Sök resa
Jyväskylä Reseguide

Jyväskylä Reseguide

Jyväskylä – FINLAND i miniatyr: Jyväskylä, den nordligaste staden vid insjön Päijänne är residensby belägen vid korsningen av fyra huvudvägar och två större vägar i Europa. Totalt har staden 79.000 invånare.

DÅ OCH NU

Jyväskylä fick sina stadsrättigheter 1837, men på den tiden fungerade staden i stort sett som marknadsplats. Här startade det första finskspråkiga högre läroverket 1858. Under åren har regionen utvecklats till ett viktigt centrum för utbildning. Jyväskylä har också Finlands femte största universitet, med forskning och undervisning inom många områden. Här har vi också Finlands enda fakultet för idrottsvetenskap och Institutet för fysik har ett av Europas mest avancerade laboratorier för partikelacceleratorer. Allt som allt finns det ca 30.000 studenter i Jyväskyläregionen.

SEVÄRDHETER

Den världsberömda arkitekten Alvar Aalto har haft stor betydelse i utvecklingen och planeringen av staden. Här finns ett trettiotal byggnader som representerar hans produktion av klassicism på 1920-talet till modernismen genom funktionalismen, inklusive universitet, Mittfinlands museum, Alvar Aalto-museet och Stadsteatern.

Res till Jyväskylä från Stockholm

Jyväskylä     nätter     Se mer
Jyväskylä     nätter     Se mer

Res till Jyväskylä från Göteborg

Jyväskylä     nätter     Se mer
Jyväskylä     nätter     Se mer

Res till Jyväskylä från Malmö

Jyväskylä     nätter     Se mer
Jyväskylä     nätter     Se mer

Res till Jyväskylä från Köpenhamn

Jyväskylä     nätter     Se mer
Jyväskylä     nätter     Se mer

Mer om Jyväskylä

Är du intresserad av den finska bastuns historia? I så fall kan du unna dig ett besök i Muurame bastuby. På Survo herrgård och Korpela gård kan man uppleva stämning från förr. Här kan barnen träffa husdjur och alla besökare kan njuta av en god lunch i en timmerstuga. Här hittar du även Finlands hantverksmuseum, folkdräktscenter och centrala Finlands flygmuseum. De höga vattenrutschbanorna i simhallen är också en upplevelse.

SAKER ATT GÖRA

I Jyväskylä-regionen kan man vandra längs en av de många naturstigarna och utforska en kuperad skogsmark och orörd natur. På vintern kan du åka längd eller slalom, eller varför inte prova båda? Om du föredrar att cykla finns många cykelvägar att välja mellan. Här kan du också åka på en kryssning på Päijänne, som är Finlands näst största sjö. Den vackra sjölandskapet består av sund, öar och öppet vatten. På Hutunki kan du prova 18-meters klättervägg och Sippulanniemi och Peurunka är fina golfbanor. Den som är intresserad av historia kan få en skymt av regionens förflutna i folklivsmuseet Kalluntupa Laukaa och trähusen i Naissaari.

Sommaren 1997 öppnade en aktivitetspark för familjen, nära Finlands största plantskola, Viherlandia och miljöcentret Kammi. Och vill du vidga dina vyer, är ett besök uppe i Vesilinnas-tornet rekommenderat.

Du kan också dansa en typisk finsk Humppa eller tango, bland annat i folkparken Savio eller i Mellersta Finlands temapark. För de som är intresserade av teater är naturligtvis Jyväskylä stadsteater grejen, och de som vill lätta på reskassan kan ta en tur ned de många gågator och gallerior med små butiker som finns här.

ÄTA OCH DRICKA

Peurunka, Pöllövaari och Laajavuori Chaine de Rôtisseurs-restauranger. Bryggerirestauranten Elissa serverar hembryggt öl. Andra trevliga ställen att äta på är Alba, en familiekrog med regionala rätter, Vanha Kievari Viherlandia, Ranskalaiset Korota och Café Roth (den äldsta i staden).

I Jyväskylä-regionen arrangeras olika evenemang, oavsett om du är semestergäst eller besökande på kongresser eller mässor. Jyväskylä är nummer fem på listan över Finlands kongresstäder och den näst största mässtaden i landet.

Årliga evenemang:
Juni: Jyväskylä Summer Jazz
Juli: Jyväskylä-sommar, en tvärkulturell festival
Augusti: Jyväskylä rally

November: Present- och konsumentmässa