Sök resa
Haag Reseguide

Haag Reseguide

Haag (Den Haag eller ‘s-Gravenhage) är en stad i provinsen Zuid-Holland i Nederländerna. Det är säte för det nederländska parlamentet och regeringen, och kung Willem-Alexanders residens men det är inte huvudstaden, det är Amsterdam. Staden har cirka 500.000 invånare och räknar cirka en miljon i området. Haag ligger vid Nordsjön och där ligger också Scheveningen, den populäraste badorten i Nederländerna, liksom den mindre turistorten Kijkduin.

Internationellt kallas ofta Haag ofta “världens rättsliga huvudstad” på grund av de många internationella domstolar som finns i staden. Bland dessa är Internationella domstolen, Internationella krigsförbrytartribunalen för fd Jugoslavien och sedan 2004, den internationella brottmålsdomstolen. Förutom dessa institutioner finns det i Haag mer än 150 internationella organisationer, liksom många EU-institutioner, multinationella företag och ambassader. Detta ger staden en tydlig internationell prägel – en karaktär som är märkbart annorlunda än Amsterdam. Istället för många utländska turister och lycksökande som lockas av Amsterdams rykte om spänning och liberalism har Haag generellt fler inflyttade arbetande som bor i staden på grund av antalet internationella institutioner och företag. På grund av detta har Haag ett rykte som en förmögen, konservativ och något stillsam stad.

Mer om Haag

Haag har mycket lite av avantgardismen och spänningen i Amsterdam men är fint för sina invånare på olika sätt, till exempel stora grönområden, 11 km kust, attraktiva shoppinggator och en omfattande mångkulturell scen. Istället för att ha kanaler som andra holländska städer, har Haag gator och vägar som är lite bredare än de i resten av landet, vilket ger staden en mer kontinental känsla. I stället för de typiska holländska 16-tals renässanshusen, har staden 17-talsbyggnader i barock och klassicistisk stil. Staden anses av många som den mest ståtliga av landet. Strax utanför centrum, ligger stadsdelar med mer 1800-talskänsla med eklektisk jugendarkitektur.

Ju längre du åker från havet och centrum, desto fler stadsdelar tenderar att bli mindre välbeställda. En skiljelinje mellan välbeställda och mindre välbeställda områden dras av Laan van Meerdervoort, som löper parallellt med havet. Områden lite längre från havet tenderar att ha mycket mindre grönområden. Ett undantag från detta är en centralt belägen park, Zuiderpark, som också har det lokala fotbollslaget ADO Den Haags arena. Några av dess anhängare är kända som de värsta huliganerna i landet, förevigande en stereotyp av “lägre klass” för invånarna i det området.

Haag bjuder på stor arkitektur, från det pittoreska regeringenskomplex Binnenhof, till de stora och ståtliga herrgårdsliknande husen på Lange Voorhout. Museer som Mauritshuis rankas bland de bästa i landet. För matälskare har Haag landets bästa indonesiska kök på grund av storskalig invandring från denna tidigare holländska kolonin. Staden har också goda möjligheter till utflykter till exempel omfattande grönområden för promenader och cykling samt sanddyner och rekreationsområden vid havet bara några spårvagnshållplatser från centrum. Haag erbjuder också några sevärdheter som är särskilt tilltalande för barn såsom miniatyrstaden Madurodam och 360 graders Omniversum-bion.

Under de senaste 10 åren har staden genomgått en omfattande utveckling i form av moderna arkitekturprojekt. Nya konstruktioner inkluderar Stadshuset och Huvudbiblioteket av amerikanske arkitekten Richard Meier, De “Snoeptrommel” (känt av lokalbefolkningen som Candy-Box) – ett runt köpcentrum intill det gamla rådhuset, och en samling postmoderna, tegelklädda kontorstorn mellan stadshuset och Centraal järnvägsstationen som huserar ett antal ministerier. En stor infrastrukturutveckling har varit att bygga en underjordisk spårvagnstunnel under Grote Marktstraat som används av vanliga spårvagnar, och ett pendeltåg som kallas Randstadrail, som förbinder Haag med de närliggande städerna Zoetermeer och Rotterdam.

Ett större ombyggnadsprojekt pågår för närvarande i området runt Centraal järnvägsstationen. Skyskrapor som det 142 m höga Hoftoren reser sig över staden och flera andra höga torn är för närvarande under konstruktion.