Sök resa
Palma de Mallorca Reseguide

Palma de Mallorca Reseguide

Palma de Mallorca ligger i den stora och breda bukten Palma, vars 30 kilometer vackra stränder, från Magaluf i väster till S’Arenal i öster, utgör Europas turistmotor. På denna sträcka är finns 100.000 hotellbäddar och var tredje besökare till Mallorca hamnar i Palmabukten. Men staden är mycket mer än bara ett centrum för massturism!

Palma de Mallorca – eller “La Ciutat”, som mallorkinerne kalla det – är en stor och stolt stad med spansk elegans, ärevördiga historiska monument och sevärdheter, livligt folkliv och släntrande lugn. Och det är en stad som är trogen sina katalanska rötter med en självkännedom och trygghet i egen historia, kultur och betydelse som du annars bara hittar i den katalanska huvudstaden Barcelona. Palma är med sina ca 300.000 invånare i princip som ett Barcelona i miniatyr; till och med huvudgatan i de två städerna bär samma namn: La Rambla.
NATTLIV, MAT OCH SHOPPING
Palma är en förstklassig shoppingstad med shoppinggator där du hittar de flesta designers. Restaurangutbudet är utmärkt och det mallorkinska köket är värt en resa i sig, med färska grönsaker, vitlök, olivolja, goda korvar, kött, fisk och skaldjur – eller tapas; de spanska smårätterna. Restaurangpriser är ofta ett litet hack billigare i Palma än annars på Mallorca.

Staden har ett rejält och varierat nöjesliv. I stadsdelen Terreno ligger ett hundratal pubar och barer och mer än tjugo diskotek och nattklubbar, stämningen är hög och natten lång. I juli och augusti då det svänger som mest är Palma en mötesplats för in-folk från hela Europa. I Mallorcas huvudstad kan också uppleva opera, teater, konserter och bio.

STRÄNDER

De närmaste stränderna är Cala Mayor (väst) och Playa de Palma (öst). Du kan nå dem snabbt och enkelt med buss. Stränderna runt Palma är alla första klass och faciliteterna dito.

Res till Palma de Mallorca från Stockholm

Palma de Mallorca     nätter     Se mer
Palma de Mallorca     nätter     Se mer

Res till Palma de Mallorca från Göteborg

Palma de Mallorca     nätter     Se mer

Res till Palma de Mallorca från Malmö

Palma de Mallorca     nätter     Se mer

Res till Palma de Mallorca från Köpenhamn

Palma de Mallorca     nätter     Se mer

Mer om Palma de Mallorca

SEVÄRDHETER

Du har förmodligen inte valt Palma stad bara för att festa och simma? Den mest synliga punkten i staden är den gotiska katedralen La Seu som tronar på en kulle ovanför hamnen. Den stod färdig 1601 och tog 400 år att bygga. Bakom domkyrkan ligger gamla stan med vackra ursprungliga husfasader, gamla ädla palats, vackra uteplatser och många spännande kyrkor. Du kan se historiska monument som de arabiska baden från 900-talet (Palma var en gång arabiskt och kallades då “Mayurka”), slottet Bellver som inrymmer det historiska museet och Almudaina-palatset från 1200-talet som idag är militärhögkvarter och kungens residens i staden. Dessutom kan du besöka Museu de Mallorca, Mirómuseet, Museet för nutidskonst och Poble Espanyol – en konstgjord spansk by med kopior av bl.a. Alhambra och El Grecos hus i Toledo, och en utställning av typisk arkitektur från olika delar av Spanien – till glädje för turisterna …

 
VÅR OCH HÖST

Det finns ännu mycket mer att se i Palma och du måste komma hit många gånger innan du känner att du har sett allt. Dessutom är det ett nöje att bara vara i stan; promenera i gamla stan med sina smala gator och små tapasbarer, njuta av våren eller höstsolen, mingla med lokalbefolkningen som kanske är på väg till skolan, sitter på bänkar i parken och lugnt diskuterar eviga problem och sanningar – eller ta deras eftermiddagspromenad, “El Paseo” längs en av de breda gatorna. Palma är en “liten storstad” med massor av charm och som har utsetts av landets största tidning, El País, till den spanska stad med högst livskvalitet. Så får man hellre uthärda att det också är Europas turistmetropol nummer ett.

 
UTFLYKTER
Mallorca är en spännande ö att upptäcka på egen hand. Det är en bra idé att hyra en bil och ta en tur till byarna på ön, kanske ut på spetsen av Cap de Formentor i norr, eller låta barnen får bestämma och ta en dag eller två i Acuacity, Aqua Park och / eller Marineland, alla ligger strax utanför Palma.

Charterbolagen har också ett brett utbud av erbjudanden om utflykter, bland annat till klosterstaden Valldemossa, där kompositören Frederic Chopin bodde ett tag, de vackra droppstensgrottorna i Porto Cristo, Manacor, där de berömda Majorica-pärlorna odlas – och dessutom kan du välja mellan ett antal resor både på land och vatten som kretsar kring mat, dryck, bad och nöjen. Mallorca är en av Europas främsta golfdestinationer och har mer än 10 banor fördelade runt ön.