Sök resa
Rapa Nui Påskön Reseguide

Rapa Nui Påskön Reseguide

Mysterier, myter och finurliga stenhuvuden utgör kärnan av ön som kanske är mest känd för Thor Heyerdahls äventyr på våra breddgrader. Chiles vackra pärla ligger i Stilla havet och är en utmärkt plats att lösa dessa olösta mysterier i solen vid vattnet.

Vem skapade dessa unika moai, som de kallas, på Rapa Nui, som ön också kallas, är fortfarande ett mysterium, även om det roterar många teorier.
Det enda som är säkert är att en del av det förflutna har spenderat mycket tid och ansträngning på statyer för framtiden. De står stora och solida, blickande, väntande och orörliga, och välkomnar dig när du kommer till denna mystiska och mytiska ö.
Teorierna vandrar långt och gröna män, kungliga gravar och gudagåvor, är några av berättelserna.
Det ska också sägas att Rapa Nui betyder jordens navel och som kan motiveras av öns läge.

Några tusen invånare lever sina liv här och det närmaste befolkade landet ligger över 3000 kilometer bort.

Till Rapa Nui från Stockholm

Rapa Nui     nätter     Se mer
Rapa Nui     nätter     Se mer

Till Rapa Nui från Göteborg

Rapa Nui     nätter     Se mer
Rapa Nui     nätter     Se mer

Till Rapa Nui från Köpenhamn

Rapa Nui     nätter     Se mer
Rapa Nui     nätter     Se mer

Mer om Påskön

ANDRA STORHETER

Men moai är inte de enda som är stora på ön. Fiske är en utbredd aktivitet och tonfisken kan snabbt nå 50 kg plus. Ett tips kan vara att åka med några av de lokala fiskarna, som vet var fisken brukar nappa, och testa lyckan eller olyckan, om du har oturen att snurra fötterna i en lina.

THOR
Den norska folkhjälten Thor Heyerdahl är både populär och impopulär på Rapa Nui. Hit kom han på en expedition för första gången 1955, stannade ett år och har lanserat flera teorier om befolkning och också berört Moaierna.

Hans arbete har säkerställt att kulturen alltid kommer att bli ihågkommen men samtidigt har det också skapat problem för de infödda, som ofta hänvisar till sin hemstad som ett arkeologiskt tivoli.

FESTIVAL

Ön är också känd för sin Tapati Festival, som är en flera veckor lång festival i januari / februari. Festivalen är en blandning av karneval, tävlingar och uppträdanden, och allt utförs som en hyllning till ön.

Det finns flera boenden att välja mellan på ön och det är smart att boka tidigt. Under högsäsong kan det vara svårt att få plats. Ofta står uthyrarna och väntar på flygplatsen när det kommer flyg med turister. Kom ihåg att pruta.