Sök resa
Nerja Reseguide

Nerja Reseguide

Nerja, med dess cirka 17.000 invånare, beläget cirka 50 kilometer öster om Malaga är en relativt ny stad på den skandinaviska favoritlistan. Nerja har en fin strandlinje med en härlig strandpromenad och en mysig och livlig spansk stad bakom. Denna semesterort erbjuder därmed en trevlig blandning av charm, lokal färg och turismförknippade faciliteter.

Östra sidan av Malaga är mycket trevligare stämning, landskapet öppet och du är långt ifrån det “tryck” som annars karaktäriserar Costa del Sol. Strax utanför Nerja ligger också Europas mest natursköna droppstensgrottor – ett naturligt fenomen av det sällsyntare slaget som du helt enkelt måste se.

Det är blandningen som gör Nerja till vad den är. På torget sitter gammelgubbarna och diskutera som alltid, då och då klämtar klockorna i barockkyrkan från 1600-talet till mässa, i staden går det dagliga livet som vanligt, i gamla stan med sina smala gator och många småbutiker rör sig invånare och turister omväxlande och nere vid stränderna och strandpromenaden ligger restauranger, hotell och barer i ett tillräckligt antal för att täcka alla behov – utan att strypa den annars genuint spanska känslan.

Och sedan är det något med havet. Horisonten är öppen och bred, slätterna och kullarna runt staden är milda och välkomnande. Nerja har detta “något” som är svårt att beskriva.

Därför blir man inte förvånad över att området har varit bebott i tusentals år. I de berömda droppstensgrottorna utanför staden fann man spår av människor som kan vara mellan 40 000 och 100 000 år gamla. Permanent bosättning i Nerja existerade med säkerhet för 3000 år sedan. Både romarna och morerna har hållit till här.

Res till Nerja från Stockholm

Nerja     nätter     Se mer
Nerja     nätter     Se mer

Res till Nerja från Göteborg

Nerja     nätter     Se mer

Res till Nerja från Malmö

Nerja     nätter     Se mer

Res till Nerja från Köpenhamn

Nerja     nätter     Se mer

Mer om Nerja

Landskapet har också fått ett eget monument; “Balcon de Europa”, en rund utsiktsterrass byggd över klipporna i centrala Nerja där man har vidsträckt utsikt över Medelhavet och Sierra de Almijara bakom. Här finns också några 400 år gamla kanoner som vittnar om att platsen en gång var en fästning till försvar mot pirater som härjade kusten i äldre tider.

Det sägs att runt Nerja finns det totalt nio kilometer strand. Många av dem är små sandbankar mellan karga klippor där du kan dela härligheten med kanske tio eller trettio andra solbadare. På stränderna närmast stan blir det ofta rätt fullt och det kan tänkas att barnen trivs bäst utanför dessa. Fullt är det också längs strandpromenaden och i gränderna och bakgatorna hela kvällen. Den hektiska nattliv utspelar sig i området kring Plaza Tutti Frutti(!) – där musik av alla slag håller dig vaken och igång till sent in på natten. Annars finns det gott om både restauranger och barer.

I Nerja kan man njuta av utmärkta dagar på hotellen längs stranden, de har oftast sin egen pool och restaurang / bar. Standarden är genomgående bra. Eller så kan du dra ner på stranden och slumra till under ett bastparasoll innan du kastar dig i vågorna för ett svalkande dopp. På grund av klipporna i och utanför staden, är området en favoritplats för dykning och snorkling.

DROPPSTENSGROTTORNA VID NERJA

Fyra kilometer öster om Nerja, en bit upp i höjden ligger områdets största attraktion som upptäcktes av en slump av några pojkar 1959 – de undrade vad det blev av alla fladdermöss som försvann upp i bergen. Vad de fann var några av Europas största och finaste stalaktitgrottor, lika stora som en katedral och med samma andaktsfulla stämning. En promenad i de fyra stora grottorna som utgör en sammanhängande helhet tar ungefär en timme och sedan får du bland annat se vad man tror är världens största Stalaktit – en 70 meter hög droppsten. Du kanske inte tror att en grotta med stalagmiter och stalaktiter är något speciellt men ta resan ändå. Det är som att vara mitt i en scen från Sagan om ringen, både storleken och de underbara formationerna gör garanterat intryck. Det har gjorts utgrävningar och arkeologerna har hittat ben, verktyg, smycken och väggmålningar som visar att grottorna användes av Cro-Magnon mellan 40 000-100 000 år sedan.

Sex km upp i bergen ligger Frigiliana, en liten by som röstades fram till den vackraste i Andalusien 1992. Staden var en gång tillhåll för morer som tvångskristnades och deporterades på blodigt vis. Deras historia kan man “läsa” på vacker och färgglad väggkeramik som ligger utspritt i den äldsta stadsdelen.

Nerja är inte långt från Grenada med den världsberömda moriska borgen Al Hambra och många andra sevärdheter. Har du inte varit där förut måste du se stället.