Sök resa
Resor till Hurghada, Sharm el Sheikh och Röda havet

Resor till Hurghada, Sharm el Sheikh och Röda havet

Sommar från januari till december

Vid Röda havet är det nästan alltid sol och varmt. Även i januari kan det vara 25 grader och det är möjligt att dyka och snorkla året runt. På sommaren kan det bli mycket varmt med temperaturer uppåt 45 grader så de mest populära tiderna att resa till Röda havet är från september till december och från februari till juni. Det finns några skillnader mellan de olika destinationerna. Här kan du läsa om de olika badorterna och se de bästa erbjudandena till Egypten och Röda havet. Nedan får du även några generella tips som hur det är att vara turist i Egypten.

De olika badorterna vid Röda havet

Sharm el Sheikh är nog den mest populära destinationen och det är inte minst för den utmärkta placeringen vid Sinais sydspets. Här har du nämligen nära till Ras Mohammed, en av världens bästa platser för snorkling och dykning. Staden Sharm El Sheikh har allt man kan önska: shopping, fast food, nattklubbar, bra hotell, samt alla tänkbara aktiviteter för både barn och vuxna, både på dagen och på kvällen.

Hurghada ligger på det egyptiska “fastlandet” öster om Luxor. Hurghada har framförallt präglats av massturism men standarden är på väg upp igen. En populär utflykt från Hurghada är till paradisön Mamaia – det är stranden du kan se på den stora bilden. Från Hurghada är det även enkelt att åka på utflykt till Luxor och Kairo.

El Gouna är en arkitektritad stad en halvtimme norr om Hurghada. Små mysiga hus i pastellfärger, hög kvalitet på restauranger och hotell, flotta golfbanor och en helt annan publik än den i Hurghada. El Gouna tycker vi verkligen bra om.

Makadi Bay ligger ca 35 kilometer söder om Hurghada. Det är en relativt liten och lugn semesterort med stora moderna hotell. De första hotellen öppnades så sent som år 2003 så här bor du förhållandevis modernt och med hög standard. Dock finns det inte så mycket shopping och uteliv.

Quseir ligger också söder om Hurghada och El Gouna. Under de sista åren har Quseir blivit en allt viktigare destination för dykintresserade besökare från hela världen. Kusten och havet utanför staden erbjuder några av Röda havets mest fantastiska dykupplevelser. I El Quseir kan du räkna med ett tort och stabilt klimat året runt.

Marsa Alam har en av Egyptens kanske bästa stränder, Abu Dahab, och här är du nästan garanterad att få syn på en sköldpadda när du dyker. Om du har lite extra tur kan du kanske också få syn på en krokodilfisk eller en bläckfisk. Marsa Alam är Egyptens kanske bästa plats för snorkling och dykning.

Port Ghalib är ett nytt turistområde av hög kvalitet. I stadens marina finner du flotta lyxyachter på rad och många av de stora och välkända hotellkedjorna har hotell i staden. Precis som i Marsa Alam är snorkling och dykning populärt i Port Ghalib och de koraller du kan se är några av de bästa i hela Röda havet.

Här ser du några erbjudanden till olika badorter i Egypten. Alla erbjudanden är för en vecka men de flesta kan förlängas till två veckor. Klicka dig vidare för att se alla hotell – också de med all inclusive.

Till Egypten från Stockholm

Sharm el Sheikh     nätter     Se mer
Hurghada     nätter     Se mer
El Gouna     nätter     Se mer
Makadi     nätter     Se mer
Quseir     nätter     Se mer
Marsa Alam     nätter     Se mer
Port Ghalib     nätter     Se mer

Till Egypten från Göteborg

Sharm el Sheikh     nätter     Se mer
Hurghada     nätter     Se mer
El Gouna     nätter     Se mer
Makadi     nätter     Se mer
Quseir     nätter     Se mer
Marsa Alam     nätter     Se mer
Port Ghalib     nätter     Se mer

Till Egypten från Köpenhamn

Sharm el Sheikh     nätter     Se mer
Hurghada     nätter     Se mer
El Gouna     nätter     Se mer
Makadi     nätter     Se mer
Quseir     nätter     Se mer
Marsa Alam     nätter     Se mer
Port Ghalib     nätter     Se mer

Några saker som är bra att veta om Egypten

Vädret är  bra under hela året – det regnar mycket sällan i Eygpten. På Sommaren kan det bli väldigt varmt, men då det är ett torrt klimat är det ofta hanterbart.

Maten är en blandning av goda egyptiska och internationella rätter. Här kan du få allt (utom griskött) med läckra kycklingrätter, biff, färska grönsaker och fantastisk frukt. Egyptens nationaldryck är te. Egyptisk öl smakar gott och man börjar nu också få fram vin av någorlunda kvalitet.

Förutom snorkling och dykning kan man aktivera sig med alla slags vattensporter, tennis, löpning, paragliding, man kan flyga ballong och mycket annat. Den enda sport som Egypten inte lämpar sig för är cykling – vägarna är ofta för dåliga och trafiken för intensiv.

Vattnet ska inte drickas direkt från kranen, men vatten på flaska är billigt. Egypten har varit känt hos många som ett land där turister drabbas av magproblem, men standarden är nu generellt högre och hygienen god.

Pyramiderna vid Giza och Tutankhamon på Egyptiska museet kan man se om man sätter kurs mot huvudstaden Kairo, en stad med 20 miljoner människor.

Luxor är också väl värt ett besök. Här kan du bl.a. se Karnaktemplet och Konungarnas dal. Mäktigt! Här kan man dessutom ta en tur på Nilen då Luxor ligger precis vid denna imponerande flod.

Shopping handlar mest om souvenirer, billiga kläder och kanske en vattenpipa. Men det finns också kvalitetskläder i Egypten från lokala producenter och många passar på att köpa heminredning: lampor, flotta bord, mattor och annan att förgylla hemmet med.

Det finns många böcker om allt vad du kan uppleva i Egypten. Vi rekommenderar att du tittar i någon av dem före din resa, eller tar en titt på internet där det finns många bra webbsidor.