Sök resa
Billiga resor till Malta - en unik plats i världen

Billiga resor till Malta - en unik plats i världen

Malta är en unik plats i världen. Här blandas medeltida städer, gamla tempel och magnifika borgar med vackra stränder, mysiga hamnkvarter och suverän shopping. Och det är kanske just detta som gör Malta till en så spännande plats i världen.

Malta är inte särskilt stort, landar upptar en yta på 316 kvadratkilometer vilket gör det till ett av världens tio minsta länder. Sett till ytan är landet ungefär jämförbart med ön Orust i Bohuslän men trots detta bor det nästan en halv miljon människor på Malta, och det är ingen brist på förströelser. Här kan man njuta av ett traditionellt semesterliv med sol och bad samtidigt som det går att fylla upp flera dagar med utflykter för att utforska öns sevärdheter och rika historia.

Och historia finns det så det räcker. Maltas historia sträcker sig över 7000 år. De äldsta fynden som gjorts härstammar från ca år 5200 före kristus. Efter att ha hunnit tillhöra bland annat Frankrike, Spanien som Italien blev landet en del av Storbritannien i början på 1800-talet. År 1964 blev landet självständigt. 150 år av brittiskt styre innebär att engelska idag är ett av de två officiella språken på Malta, tillsammans med maltesiska.

Malta är en unik plats, det finns nog få länder i världen som erbjuder så mycket på en så liten yta som just Malta.

Några av de olika badorterna på Malta

Sliema och St Julians är två städer på Maltas nordkust som numera räknas som landets främsta turiststäder. Sliema är Maltas näst största stad efter huvudstaden Valletta med cirka 14 000 invånare och är ett viktigt kommersiellt centrum med butiker, restauranger och kaféer. Här finns även några av landets bästa hotell. St Julians är ett nöjescentrum med ett stort utbud av restauranger och barer och ett intensivt nattliv. I St Julians finns även en ny anlagd sandstrand men man badar även från klipporna där man tar sig ner via trappor. De två städerna har idag närmast vuxit ihop och sträckan mellan St Julian’s och Sliema har blivit ett viktigt turistområde som fått det informella namnet Paceville.

Staden St. Pauls Bay ligger vid Maltas nordkust och delar namn med viken med samma namn. Granne med St. Pauls Bay hittar man även städerna Qawra och Bugibba. De tre städerna är i princip helt sammanvuxna och för en besökare känns de mer som stadsdelar än egna städer. En vacker strandpromenad sträcker sig längs städernas strandremsa och här hittar man många restauranger, barer och hotell.

Nedan ser du några erbjudanden till olika badorter på Malta. Alla erbjudanden är för en veckas vistelse men de flesta kan förlängas till två veckor. Klicka dig vidare för att se alla hotell och olika alternativ.

Till Malta från Stockholm

Bugibba     nätter     Se mer
Qawra     nätter     Se mer
St Julians     nätter     Se mer
St. Pauls Bay     nätter     Se mer
Malta     nätter     Se mer
Malta     nätter     Se mer
Malta     nätter     Se mer

Till Malta från Göteborg

Bugibba     nätter     Se mer
Qawra     nätter     Se mer
St Julians     nätter     Se mer
St. Pauls Bay     nätter     Se mer
Malta     nätter     Se mer
Malta     nätter     Se mer
Malta     nätter     Se mer

Till Malta från Köpenhamn

Bugibba     nätter     Se mer
Qawra     nätter     Se mer
St Julians     nätter     Se mer
St. Pauls Bay     nätter     Se mer
Malta     nätter     Se mer
Malta     nätter     Se mer
Malta     nätter     Se mer

Malta - Tidig morgon vid hamnen i Valletta

Bra att veta om Malta

EU och Euron: Malta är ett välintegrerat land i Europa. Landet blev medlem i EU år 2004 och har sedan år 2008 euron som valuta.

Språk: Malta har två officiella språk – maltesiska och engelska. Maltesiska härstammar från arabiska men har även en hel del lånord från bland annat italienskan. I princip alla på Malta pratar engelska, många malteser pratar dessutom ytterligare ett språk som franska eller italienska.

Vädret följer medelhavsklimat med en medeltemperatur på 23 grader under dagen och 16 grader på natten mätt under hela året. Varmaste månaderna är juli och augusti då temperaturen kan nå över 30 grader på dagen. Kallaste månaden är januari då temperaturen normalt ligger mellan 12 och 20 grader. Den traditionella semestersäsongen sträcker sig från mitten av april till november.

Den maltesiska matkulturen är en intressant blandning av traditionell ökultur som fått influenser av alla de olika civilisationer som funnits på Malta under historiens gång. Man finner givetvis en hel del Medelhavsinfluenser i det maltesiska köket med mycket fisk och skaldjur men det finns också andra lokala specialiteter på menyn som fiskpaj, kaningryta och Kapunata, en maltesisk version av ratatouille.

Snorkling och dykning är populära aktiviteter på Malta. Vattnet är kristallklart och det marina livet är spännande att upptäcka. Öarna erbjuder dessutom många vackra rev, grottor, klippor och bukter och inte minst ett flertal gamla krigsvrak på havets botten som kan vara spännande att utforska. Vill man hålla sig ovanför vattenytan erbjuder de flesta stränder vindsurfing.

Klimatet i kombination med den begränsade ytan på Malta öppnar upp för många andra aktiviter. Det finns flera vandringsleder på Malta och på nästan alla orter finns uthyrning av cyklar för den som vill göra en cykelutflykt. Om du istället föredrar att gå några hål på en golfbana finns Royal Malta Golf Club som grundades i slutet på 1800-talet. Här spelade bland annat The Duke of Edinburgh när han tjänstgjorde i den brittiska flottan på 50-talet.

Kranvattnet är säkert att dricka på hela Malta men många ogillar smaken. Vatten på flaska går att köpa överallt och är mycket billigt.

Shopping är billigt på Malta och för det mesta billigare än i Sverige. Modern shopping finner man i främst Sliema, St Julians och Valletta. I Sliema finns Maltas största shoppingcenter, The Point. De flest stora internationella kedjor har butiker på Malta och inte minst hittar man många av de stora välkända brittiska butikskedjorna på ön.

Det är även populärt att köpa hantverk på Malta som spetsar, keramik, lädervaror, guld och glas.