Sök resa
Alanya Reseguide

Alanya Reseguide

Alanya är en av Turkiets största semesterorter med långa stränder och pulserande nöjesliv. Staden har cirka 110.000 invånare och bara du kommer bort från hotell och solstolar, kan du också uppleva lite orientalisk atmosfär i de smala gatorna – med bönerop och backammon-spelande män. Men trafiken märks också och staden präglas av massturism.

Området runt Alanya är vackert, vid havet och Taurusbergen i norr. Staden delas av en stor udde med en medeltida borg från 1200-talet som tronar över staden. Halvön var i forna tider högkvarter för pirater som attackerade handelsfartyg i farvattnen utanför. Nedanför borgen ligger den gamla staden och hamnen med sina smala gator och trevliga restauranger. På båda sidor om udden ligger stränderna och hotellen.

Till Alanya från Stockholm

Alanya     nätter     Se mer
Alanya     nätter     Se mer

Till Alanya från Göteborg

Alanya     nätter     Se mer
Alanya     nätter     Se mer

Till Alanya från Malmö

Alanya     nätter     Se mer
Alanya     nätter     Se mer

Till Alanya från Köpenhamn

Alanya     nätter     Se mer
Alanya     nätter     Se mer

LIte mer om Alanya och Antalya

STRÄNDER

Cleopatra-stranden väster om centrum är ca 2 km lång och består mest av sand. Namnet Cleopatra kommer förresten av att den romerska kejsaren Marcus Antonius år 37 f.Kr. ska ha skänkt delar av staden som en gåva till Kleopatra för att uttrycka sin kärlek till den egyptiska drottningen…

Den andra stranden ligger öster om udden och går under namnet Public beach, Keykubat, Begonville eller helt enkelt Östra stranden. Den är över 20 kilometer lång och med varierande kvalitet med mycket småsten. I gengäld är den delvis långgrund, till skillnad från Cleopatra-stranden. På senare tid har det tillförts stora mängder fin sand och vattnet har rensats.

AKTIVITETER

Det finns ett bra utbud av vattensporter, speciellt på de stora hotellen: vindsurfing, vattenskidor, paragliding, trampbåtar, kanoter och segelbåtar. Dessutom kan du dyka, hoppa bungee jump, cykla mountainbike och spela tennis. Eller så kan du bara sola. Var medveten om att det kan bli mycket varmt på Turkiets sydkust på sommaren; över 40 grader, så det gäller att vara lite försiktig.

SHOPPING

Turkiet är ett prisvärt land och Alanya är en utmärkt stad för shopping. I gamla stan och i gatorna längs den östra stranden kan du låta dig frestas av lädervaror, skor, kläder, guld- och silversmycken (en av gatorna i centrum kallas “guldgatan”), mattor, kryddor och te. Köpslående hör till, ge inte upp för lätt! Varje fredag ​​är det en marknad där du kan köpa både höns och hästskor.

NÖJEN

I Alanya kan du välja och vraka mellan ett stort antal barer, kaféer, musikbarer, pubar och diskotek. Hur “livligt” det skall vara är mest upp till dig men i allmänhet kan nattlivet karaktäriseras som intensivt. Staden lockar gäster från hela Europa och har en internationell atmosfär. På matfronten har Alanya ett bra utbud, urvalet av restauranger är enormt och den turkiska maten är bra – och till låga priser.

SEVÄRDHETER

Området kring Alanya har en lång och brokig historia med många historiska platser; Alanya fästning, Stalaktitgrottan Damlataş (med fuktig luft bra för astmatiker) och vakttornet Kizil Kule från 1200-talet nere vid hamnen. Staden har ett museum som är värt ett besök. Dessutom är det en bra idé att hyra en bil och se de omgivande städerna, t.ex. Antalya, och kanske ta en tur upp i bergen.

Avstånd till flygplatsen i Antalya är ca 130 km (två timmars bilfärd).