Billigaste charter/paketresorna just nu:
Visar av resor.
Visa fler >>

Malta

Topp » Malta

Malta
Charmiga ön Malta ligger mitt i Medelhavet med sitt behagliga klimat och kristallklara vatten. På denna lilla ö kan man uppleva otroligt mycket och man hittar nästan allt man kan drömma om på semestern, allt samlat på en liten yta. Här kan du kombinera ett traditionellt semesterliv med sol och bad med ett unikt utbud av sevärdheter.

Malta har under åren styrts av många olika folkslag bland annat fenicier, korsriddare, romare, kartager, araber, fransmän och britter. Alla dessa har lämnat spår efter sig som man kan se i kulturen och i språket. Malta blev självständigt så sent som 1964 efter att ha varit koloniserat av Storbritannien. Eftersom det har varit många som har styrt och ställt på Malta så är det en blandad och intressant kultur. Det finns massor att se, allt ifrån förhistoriska tempel och medeltida miljöer till färgglatt målade fiskebåtar och hästdroskor.

Inte nog med allt du kan se på land du kan även se det som gömmer sig under vattnet. Malta har kanske Medelhavets bästa dykvatten vare sig du snorklar eller dyker med tuber. Det finns mycket goda möjligheter att ta dykcertifikat här. På Malta finner du Medelhavets gastronomi, en blandning av Nouvelle Cuisine och syditalienskt kök och som håller en mycket bra prisnivå.

Frommer's (EN)
Wikipedia (SE)
Maltas Turistbyrå (SE)
Yahoo Weather (EN)
Kart Malta

Malta


Popeye Village
I en liten vacker bukt på västkusten, inte långt från Mellieha Bay, finns det en liten landsby som byggdes 1979 i samband med produktionen av filmen Skepparen. Man kan gå från hus till hus och se Skepparen eller Olivia och varje dag är det skådespelare som underhåller. Man kan ta en segeltur i bukten, och då visas en film om filmatiseringen av filmen.

Platsen ligger mycket idylliskt och charmerande, med goda badmöjligheter, och är värt ett besök. Intill Popeye Village finns det bland annat ett litet tivoli och lekplatser.


» Bilder och karta från Popeye Village

Gozo
Gozo är en fridfull idyll med charmiga fiskebyar och grönskande terrassodlingar. Det är att rekommendera att hyra bil eller cykel för att göra utflykter och upptäcka denna vackra ö. Det finns goda möjligheter att finna egna badvikar som består av klippbad eller sandstränder. Öns huvudort är Victoria, som är spännande med sin gamla arkitektur, gränder, torgplatser, shopping och restauranger. Även Gozo erbjuder många sevärdheter och ett fantastiskt klart dykvatten. Här bor man i mindre byar där det känns som om tiden har stått still och atmosfären präglas av lugn och stillsamt tempo. Under högsommaren finns det ett litet utbud av nöjen, barer och ett diskotek.
» Läs mer om Gozo

Dingli Cliffs
Dingli Cliffs är öns högsta punkt. En bilväg på 3,5 km går längs med kanten, och utsikten är storslagen.
» Bilder och karta från Dingli Cliffs

Mellieha
Staden med ca 5000 invånare ligger högt på en bergshylla med strålande utsikt över hela bukten. Stadens största attraktion är kyrkan "Vår Fru av Melliehas Helgedom".

Mellieha har en 1,5 km lång sandstrand och är en av Maltas längsta. Stranden drar till sig både turister och malteser, inte minst för att den är mycket barnvänlig. På stranden finns det ett stort utbud av vattensportsaktiviteter, och intill flera barer och restauranger.

Vill man uppleva något helt annat kan man välja en utflykt till "Popeye Village". Här står kulisserna från filmen om Skepparen från 1979. Den lilla landsbyn kan vara spännande för barnen, samtidigt som den ligger idyllisk och avskärmande i en liten bukt med fina badmöjligheter.


» Bilder och karta från Mellieha

St Pauls Bay
Detta är Maltas största och äldsta, och kanske mest populära turistort. Från början var detta liksom många andra av Maltas städer en fiskeby. Numera är det en väl fungerande turistort med många olika faciliteter. Det finns ingen sandstrand utan man badar från klippor, vilket gör att det blir djupt med en gång. Vill man ha sandstrand så ligger det en del små sandstränder ca 10-15 min med bil bort. Dessa brukar dessvärre vara överfulla. Här kan man välja på många olika nöjen dag som natt. Vattensporter finns det gott om och vattnet lämpar sig perfekt för snorkling och dykning. Det finns ett stort utbud av restauranger med olika inriktningar, såväl lokala menyer som mer internationella. Det är ett behagligt natt- och nöjesliv med många barer och nattklubbar att välja mellan.
» Bilder och karta från St Pauls Bay

Hagar Qim
Hagar Qim och Mnajdra är två stenålderstempel som ligger bara 500 meter från varandra. Hagar Qim antas vara från år 2400-200 f.Kr, medans Mnajdra räknas med att vara äldre.

Hagar Qim ligger inte långt från Blue Grotto och det passar bra att kombinera dessa som utflyktsmål.


» Bilder och karta från Hagar Qim


Til tross for at dette er en liten og forholdsvis ny feridestinasjon på Malta, er det allikevel kjent for sine historiske steder. Her finner du gravplasser datert tilbake til 4,200 f. Kr. En historisk rute er bygget opp gennom de siste årene i åsene rundt Xemxija Bay. Velger du å ta en spasertur gjennom "Heritage Route"vil du vandre i ei"tidslinje"som spenner fra romertida til vår tid. Du passerer blant annet romerske bad hogd inn i fjellet og forsvarsposter fra den andre verdens krig.

Xemxija Bay er en lite kystlandsby med direkte adkomst til de flott sandstrendene i området, med Golden Bay i vest og Mellieha i nord. Dette er et rolig sted omkranset av et maltesisk jordbrukslandskap med noen av de mest fruktbare områdene på Malta .

Selve Xemxija er en malerisk og "doven" fiskerhavn og ligger i kommunen St Pauls Bay . Det er kun en gangavstand fra et avslappet ferieliv til et hektisk turist- og byliv. Xemxija Bay er et utmerket basepunkt for deg som vil utforske denne spennende middelhavsøya.


» Bilder och karta från

Sliema
Ett par kilometer bort från det intensiva St Julians ligger Sliema som har en mognare publik och är lugnare. Det är öns största stad. Du kan gå mellan dessa orter längs med strandpromenaden. I Sliema finns det gott om restauranger och affärer som erbjuder öns bästa shopping. Nere i hamnen är det alltid liv och rörelse och härifrån går det båtar till grannön Comino med dess blå laguner och omtalade grottor.
» Bilder och karta från Sliema

Golden Bay
Golden Bay är en idyllisk liten bukt belägen i lugn omgivning med höga klippor på nordvästkusten. Här ligger en av Maltas finaste och mest populära sandstränder. Golden Bay är ett populärt resmål för sol och bad. Här råder en avslappnande stämning och man bor bra på några av Maltas bästa hotell, bland annat fem stjärniga lyxhotellet Hotel Radisson SAS Golden Sands Resort & Spa. Golden Bay är också ett utflyktsmål både för malteser och turister.
» Bilder och karta från Golden Bay

Mdina
Många hävdar att detta är den minsta, mest kompakta och bäst bevarade medeltidsby i världen. Den kallas "Den lugna byn", men så har den också 400 invånare. Byn var Maltas första huvudstad och här bor landets förmögnaste och finaste adelsfamiljer, både i små och stora palats.
» Bilder och karta från Mdina

Attard
Attard är en av tre så kallade landbyarna, tillsammans med Lija och Balzan. Många rika familjer byggde sommarhus här i början av 2000-talet och de tre byarna anses fortfarande som ett exklusivt område.

Attard ligger halvvägs mellan Maltas medeltida huvudstad Mdina och riddarnas "nya" huvudstad Valletta. Placeringen av huvudstaden bestod av att landsorten alltid skulle vara i centrum av transport och kommunikation mellan dessa två. Först kom vattenförsörjningsprojektet Wignacourt, som färdigställdes år 1615, det byggdes för att lösa Valettas dricksvattensförsörjning. Så sent som i början av 1900-talet kom järnvägen, men den lades ner igen år 1930.


» Bilder och karta från Attard

St Julians
Under högsäsongen är St Julians ett nöjescentrum med mycket turister och ett intensivt nattliv med hög puls. Här finns det gott om barer och ett brett utbud av restauranger. Det finns en ny anlagd sandstrand i St Julians, men man badar även från klipporna där man tar sig ner via trappor. Det sägs att Malta har ett mycket klart och rent vatten, det sägs att det är bland det bästa i medelhavet. Det finns många vattensporter att välja mellan, de främsta är dykning och snorkling. Det finns ett välutbyggt lokalbussnät
» Bilder och karta från St Julians

Blue Grotto
På sydvästkusten av Malta ligger en av öns största turistattraktioner. Den Blå Grottan ligger i Wied iz-Zurrieg - den azurblå bukten, och består av en rad grottor ut mot medelhavet. Grottan är vackrast tidigt på förmiddagen när solens strålar får koraller och mineraler att glittra, och spela med färgerna i det mörka vattnet.

Det enda sättet att ta sig dit är med båt. Turen tar ca 25 minuter, och man får se sex olika grottor under vägen. På gatan ner till båtarna finns det flera restauranger och butiker. Möjligheterna för bad och en simtur i det azurblå havet är att rekommendera.


» Bilder och karta från Blue Grotto

Valetta
Den lilla huvudstaden Valletta med det stora utbudet byggdes av korsriddarna i mitten av 1500-talet. Staden finns med på världsarvslistan och erbjuder många spännande sevärdheter. Huvudgatan Republic Street är kantad av affärer, boutiquer och trevliga terrasserveringar. I utkanten av Valletta hålls det en stor marknad varje söndag där man kan göra olika fynd. Från hamnen i Valletta kan man ta färjan till grannön Gozo.

Flygplatsen ligger ca 5 km Valetta centrum.


» Bilder och karta från Valetta

Bugibba
Bugibba (söder) och Qawra (norr) utgör området mellan Salina Bay och St Pauls Bay, och är Maltas mest besökta turistort. Här finns det mesta en turist kan önska sig av butiker, restauranger, barer och caféer. Längs med promenaden som sträcker sig längs kusten från Qawra till Bugibba ligger det en rad trevliga restauranger, och stadens enda strand ligger vid Dolmen Resort Hotel. Badmöjligheterna är ändå många i det kristallklara vattnet, med badbryggor och trappor ner från klipporna. Bugibba och Qawra är en ypperlig plats för familjen. Bra utflyktsmöjligheter i området, både längs kusten och inåt landet.

Bugibba är en bra utgångspunkt för flera utflykter. Om man önskar variation på shopping, uteliv och restauranger tar en taxi dig till St Julians og Sliema på ca 15 minuter. Det är också goda bussförbindelser i området. Flera vackra stränder finns på norra delen av ön, t.ex i Mellieha och Golden Bay. Huvudstaden Valletta är alltid värt ett besök. Andra utflyktsmål kan vara Blue Grotto, Dingli Cliffs eller Hagar Qim.


» Bilder och karta från Bugibba

Popeye Village | Gozo | Dingli Cliffs | Mellieha | St Pauls Bay | Hagar Qim | | Sliema | Golden Bay | Mdina | Attard | St Julians | Blue Grotto | Valetta | Bugibba