Billigaste charter/paketresorna just nu:
Visar av resor.
Visa fler >>

Teneriffa

Topp » Spanien » Teneriffa

Teneriffa
Teneriffa är den största av de sju stora Kanarieöarna både vad gäller yta och befolkning. Varje år, reser nästan fem miljoner turister hit och många av dem kommer om och om igen.

Det finns flera skäl till varför många väljer Teneriffa som sitt semestermål. Naturen är unik och varierande, i norr hittar du ett stenigt landskap med små vikar med mörka lavastränder. Detta är också den del som är mest "spanska". Den mellersta delen av Teneriffa har erbjuder stor variation i naturen. Från sandstränderna längs kusten kan du köra igenom bördiga jordbruksmarker och tallskogar. I området runt Spaniens högsta berg, Teide, ser du ut över en platå som bäst kan beskrivas som ett månlandskap. Över detta område reser sig Teide på 3.718 meter. Längs den södra delen av ön planar landskapet ut sig och avslutar med stora och små stränder.

Vill du uppleva mer än sol och strand när du besöker Teneriffa finns det många aktiviteter att välja på. Några tips är att besöka Loro Parque (djurpark) eller en resa till en av de många historiska platser på ön.

Teneriffa har ett behagligt klimat året runt, med ca 300 soldagar per år.

Kart Teneriffa

Aktiviteter på Tenerife


Playa de las Americas
Hit åker man för de fina stränderna och för nöjeslivet. Playa de las Americas är Teneriffas mest besökta turistort, och passar alla. Här finns det ett stort utbud av restauranger, barer, och nattklubbar. Vill man aktivera sig mer sportsligt så erbjuder Teneriffa bra windsurfing, och golf, men det finns även många andra aktiviteter, bl. a. Octopus som är ett stort vattenland. Det är nära till det lite lugnare Los Cristianos du kan enkelt promenera på den fyra kilometer långa strandpromenaden mellan städerna som mer eller mindre har vuxit samman.

Det finns två flygplatser på Teneriffa. Teneriffa south (TFS)och Teneriffa north (TFN). Den södra flygplatsen används mest. Avsåndet till TFS är ca 17 km, och till TFN ca 90 km.


» Bilder och karta från Playa de las Americas

Los Gigantes
Det är ett dramatiskt landskap som möter dig när du anländer till Los Gigantes och Playa de la Arena-området. De välkända, höga klipporna som stupar rakt ner i havet och det kuperade landskapet med mycket grönska bidrar till platsens charm. Här är tempot lugnare och passar när man söker lugn och ro. Från den lilla hamnen kan man åka på fisketur eller bara insupa atmosfären. Här finns det trevliga, små restauranger, barer och butiker och de flesta husen har kanarisk stil. Playa de la Arena kan du njuta av solnedgången utan störande nattliv. Här i området finns det många olika utflyktsmål och det är även ett av Teneriffas solsäkraste områden.

Det finns två flygplatser på Teneriffa. Teneriffa south (TFS)och Teneriffa north (TFN). Den södra flygplatsen används mest. Avsåndet till TFS är ca 40 km, och till TFN ca 110 km.


» Bilder och karta från Los Gigantes

La Gomera
La Gomera är en av de vackra öarna i den kanariska arkipelagen. Ön är liten och vacker och ligger strax väster om Teneriffa. Här råder stillhet och harmoni, och du kommer hit främst för avkoppling och för den vackra naturens skull.

Ön kallas också "Green Island" eftersom mycket av det inre av ön är täckt av skog. Nationalparken runt toppen av ön utgörs av tallskogar och vackra lagerträd. Här finns många dalar med frodiga jordbruksmarker och låglandet som är likt ökenlandskap.

En alldeles speciell upplevelse på La Gomera är att få höra "El Silvo", som är ett visslande språk. Förr i tiden använde lokalbefolkningen visslingar som används för att kommunicera över långa avstånd eftersom ön är så kuperad. Idag håller man liv i denna, unika, kulturella form av kommunikation bland annat genom utbildning i skolorna.

San Sebastian är "huvudstad" på ön och staden där Christopher Columbus föddes. Det är en sömnig liten stad men är väl värt ett besök eller två. Hamnen har färjeförbindelser till både El Hierro och La Palma. Dessutom hittar du minst tre attraktioner du inte bör missa. En är Torre del Condo är ett historisk torn, den andra är en militär byggnad som går tillbaka till 1447 och är mycket välbevarad. Sist men inte minst, kan du göra ett besök i Columbus hem som idag är ett lokalt museum. Vi rekommenderar dig att hyra en bil och resa runt ön. Båtresan från Teneriffa tar ca 40 minuter.


» Läs mer om La Gomera


Sørover fra Santa Cruz mot Golf de sur langs kystlinjen på sørsiden finner du den lille feriebyen Las Caletillas. Det vil si at dette er en typisk kanarisk kystlandsby.

Her ligger små sandstrender med mørk lavasand og rullestenstrender hvor du kan nyte et deilig strandliv med flere muligheter for vannaktiviteter.

Små barer og restauranter serverer deg gjerne gode tapasretter eller anbefaler deg noe godt fra dagens fiskefangts.

Det å ha bosted i Las Caletillas stiller deg fritt til utflukter i området. Det er gode kollektive transportforbindelser. Rett sørover ligger den lille maleriske fiskelandsbyen Candelaria. Her ligger en nydelig katedral for den hellige jomfruen av Candelaria. Hun er alle fiskeres skytshelgen.


» Bilder och karta från


Feriestedet Puerto de Santiago var opprinnelig en liten fiskerlandsby på Tenerifes vestkyst.

I dag har Puerto de Santiago vokst seg sammen med Los Gigantes og Playa la Arena, og blitt en populær feriedestinasjon. Allikevel er det mange som lar seg sjarmere av Puerto de Santiago. Stedet har bevart sin autentiske og tradisjonelle sjarm i nyetableringen av hoteller. Det er langt roligere her enn på de større feriestedene på Tenerife.

Området er preget av imponerende klipper som skyter opp fra det mørkeblå havet. 20 minutters spasertur unna ligger Playa de la Arena, med en av Tenerifes flotteste vulkanstrender.


» Bilder och karta från

Golf del Sur
Är beläget vid kusten och är en plats särskilt attraktivt för golfare på grund av dess utmärkta golfbanor.

Golf de Sur är också en bra alternativ för dem som inte söker ett hektiskt nattliv. Njut av lata dagar i solen med bad på lavstränder och i hotellpoolerna. Dessutom är det en bra bas för att utforska resten av ön.

Det är nära både till Los Christianos och Playa Americas.

Med tanke på att Golf de Sur är inte ligger långt från flygplatsen, måste du räkna med lite flygplansbuller, men det är inte påträngande.


» Bilder och karta från Golf del Sur

Los Cristianos
Från den palmkantade strandpromenden i Los Cristianos har du närhet till det mesta, hamnen, centrum, och den gamla stadsdelen med sina smågator. Här finns det hantverksbutiker, små caféer och bagerier. Strandpromenaden går ända till Playa de las Americas, och avståndet mellan Los Cristianos och Playa de las Americas är ca: 4 km, dessa städer har mer eller mindre vuxit samman. I Los Cristianos är det lite lugnare, mer barnvänligt med långgrunda stränder och ett trevligt kvällsliv. Här är det fina stränder och ett bra utbud av restauranger som serverar allt från kanariska specialiteter till mer skandinavisk mat.

Det finns två flygplatser på Teneriffa. Teneriffa south (TFS)och Teneriffa north (TFN). Den södra flygplatsen används mest. Avståndet till TFS är ca 17 km, och till TFN ca 90 km.


» Bilder och karta från Los Cristianos


Helt sør i Santa Cruz-provinsen på Tenerife ligger dalen, byen og kommunen med navnet San Miguel de Abona. Kommunen har et areal på ca 42 kvadratkilometer. San Miguel de Abona er en kommune med store geografiske forskjeller og er kjent for å være kontrastenes kommune. Fra strendene i sør strekker dalen seg opp gjennom et jordbruksområde og ender opp i et skogs- og fjellområde. På utsiktspunktet Mirador de la Centinela øverst i kommunen har du en fantastisk utsikt over store deler av dette sørøstlige hjørnet av Tenerife.

De fleste hotellanleggene ligger langs kysten. Langs San Miguel de Abona sin kystlinje ligger det små og store strender enten med mørk lavasand eller små rullesteiner. Strendene er gjerne avdelt av lave klippeformasjoner av lava.I dette området kan du være med på et utall av forskjellige vannaktiviteter.

Leier du bil eller tar lokalbussen kan du på kort tid finne fram til småbyen og kommunsenteret San Miguel som ligger ca 600 meter over havet. I den gamle bydelen finner du de typiske trange brosteinsgatene og de elegant husene fra det 18. og 19.århundre. Midt i gamlebyen ligger den nydelige kirken San Miguel Archangel fra det 17.århundret. 29.september hvert år feires en fest til ære for skytshelgenen San Miguel Archangel. Fiestaen er også en hyllest til poteten som er hovedjordbruksproduktet fra området. "Papas arrugadas"(rynkete poteter) med rød mojo er en kjent og velsmakende tapasrett. Det sies på folkemunne at det finnes like mange oppskrifter på den røde mojo-sausen som det finnes antall husmødre i distriktet.

Fortsetter du reisen videre innover i dalen fra San Miguel by, vil du ende opp i et skogs- og fjellområde som grenser inn til nasjonalparken. Innenfor kommunegrensen kan du ta spaserturer i tilrettelagte turløyper i dette fjellområdet. De fleste løypene er lagt slik at du er innom Mirador de la Centinela.

San Miguel de Abona har den perfekte kombinasjonen av "sydens" vær, canarisk kultur og vakkert landskap over et lite område. Det godt utbygde motorveinettet gjør at du lett tar deg til provinshovedstaden i nord, Santa Cruz , og sørover til turiststedene Loschristianos og Playasamericas .


» Bilder och karta från

Costa Adeje
Costa Adeje ligger på sydvästra Teneriffa och är en av de mest attraktiva turistorterna på ön. Här hittar du bra hotell med hög standard och ett brett utbud av aktiviteter. Playa del las Americas och Los Cristianos är bara några kilometer bort.

Hela kusten består av små och stora stränder som är naturligt avdelade med bryggor eller låga klippor. Detta strandområdet andas semesterro och är raka motsatsen till grannen i söder. Oavsett om du är gammal eller ung, kommer Costa Adeje ge dig en fin semester. Platsen har en bra balans mellan det livliga turistlivet och tillbakalutat byliv.

Här hittar du aktiviteter som kan tillfredsställa de flesta. Golf Costa Adeje är en 27-håls golfbana som är otroligt populär. Är du trött på stranden men ändå vill bada, finns det många beach parker värda ett besök. Dessutom kan du gå en båttur som gör att du kan både små valar och delfiner i deras naturliga miljö.

En god idé kan vara att hyra en bil, då kan du på ett enkelt sätt ta dig runt och uppleva alla attraktioner i området. En hett tips är att är besöka landsbyn La Garachico. Byn ligger på den nordvästra sidan av ön och är riktig pärla med fantastiska laguner.


» Bilder och karta från Costa Adeje

Costa del Silencio
Costa del Silencio är den sydligaste delen av kusten. "Tysta kusten" lever inte riktigt upp till sitt namn. Flera av hotellområderna ligger precis vid inflygningsrutten till flygplatsen i söder. Om du skulle irritera dig över flygplansbuller är detta inte en plats för dig.

Costa del Silencio består av klipplandskap längs kusten, och de flesta besökare badar i pooler. Staden Las Galletas har strand med svart lavasand.

Både Las Galletas och El Abrigo är små fiskebyar i närheten som är känd för sina, fina fiskrestauranger som finns i respektive hamnområden.


» Bilder och karta från Costa del Silencio


Santa Cruz er hovedstaden på Tenerife med ca. 250 000 innbyggere. Byen markedsfører seg som Capital de la Amabilidad – vennlighetens hovedstad. Byen er tropisk og ekte kanarisk. Du vil raskt oppdage den vennlige atmosfæren.

Om du har besøkt de andre feriestedene Playa de las Americas, Los Cristianos og Puerto de la Cruz vil Santa Cruz gi deg en helt annen opplevelse. Dette er en storby med gode shopping muligheter, utstillinger, moderne arkitektur og gamle bygninger i viktoriansk middelklassestil. Det var ikke de rike som slo seg ned i Santa Cruz, men militærfolk. I dag har byen Kanariøyenes militære hovedkvarter og Kanariøyenes felles parlament.


» Bilder och karta från

El Medano
El Medano är en kanarisk stad på sydkusten av Teneriffa. Från byn kan du promenera längs stranden söderut i tre kilometer för att komma till foten av Montana Roja som reser 171 meter över havet.

Här finns vackra stränder med vit sand. På grund av det öppna landskapet och den nästan konstant starka nordöstvinden är detta ett av världens bästa vind- och kitesurfing platser.

El Medano är inte platsen för massturism och partyliv. Staden kännetecknas av en avslappnad atmosfär. Här hittar du många restauranger som erbjuder dagens fångst, tapas rätter samt även japanska, mexikanska och andra internationella rätter.

Värt att veta är att stora jetplan passerar över El Medano.


» Bilder och karta från El Medano

Puerto de la Cruz
Staden ligger naturskönt och har en genuin, charmig, kanarisk atmosfär. Puerto de la Cruz ligger vackert vid vattnet i Orotavadalen och omges av gröna sluttningar och i bakgrunden reser sig Teide upp mot skyn. Många anser att Puerto de la Cruz är en av kanarieöarnas vackraste stad. Här finns det ett par lite mindre sandstränder och stora havsvattenpooler. Resturangutbudet är stort och varierat, med många trevliga terasserveringar.

Det finns två flygplatser på Teneriffa. Teneriffa south (TFS)och Teneriffa north (TFN). Den södra flygplatsen används mest. Avsåndet till TFS är ca 100 km, och till TFN ca 24 km.


» Bilder och karta från Puerto de la Cruz

Callao Salvaje & Playa Paraiso
De två städerna Playa Paraiso och Callao Salvaje ligger på var sin sida om den landremsa som leder ner till en liten strand. För några år sedan var det bara en liten landsby, men har under de senaste åren expanderat. Det finns ett relativt bra urval av restauranger. Till utelivet och stränderna i Playa de las Americas är det ca 10 minuter med bil.
» Bilder och karta från Callao Salvaje & Playa Paraiso

Playa de las Americas | Los Gigantes | La Gomera | | | Golf del Sur | Los Cristianos | | Costa Adeje | Costa del Silencio | | El Medano | Puerto de la Cruz | Callao Salvaje & Playa Paraiso