Sök resa
Aix-en-Provence Reseguide

Aix-en-Provence Reseguide

Aix-en-Provence (oftast bara kallat Aix) är en liten, klassiskt provensalsk stad, känd för att vara Cézannes hemstad, i och med tillägget av en station för TGV har massor av semesterfirare kommit från norr och Aix har förvandlats till en shoppingstad med hög variation och representation med tanke på dess ringa storlek. Tre universitet och flera franskspråkiga skolor för internationella studenter sörjer för en stark studentstadskänsla.

Aix har alltid varit en rik stad. Det är stora kontraster mellan Marseille (endast 30 km, ca en halvtimme bort). Medan Marseille är en av de fattigaste franska städerna (men fortfarande en unik inte-missa-stad), är Aix kanske en av de rikaste. Människor som söker budget eller populära resmål bör fortsätta till Marseille. Ändå har Aix mycket att erbjuda. Det är en lugn, ren och komfortabel stad. Stadens centrum är mestadels gågator och även om det är ganska litet (du kan gå genom centrum på 15 min till fots) så erbjuder det långa timmar av trevliga promenader. Som i alla provensalska städer består centrum av smala gator kantade med intressanta byggnader från 16-talshotell till stenlagda torg.

Res till Aix-en-Provence från Stockholm

Aix-en-Provence     nätter     Se mer
Aix-en-Provence     nätter     Se mer

Res till Aix-en-Provence från Göteborg

Aix-en-Provence     nätter     Se mer
Aix-en-Provence     nätter     Se mer

Res till Aix-en-Provence från Köpenhamn

Aix-en-Provence     nätter     Se mer
Aix-en-Provence     nätter     Se mer

Mer om Aix-en-Provence

Aix är känt för sina fontäner. Den största och mest kända ligger på Cours Mirabeau, huvudgatan genom staden, liksom en mossklädd fontän som får sitt vatten från en varm källa.
Tillsammans med de dussintals fontäner som är spridda runt staden, är Aix känt för sin arkitektur. De varierade och ofta invecklade dörrarna är ett viktigt inslag, liksom klocktornen. Klocktornen i hela Aix-en-Provence, och Provence generellt, är gjorda av smidesjärn. Detta gör att de starka Mistralvindarna kan strömma rakt igenom dem eftersom solid sten skulle förstöras av kraften i vindarna.
Staden håller marknad flera dagar i veckan, men den största och mest färgstarka är lördagsmarknaden som inkluderar en blomstermarknad på Place de l’Hotel de Ville och huvudmatmarknaden vid Place Richelme.

Det har också blivit känt som hem för Cézannes senare verk. Du kan se hans ateljé med några av de ursprungliga objekten han målade i sina stilleben. Från Bibémus stenbrott kan du se Mt. St Victoire, bergen som han fångade i många av sina målningar. Du kan också besöka Jas de Bouffans hus, som rymmer många av hans mästerverk. För att se alla tre, behöver du minst två dagar i Aix.

Aix har otroligt många restauranger i förhållande till sin ringa storlek. De flesta av dem är samlade i ett litet område i den gamla staden, mellan Place des Cardeurs och Rotonde (Cours Mirabeau). Restauranger och barer på Cours Mirabeau tenderar att vara dyrare, vissa kan anses vara rena turistfällor, andra är bland de bästa ställena att äta i staden. L’Authentique är har utmärkta burgare i det området (gå förbi Hermés butik på väg mot fontänen, ta vänster vid en stor öppen plats, och det är den tredje butiken).
Emile Bec, som har fem bagerier i Aix-en-Provence är utmärkta.

Du kan också prova calissons, en specialitet för regionen som består av en slät, blekgul, homogen pasta av kanderad frukt (särskilt meloner och apelsiner) och mald mandel toppad med ett tunt lager av frusen maräng. Calissons har en textur inte olik den i marsipan, men med en fruktigare, distinkt melon-liknande smak. Calissons är ofta mandelformade och är typiskt ungefär 5 centimeter långa.