Sök resa
Mamaia Reseguide

Mamaia Reseguide

Drömmer du om det ljuva livet i söder som en miljonär en vecka eller två i sommar? Vid Svarta havets riviera kan dina drömmar bli verklighet. Efter ett omfattande renoveringsprogram visar Mamaia idag upp sig som en modern resort – en destination på nivå med mer kända platser runt Medelhavet. Prisnivån är Europas lägsta och här får du verkligen mycket för pengarna!

Skandinaviska researrangörer tog av god anledning bort Mamaia från sina semesterkataloger på 1990-talet. Ett grått och förfallet resmål gjorde att gästerna uteblev. Även om det fortfarande återstår en del modernisering har de 15 årens stora ansträngningar verkligen lönat sig. Solbadare från hela Europa har nu blivit medvetna om billiga och bra Rumänien – semester, och många får nog goda semesterupplevelser från just detta område numera. Vår återträff med området var en stor överraskning förra sommaren.

Tätt packat.

Mamaia är en lång halvö av sand med Svarta havet på ena sidan och insjön Lake Siutghiol på den andra. Stranden börjar i Constanta by och sträcker sig oavbruten 7 km norrut. En bilfri strandpromenad med importerade palmer från Afrika följer hela sträckan, och här finns ett bra utbud av restauranger och små stånd som säljer allt du behöver under semestern. Barer och kaféer ligger nära varandra, och tävlar om att spela högst musik dygnet runt. Stranden är ren och långgrund, med badvatten som ibland kan innehålla gröna, ofarliga alger. Tycker man inte om det så finns alltid poolområdena.

Res till Mamaia från Stockholm

Mamaia     nätter     Se mer
Mamaia     nätter     Se mer

Res till Mamaia från Göteborg

Mamaia     nätter     Se mer
Mamaia     nätter     Se mer

Res till Mamaia från Malmö

Mamaia     nätter     Se mer
Mamaia     nätter     Se mer

Res till Mamaia från Köpenhamn

Mamaia     nätter     Se mer
Mamaia     nätter     Se mer

Mer om Mamaia

Drivs av privata.

Många av hotellen drivs nu av privatpersoner, och har fått en välbehövlig ansiktslyftning. Vi valde Hotel Junona som renoverades förra året. Rummen håller faktiskt god svensk standard med alla faciliteter. Bra frukost, hög servicenivå och 10 meter från stranden. Bokar du ditt rum med havsutsikt, får du förutom havet ett irriterande musikbuller från strandbaren i närheten. Rumäner man möter i servicefunktioner i Mamaia uppfattas som artiga och vänliga, och aldrig påträngande. I tre hektiska sommarmånader arbetar de dygnet runt, och du kan alltid hitta ditt favoritställe för lunch eller middag.

Billigt och bra.

Måltiderna är välsmakande lokala och internationella rätter till mycket låga priser. Om du absolut måste, finns det både grekiska, kinesiska, franska och italienska restauranger. Den lokala ölen Ursus är ljus och god och kostar ingenting. Det lokala vinet Murfatlar finns i både röd och vit variation, och blir snabbt en favorit mycket på grund av sitt pris.Terasa Dia nedanför Hotel Junona är ett trevligt lunchställe medan restaurang Bueno strax bortom har hög standard på mat och service.

Mamaia.
Den långgrunda stranden och gågatan gör det till ett semesterparadis för familjer. Badvakter håller noggrann kontroll över badande. Säkerhetsföretag och polis patrullerar regelbundet, och vi kunde inte upptäcka någon brottslighet eller besvärliga säljare på stranden.Höjdpunkten var ändå att besöka vattenparken Aqua Magic vid Perla Shopping Center i södra Mamaia. – Väldigt mycket dyrt, säger taxichauffören och tänker entré, 60 svenska. Detta räcker till mat i fyra dagar för hela min familj, fortsatte han. Vi ser kontrasterna, ger lite extra dricks och kan göra lite med verkligheten. Aqua Magic är en helt ny och modern anläggning med rutschkanor och vattenaktiviteter av alla sorter, underhållning från utomhusscen, restauranger och solstolar. Här spenderar man en hel dag utan att barnen blir uttråkade en sekund, och vuxna som tycker sig i baren där du sitter på stolar utanför i poolen själv.

Verkligen värd en tur är den nya Telegondola – en gondol som tar dig mluftvägen från Casino i Mamaia och nästan in till byn Constanta.

Ungdomarnas Mamaia

Längs havet finns en uppsjö av utomhusdiskotek som sätter upp volymen några hack efter mörkrets inbrott och fram till gryningen. De blir snabbt mötesplats för ungdomar från hela Europa med hög partyfaktor. Annars erbjuds organiserad volleyboll och basket, bananbåtar, vattenskoter, skärmflygning, vindsurfing och utomhusbio. Shower och konserter av alla de slag och även inomhusklubbar med striptease för de som är särskilt intresserade.

Det verkliga Rumänien.

Det finns få fastboende invånare i Mamaia. Ta en av de minibussarna eller taxin (enas om biljettpriset i förväg) till staden Constanta några minuter bort. Här kan man uppleva en annan verklighet med en blandning av moderna köpcentrum och hårt vardagsliv. Fattigdom och tiggeri är vanligt här så ta väl hand om dina värdesaker när du rör dig utanför Mamaia.

“Simply Surprising” är turist-Rumäniens nya slogan. Res med öppet sinne och förvänta dig inte att vistelsen ska vara en kopia av din senaste resa till Kanarieöarna.