Sök resa
Minsk Reseguide

Minsk Reseguide

Vitrysslands huvudstad är en levande millionby med tillräckligt med upplevelser för hela familjen, eller på egen hand. Det är ändå en upplevelse i sig att besöka Europas sista diktatur.

Ända sedan omkring 1067 har Minsk legat där det ligger idag, flankerat av floderna Svislach och Njamiha, ca i mitten av landet.
Det är också den största staden här med knappt två miljoner invånare.

Vitrysslands är ju en forn Sovjetstat som så många av de andra länderna i området och det har satt sin prägel på staden. Inte minst i arkitekturen som präglar stadsbilden. Men anledningen till den är inte särskilt trevlig.

Res till Minsk från Stockholm

Minsk     nätter     Se mer
Minsk     nätter     Se mer

Res till Minsk från Göteborg

Minsk     nätter     Se mer
Minsk     nätter     Se mer

Res till Minsk från Malmö

Minsk     nätter     Se mer
Minsk     nätter     Se mer

Res till Minsk från Köpenhamn

Minsk     nätter     Se mer
Minsk     nätter     Se mer

Mer om Minsk

GRUSLAGD
1944, när staden skulle återerövras, ödelades nästan hela Minsk och behövde återuppbyggas efter kriget.
Men Minsk är ändå lättare och mjukare än många andra städer som byggdes bakom Sovjets järnridå. Här hittar du breda avenyer – kanske byggda för landets militärparader, som Lenin street och Independence avenue. Det senare sträcker sig genom hela staden och är Minsks huvudgata. Men du kan också hitta statyer av kommunistiska storheter och bostadshus i riktig stalinistisk imperiestil.
Lyckligtvis fanns det också några kloka huvuden som beslutade att hylla gamla Minsk, och en stadsdel öster om Svislach-floden har återställts som den var runt 1600-talet.

Bland andra sevärdheter kan landets Nationella och Kulturella Museum – som tar dig med på en promenad genom nationens upp och nedgångar genom åren, National Art Museum – med konst från 1600 och framåt eller Krigsmuseet – som berättar en brutal historia om det förflutna.

KGB
En annan spännande attraktion värd att nämna är KGB-högkvarteret som visst fortfarande är i full drift. I varje fall den Vitryska varianten. Det kan vara en god idé att ta bilder där med gömd kamera.
Men det är också sevärdheter som får dig på gott humör. Här de bokstavligt talat en byggnad där det är cirkus hela året och det tenderar att vara fullt på föreställningarna.
En annan sak som kännetecknar “diktaturer” är deras rena gator. Så är det också i Minsk.

Men du hittar också butiker fulla av mode och restauranger där du kan njuta öl och smårätter.

VISUM
Vitryssland är Europas sista diktatur och det finns flera exempel på att visumsökande kan vara en märklig upplevelse.
En viktig detalj är att du måste ha en egen sjukförsäkring för att komma in i landet. Många har stoppats vid gränsen och skickats tillbaka hem.

Många resebyråer har egna anställda för att hjälpa till med visumansökan och det kan vara en god idé att använda sig av en sådan tjänst, för att få allt rätt.