Sök resa
Kuopio Reseguide

Kuopio Reseguide

Kuopio är en av Finlands mest populära turiststäder. Här kan du uppleva den finländska kulturen och glädjen. Staden har också Finlands enda femstjärniga camping. Det är bara att släppa loss.

DÅ OCH NU

Kuopio stad grundades första gången 1653 av generalguvernör Per Brahe men stadsrättigheter fick Kuopio först den 17 november 1775 av den svenska kungen Gustav III.

Idag har Kuopio 87.000 invånare. De viktigaste industrisektorerna är metall, trä och livsmedelsindustri.

Turismen är naturligtvis viktigt och Kuopio är Finlands fjärde mest populära turiststad. Årligen övernattar omkring 300.000 turister här. Staden har tolv hotell och Finlands enda femstjärniga camping, Rauhalahti.

Res till Kuopio från Stockholm

Kuopio     nätter     Se mer
Kuopio     nätter     Se mer

Res till Kuopio från Göteborg

Kuopio     nätter     Se mer
Kuopio     nätter     Se mer

Res till Kuopio från Malmö

Kuopio     nätter     Se mer
Kuopio     nätter     Se mer

Res till Kuopio från Köpenhamn

Kuopio     nätter     Se mer
Kuopio     nätter     Se mer

Mer om Kuopio

AKTIVITETER

Stadsbilden domineras av Puijo-åsen som ligger nära centrum. Här har du en strålande utsikt över staden och sjön Kallavesi med sina öar och uddar. På Puijo finns naturstigar och motionsspår, golfbana, vintersportcenter med hoppbackar och skidspår, två slalombackar och utkikstorn med hotell och restaurang.

Kuopio har profilerat sig som en stad där man lägger stor vikt vid att bevara den naturliga skönheten och miljö.

SEVÄRDHETER

Kuopio är den finska ortodoxa kyrkans biskopssäte och här hittar du också det ortodoxa kyrkmuseet med samlingar som är unika i Västeuropa. Artefakter har bärgats från kloster i Karelen i öster och Petsamo i norr samt från kyrkor och kapell. De mest värdefulla sakerna samlades i kyrkmuseet som grundades 1957. Samlingen innehåller ikoner, heliga föremål och liturgiska textilier från 1700 och 1800-talet. I Kuopio ligger också ett kulturhistoriskt museum, ett vetenskapligt museum och Kuopio konstmuseum.

Victor Barsokevitschs fotograficenter organiserar internationella utställningar varje år och driver även en databas för människor som forskar och undervisar i fotografi och publicerar fotolitteratur.

SAKER ATT GÖRA

Ta en tur på sjöarna – med en vit båt på sommaren eller skidåkning eller skridskor på isen på vintern.

Staden har flera kultur- och konstcentra med verksamhet som gynnar hela landet. I det moderna musikcentret i stan håller Kuopio stadsorkester till. Kuopio dans- och musikfestival är Nordens äldsta internationella festival, en veckolång händelse som äger rum varje år i månadsskiftet juni / juli. Festivalen består av nationella och internationella dans- och musikföreställningar på högsta nivå, dansklasser för proffs och amatörer samt föreläsningar, filmer och gratis föreställningar på torget. Festivalen har varje år ca 45.000 gäster.

SHOPPING

Fabriksbutiken P.T.A. har kläder för män och kvinnor.Lokala specialiteter: Kuopio Saluhall, Kalakukko.Vin från Alahovi vingård. Ortodoxa artiklar, ikoner, kyrkomusik, presentartiklar i butiken Lampukka.

Ät och drick

Regionens specialiteter kan hittas på många restauranger i Kuopio. Be om Savo à la carte-meny.Restaurang Vapaasatama Sampo har den lokala specialiteten Muikku, en finsk kusin till vår egen sill.Gourmetrestaurangen Musta Lammas.Restaurang Torniravintola, roterande restaurang i Puijo tornet, med en hisnande utsikt över sjölandskapet.

Årliga evenemang:
Januari: Finland Ice Marathon och World Cup i backhoppning
April: Båt- och fritidsutställning
Juni: Kuopio dans- och musikfestival
Juli: International Wine Festival

Augusti: Triathlon