Sök resa
Katmandu Reseguide

Katmandu Reseguide

Slående vacker, exotisk och annorlunda. Upptäckt av hippies som ett resmål på 60-talet men är också idag en plats för att vidga sina vyer. Inte undra på att staden kallas också Kantipur, som betyder de lyckligas stad.

Katmandu är huvudstad och den största staden i Nepal och ligger ca 1400 meter över havet i Katmandudalen med två andra städer, Lalitpur och Bhaktapur.
Staden är livlig och levande med ett klimat som är fuktigt, varmt och inbjudande.
På sommaren når den genomsnittliga temperaturen upp till 30 grader. Men då regnar det också mest här.
I den äldsta delen kan man uppleva säregna och visuellt imponerande buddistiska och hinduiska tempel och palats.
Det är lite öst och väst, något gammalt, något nytt, sammanslaget till en stad.

Thamel är namnet på turistkvarteren där de flesta hotell och butiker ligger och det finns många möjligheter att njuta av livets kommersiella glädjeämnen som shopping och frossande i utsökt mat.

Till Katmandu från Stockholm

Katmandu     nätter     Se mer
Katmandu     nätter     Se mer

Till Katmandu från Göteborg

Katmandu     nätter     Se mer
Katmandu     nätter     Se mer

Till Katmandu från Köpenhamn

Katmandu     nätter     Se mer
Katmandu     nätter     Se mer

Mer om Katmandu

INTRYCK
Men mest av allt är det en plats att njuta av sevärdheter, bli påverkad och samla minnen. En plats att utforska exotiska nöjen hos en helt annan kultur.
Getter och kor tassar runt centrum och marknaderna är sprängfulla med ylle och grönsaker.
Det finns ett stort utbud av det lokala köket för de som vill vidga dina matvanor och det finns många kaféer och restauranger där du kan delta i livet i denna stad.

Det är också en färgstark stad med reklamskyltar helt plötsligt poppande upp på ett sådant sätt att de nästan blir löjliga.

BERG
Nepal är också det land som rymmer Mount Everest och klättrare, backpackers och andra äventyrare kommer ständigt att påminna er om det samtidigt som avdankade hippies som inte riktigt insett att 60-talet är över kommer att påminna dig om svunna tider.

Det är inte ett rikt land och du kommer förmodligen se en del fattigdom så det kan vara en fin gest att spendera lite pengar när du är här.

TRANSPORT
Flera operatörer erbjuder resor hit, gärna paket, som kan vara ett bra alternativ. Flygplatsen ligger några kilometer utanför staden och flera hotell erbjuder hämtning och körning till och från.

Inom staden är det rundvandringar som ger mest valuta.

BOENDE

Det finns många hotell av olika slag i Katmandu, och det kan vara klokt att kontrollera i förväg. Många arrangörer erbjuder som nämnts paketresor, med bra hotell.