Sök resa
Århus Reseguide

Århus Reseguide

Århus – smilets by

Ja, det kallar danskarna (och allra mest århusianerna) Danmarks näst största stad. Och det stämmer: här är man i en dansk storstad men ganska långt från de hypertrendiga caféerna och klubbarna på Vesterbro och Nørrebro i Köpenhamn. Stilen är lite mer jordnära och jysk – och väldigt väldigt trevlig. Århus har ett blomstrande konsert- och kulturliv. Om du vill imponera, skriv gärna Århus som Aarhus…det gillar de lokala.

En ögonblicksbild av Århus

Denna livliga kust- och universitetsstad har kallats “världens minsta storstad”. Den ligger på den jylländska halvön i Mittjylland, den enda delen av landet som är ansluten till det europeiska fastlandet och är Danmarks näst största stad efter huvudstaden Köpenhamn. Den grundades 700-talet och det finns många historiska byggnader som kantar gatorna. Det finns kyrkor och konstgallerier att besöka, shopping och nattklubbar för underhållning plus skog och sandstränder för avkoppling.

Du kommer att älska Åhus om …

  • Du vill utforska historisk kultur och upptäcka medeltida byggnader.
  • Du vill ha det bästa av både stad och kust.
  • Du letar efter oändlig shopping, pulserande nattliv eller familjeunderhållning.

Familjesemester i Århus

Nationen Danmark frodades under vikingarna, för ca 1000 år sedan. Århus är fyllt med rester av denna härliga tid liksom alla aspekter av en livlig och modern stad. Den har nu en av landets yngsta befolkningar, fylld med unga studenter och en växande cafékultur.

Stockholm – Aarhus

Aarhus     nätter     Se mer
Aarhus     nätter     Se mer

Göteborg – Aarhus

Aarhus     nätter     Se mer
Aarhus     nätter     Se mer

Köpenhamn – Aarhus

Aarhus     nätter     Se mer
Aarhus     nätter     Se mer

Mer om Århus (Aarhus)

Ta en stadsrundtur för att se de bästa sevärdheterna. Promenader eller bussturer är ett utmärkt sätt för att få en känsla för området och se några av den forntida och moderna arkitekturen.
En bra sak med Danmark är att du aldrig är långt från kusten och staden Århus är inget undantag. Om du vill ta en avslappnad promenad runt en strandskog skall du åka till Marselisborgskoven eller om du vill sola på en sandstrand under de varma somrarna är Bellevue Beach och Moesgard Strand bra ställen. Båda ligger bara några kilometer från centrum. De bästa platserna för vindsurfare är Århusbukten, Risskov och Marslisborg.
Familjer kommer att älska nöjesparken Tivoli Friheden. Njut av en dag med nöjen och underhållning, hoppa i den gigantiska hoppborgen, krocka runt i radiobilarna, se clowner eller hoppa på en åktur i berg och dalbanan.
Sevärt i Århus

Århus domkyrka är ett måste, inifrån och ut. Det tog 100 år på medeltiden att bygga denna storslagna, imponerande byggnad. Återuppbyggnad och renovering ger den den blandning av romansk och gotisk arkitektur vi ser idag.
Du kan ägna dagar åt att utforska museer och gallerier i Århus men Den Gamle By är en höjdpunkt. Det är en unikt friluftsmuseum med urban historia och kultur byggt för att representera en landsortsstad. ARoS konstmuseum är också en höjdpunkt för konstälskare och ett av de största samtida gallerierna i norra Europa.

Glöm inte att staden är ett bra ställe att shoppa i. Du hittar allt på gågatan “Strøget”, designkläder och oberoende butiker i “Latinokvarteret” och utmärkt mat i Frederiksbjerg.