sharm el Sheik     nätter     Se mer

Till Sharm el Sheik från Köpenhamn

Sharm el Sheik     nätter     Se mer
Sharm el Sheik     nätter     Se mer

Mer om Sharm el Sheik

Tack vare sin välutvecklade infrastruktur är Sharm el Sheik också en bra bas för utflykter till många av de mest intressanta fornlämningarna i Egypten, Luxor och Konungarnas dal. Det är också lätt att ta en avstickare till Kairo eller andra destinationer.

RESAN DIT

Det finns direkta charterflyg från Sverige till flygplatsen i Sharm el Sheik, som ligger 14 km utanför staden. Taxi från flygplatsen i Sharm el Sheik kostar ca 160 egyptiska pund.

RESA RUNT
Staden har ett bra kollektivtrafiksystem. Det enklaste och billigaste sättet att resa mellan Sharm el Sheik och Naama Bay är med minibuss, som kostar cirka 1-2 egyptiska pund per nos. Det finns flera bussbolag som kör mellan Sharm el Sheik och populära turistmål runt om i Egypten. Det tar bara 90 minuter att korsa Suezviken i katamaran från hamnen utanför Sharm el Sheik till Hurghada. Det går annars flyg från Sharm el Sheik till bland annat Kairo, Alexandria, Hurghada och Luxor.

SEVÄRDHETER

Turistbyrån ligger på adressen Tower Services Area nr 4 i Sharm el Sheikh.

Mount Sinai. Enligt den bibliska berättelsen var det på toppen av detta 1585 meter höga berget som Moses fick de tio budorden från Gud själv. Promenaden upp till det lilla grekisk-ortodoxa kapellet på berget tar ungefär två timmar, och belöningen är en spektakulär utsikt – särskilt vid soluppgången. Man kan också betala för att rida åsna den första delen av vägen upp.

Katarinaklostret. Ett populärt pilgrimsmål från 400-talet vid foten av Mount Sinai. Enligt legenden var det just här Moses skulle ha sett den brinnande busken och även busken pekas ut för gästerna. Klostret är också väl värt ett besök för sin takmosaik från 500-talet.

Ras Mohammed. I denna nationalpark, som ligger bara 20 kilometer öster om Sharm el Sheik, är det först och främst undervattensområden som är skyddade och parken är känd som Röda havets juvel bland dykare. Livet under vattenytan är lika sevärt för snorklare som för dykare. Det släpps endast in ett begränsat antal besökare varje dag för att skydda den välbevarade ekosystemet, hem för de flesta av Röda havets över 1000 arter av fisk. Du bör köpa biljetter / åtkomstbehörighet på förhand.

Dahab. En liten by cirka 80 kilometer nordost om Sharm el Sheik. I grund och botten en beduinby som med tiden har blivit en hållplats för hippies och backpackers. Nu mest känt som ett dykmecka, med flera vackra rev nära stranden. Stränderna är mestadels sand och är inte bland de bästa på Sinaihalvön.

Kairo. Med sina cirka 15 miljoner invånare är Kairo den största staden i Afrika.Några av världens främsta museer ligger mitt i denna livliga stad, inklusive det egyptiska museet med över 100.000 föremål från det antika Egypten. Strax utanför staden ligger några av världshistoriens mest kända byggnader: pyramiderna i Giza och den legendariska Sphinxen.

Luxor. En typisk egyptisk stad som ligger vid Nilen. Utanför staden finns några av de mest kända och spektakulära fornlämningarna i Egypten, Konungarnas dal med Tut ank Amons grav, Karnak och drottning Hatshepsut-templet.

SHOPPING

Sharm el Sheikh är rätt plats för shoppingentusiaster och souvenirsamlare. En stor del av utbudet är relaterat till den egyptiska historien. Det säljs många statyetter av alabaster för att inte tala om vattenpipor och färgglada parfymkartonger med utsmyckade dekorationer utställda på rad. Säljare erbjuder ofta ett glas te, en trevlig och välkomnande gest som i regel syftar till att öka intäkterna. Du skall ändå aldrig känna dig pressad att köpa.

Alabaster. Kommer från Nildeltat och används för att göra vaser, vackra askkoppar, statyetter och andra prylar.

Antikviteter. Du kan köpa kopior av egyptiska antikviteter med god kvalitet på museerna och i affärerna. Det är strängt förbjudet att ta med äkta antikviteter ut ur landet.

Bomullsvaror. Den egyptisk bomullen anses vara en av världens bästa. Du kan få skräddarsydda skjortor uppsydda.

Koppar och mässing. Du kan köpa brickor, samovarer och kaffeserviser.

Lädervaror. Egyptierna är duktiga på att göra bra lädervaror såsom jackor, väskor och bälten.

Smycken. Guld och silver smycken och ädelstenar i allmänhet säljs i lösvikt med faraoniska eller moderna motiv.

Träsnideri. Träsniderierna i Egypten anses vara bland de vackraste i världen. Mashrabiyyas är mycket speciella skärmar med drejade gitter i komplexa mönster.

SÄKERHET
Städerna i Egypten är bland de säkraste i världen. Småstölder är inte ett stort problem även om de förekommer. Passa alltid dina värdesaker, särskilt vid turistattraktioner. Den lokala turistpolisen ligger på kullen bakom Sharm al Maya Bay, Marina Sharm Hotel, tel 660.311. Polisen nås på tel 112 och läkare på tel 123.

MAT
Egyptiska köket har påverkats av mattraditioner från Libanon, Syrien och Turkiet, och det är svårt att säga exakt vad som är genuint egyptiskt. En naturlig förklaring till detta är de många historiska konflikter som också har påverkat matkulturen men även det geografiska läget i Mellanöstern, med mycket likartade villkor för jordbruk och boskapsskötsel. Bröd (aish) är en naturlig del av den egyptiska måltiden och betyder liv på arabiska.

STRÄNDER

Naama Bay. Fin, vit sandstrand som är uppstyckade i privata delar som används av hotellen men fortfarande är tillgänglig för allmänheten. Inemellan finns också offentliga stränder som inte ägs av hotellen. Utanför stranden finns korallrev som lämpar sig för snorkling. Naama Bay ligger cirka sex kilometer öster om det ursprungliga Sharm el Sheik. Lämplig för barn.

Shark’s Bay. Lite längre norrut, runt 8 km från Naama Bay. Fin sandstrand med utsikt över ön Tiran.

Ras Umm Sidd. Mestadels rev utan naturliga sandstränder. Sanden här har lagts ut av hotellen för deras privata stränder. Besökare som inte är hotellgäster måste använda en smal passage för att komma ner till vattnet. Belöningen erhålls i form av en fantastisk vägg av koraller som du kan dyka och snorkla på.

Terrazina. En sandstrand som blivit populär bland unga människor, som kommer hit för att lyssna på DJs som ibland spelar på stranden. Men de grunda vattnen gör att också familjer hittar hit.

Blue Hole. Du måste ha en hel del otur att bli besviken på denna världsberömda dykplatsen strax utanför Dahab. Blue Hole är ett cirkulärt korallrev som bildar ett blått hål. Ute vid revkanten låter dykare och snorklare sig fascineras och förundras av den otroliga undervattensvärlden.