Billigaste charter/paketresorna just nu:
Visar av resor.
Visa fler >>

Izmir-området

Topp » Turkiet » Izmir-området

Izmir-området
Medelhavskusten i Turkiet är känt för sina fantastiska sandstränder, turkosblå vatten, kurbad och antika ruiner. Det finns inte lika många turister i detta område som i Antalyabukten.

Längs kusten hittar du kända turistorter så som Cesme, Kusadasi, Bodrum och storstaden Izmir. Det finns ett stort urval av kulturella sevärdheter i området så som ruinerna från en av antikens viktigaste städer Efesos och på några timmars köravstånd ligger Pamukkale, känt för sina vackra kalkterasser med källvatten som sägs ha hälsofrämjande egenskaper. Med andra ord så kan du här få en semester med storstadsliv, lata dagar på stranden och kulturella upplevelser. Izmir är Turkiets tredje största stad med ca 3 miljoner innevånare. Izmir är en hamnstad och är den näst största och näst viktigaste hamnen i Turkiet efter Istanbul.

Kart Izmir-området

Selçuk


Cesme
Cesme är en charmerande fiskeby som fått sitt namn efter den många källor som finns i området. Många reser hit för deras hälsofrämjande effekter mot till exempel reumatism och psoriasis.

För den shopping intresserade så har Cesme två affärsgator. Den ena gatan har en bazaar där du hittar smycken, kryddor, mattor osv. I Cesme finns många bra restauranger där du äter gott till bra pris. Under högsäsong hittar du även flera barer, diskotek och annat nöjesliv i Cesme.

Om du vill kan du snorkla eller ta en båttur längs den vackra kusten. Och vill du bara ligga på stranden och slappa så finns det flera fina stränder i närheten av Cesme att välja på. För den kulturintresserade är Efesos, en av antikens viktigaste byar i Turkiet, väl värt ett besök. Du kan även ta en dagstur med båt över till den Grekiska ön Chios.

Närmsta flygplats är Izmir Adnan Menderes utanför Izmir. Det är ca 85 kilometer från Cesme till Izmir.


» Läs mer om Cesme

Izmir
Izmir är Turkiets tredje största stad med ca 3 miljoner innevånare. Izmir är en hamnstad och den näst viktigaste efter Istanbul.

Izmir är en modern storstad som känns mer sydeuropeisk än som en traditionell Turkisk stad. 1919 blev Izmir invaderat av grekerna. Mitt i centrum står en staty som rests till minne av de människor som gav sina liv åt att försvara staden mot grekerna. En stor brand bröt ut under dessa strider och stora delar av staden brann ner.

Bazaaren i Izmir är livlig och fylld med smala gator och små butiker som ligger samlade enligt tradition, smyckesbutiker för sig och skobutiker för sig. Mitt i bazaaren ligger Hisar Cami som är Izmirs största och äldsta moskè.

I juni hålls den årliga kulturfestivalen då det sätts upp föreställningar i både Izmir och Efesos.

Nere vi hamnområdet finns det många bra restauranger och barer där du kan slå dig ner en stund med något att äta eller en drink.


» Läs mer om Izmir

Kusadasi
Kusadasi är en spännande stad som bjuder på vackra stränder och kristallklart vatten. Det är en semesterort som passar alla, singlar, par, familjer och äldre. Det finns något för alla i Kusadasi!

Utelivet i Kusadasi har hög puls och vill du festa till soluppgången så är Kaleici (innanför murarna i gamla delen av staden) det rätta stället. Där hittar du en mångfald av barer, nattklubbar och restauranger.

För den som vill känna historiens vingslag så ligger Efesos, som är Turkiets mest kända ruin från antiken, en liten bit utanför Kusadasi.

Vill du även uppleva lite av Grekland kan du ta färja från Kusadasi och ut till ön Samos. Färjan tar ca 2 timmar och under högsäsong går den två gånger om dagen.

I Kusadasi hittar du flera sandstränder. Nationalparken som ligger bara 30 km från staden har Kusadasis renaste vatten och du kan enkelt ta dig hit med lokaltrafiken. Den populäraste stranden är Ladies beach som ligger i Kusadasi och på 15 minuters gångavstånd från centrum.

Flygplatsen i Izmir ligger ca 80 km från Kusadasi och det avgår bussar dit från centralstationen varje halvtimma.


» Läs mer om Kusadasi

Cesme | Izmir | Kusadasi