Billigaste charter/paketresorna just nu:
Visar av resor.
Visa fler >>

Kreta

Topp » Grekland » Kreta

Kreta
Denna stora ö är en av 2000 öar i den grekiska arkipelagen, och ligger som ett eget, litet land i Medelhavet. Kreta har en lång och spännande historia, med flera storslagna byggnadsverk. Det finns många städer och byar att välja att bo i, oavsett om man söker lugn och ro, romantiska platser eller ett hektiskt nöjesliv. Den grekiska menyn är kanske mest känd för moussaka, grekisk sallad, tzatziki och souvlaki för oss här hemma. Runt om ön finns det mängder av små och stora stränder, att utforska på egen hand.

Chania Airport-CHQ ligger ca 20 km från Chania centrum. Kazantzakis, Heraklion Airport-HER, ligger ca 6 km utanför Heraklion.

Kart Kreta

Reisefilm Kreta - Svensk


Mat & fornøyelser - Kreta


Agii Apostoli
Denna lilla stad uppkallades efter kyrkan i byn. Agioi Apostoli ligger vid kusten och är förmodligen mest känd för sina underbara stränder, beachvolley-tävlingar och de små skyddade skogsområdena.

De tre stränderna är belägna i var sin vik med en park emellan. Stränderna varierar i storlek, den mest kända är Chrissi Akti med sin gyllene sand. En annan är formad som en hästsko och den minsta är endast 20 meter bred. Alla tre är blå-flaggade stränder vilket innebär att de håller mycket hög standard. Hela området har en unik fauna med tallar, oleanderbusker och eukalyptus träd. Du hittar även den sällsynta havspåskliljan som är en av de växter i området som är skyddat . Den blommar med stora vita påsklilje-liknande blommor med en stark, söt doft.

Flera naturvårdsprojekt bedrivs inom området och av huvuduppgifterna är att skydda kustområden där havssköldpaddor kommer för att lägga sina ägg.

Agioi Apostoli är även välkänt för sin sardinfestval. Om du har tur att vara där under en sådan period kommer du få uppleva en gammal kretensisk mattradition med dess förberedelser, grillning av sardiner och mycket folkmusik och dans.

Denna by karakteriseras av lugn med endast en huvudgata med några affärer, barer och restauranger. Det är dock lätt att ta sig Chania, Kretas huvudstad endast fyra kilometer bort.


» Läs mer om Agii Apostoli

Nea Chora
Nea Chora är egentligen en del av staden Chania, men ligger ca 1 km utanför själva staden. Det tar ca 15 minuter att promenera från den pittoreska hamnen i gamla stan i Chania till stadsdelen Nea Chora.

Denna stadsdel har en av de finaste stränderna i Chania. Det finns en sandstrand med grunt vatten och det är bra organiserat. Hela detta området är omtalat för sina tavernor med otaliga rätter på menyn och är ett mycket populärt område även för invånarna i Chania.

I den västra delen av kuststräckan hittar du lugnare delar av stranden. Här är det är inte organiserat med solstolar och små matställen. Du kommer dit genom att korsa Kladisios-floden över en gångbro.

Varje sommar arrangeras Sardinfestivalen med grekisk sång och musik på stranden i Nea Chora. Det serveras grillade sardiner till alla som vill smaka.


» Läs mer om Nea Chora

Amourada
Detta lilla turistmål byggt runt byn Amourada. Hela kusten på cirka nio kilometer väster från Heraklion är en enda lång sandstrand.

Du kan verkligen njuta av lata dagar tillsammans med stora och små i familjen. Vill du ha en ledig dag från strandlivet, är det lätt att promenera in till stad. Dessutom kan det vara trevligt att hyra en bil för en utflykt runt ön där du kan njuta av den vackra naturen och besöka historiska platser.

Amourada är bara några kilometer från Heraklion center.


» Läs mer om Amourada

Gouves
Gouves är en välutvecklad liten turistort med härlig sandstrand och moderna hotell byggnader.

Kustlinjen mellan floderna Pordia och Aposelemi ger upphov till en bred och långgrund sandstrand som är idealisk för de yngsta i familjen. Vid slutet på Aposelemi-floden bildas en lagun som är en viktig mellanlandnings-plats för flyttfåglar. Längs kusten ligger små marinor och bryggor som ger skydd mot nordanvinden och gör stranden säker för dem som gillar att simma. Staden erbjuder många bra restauranger, barer och även ett bra urval av butiker.

I området finns flera intressanta historiska och arkeologiska platser att besöka. Klostret St.John har en våldsam historia från den tid då turkarna ockuperade ön. Här sökte kretensiska Patriots skydd i slutet av 1800-talet. Strax söder om Gouves i Skotino, ligger en av de största grottorna på ön. Akeologiske fynd som är daterade tillbaka till Minoaneran har hittats här. Det arkeologiska museet i Heraklion är väl värt ett besök om du tycker historia är intressant.


» Läs mer om Gouves

Kato Stalos
Kato Stalos är en liten by som mer eller mindre är sammanväxt med Agia Marina. I Kato Stalos och det är en lugn atmosfär, och det finns en del tavernor och restauranger. Längs med kusten är det flera stränder. Till Chania är det ca 8 km, och man kan lätt ta sig in med buss eller taxi.
» Läs mer om Kato Stalos

Georgioupolis
Georgioupolis är en liten mysig stad som ligger endast 35 km från Chania och 20 km från Rethymnon . Här kan du vandra längs den milslånga strander och känna en underbar atmosfär. Det är långgrunt och stranden är bred, vilket gör den till en av de mest barnvänliga på Kreta. På stranden kan du hyra stolar och parasoll.

Staden är så liten att det är gångavstånd till allt. Nöjeslivet i Georgioupolis är begränsad till ett fåtal restauranger, barer, kaféer och tavernor. Vill du ha högre puls och nattliv då är det enklast att resa till Chania eller Rethymnon med buss eller taxi. Dessutom är det lätt att hyra en bil, motorcykel eller cykel om du vill utforska omgivningarna.


» Läs mer om Georgioupolis

Rethymnon
I Rethymnon har man allt på ett ställe, stad och bad, och längs med den långa strandpromenaden ligger mängder av uteserveringar, pubar och musikbarer. Det är en behaglig atmosfär i charmiga Rethymnon trots att staden är relativt stor. Nere i den vackra fiskehamnen som har anor från 1200-talet, då venetianarna anlade den, är det ett myller av caféer och resturanger. Hamnen är mycket vacker med sina gamla fasader, och de färgglada båtarna som ligger och gungar i hamnbassängerna. I den gamla stadsdelen med dess trånga gränder ligger det många musikbarer, och här är det folkliv långt in på småtimmarna.

Stranden börjar mitt i Rethymnon och är kilometerlång med varierande sand, grovkorning och det förekommer även klappersten. Det finns parasoller och solstolar att hyra, och det finns en rad vattensporter att välja mellan. Längs med Rethymnon-kusten ligger det flera badorter såsom Adele, Platanes, Scaleta och Asteri.

Det är enkelt att ta sig runt på Kreta, antingen om man hyr bil, eller moped. Det går även bussar dagligen mellan Rethymnon till Heraklion och Chania.

Avståndet från Retyhmnon till flygplatsen i Chania är ca 60 km, och till Heraklion ca 80 km.


» Läs mer om Rethymnon

Analipsi
Analipsi är en liten stad med en lugn och trevlig, grekisk atmosfär. Det är gångavstånd till Anissaras . Även det är en lugn, liten stad som passar för en avkopplande semester.

I båda städerna finns det små mysiga tavernor, restauranger och små livsmedelsbutiker. Den grovkorniga sandstranden sträcker sig längs hela området och är grund och barnvänlig.

Vill du unna dig lite shopping, kan du ta bussen till Hersonissos . Här hittar du ett urval av butiker.


» Läs mer om Analipsi

Platanias
Platanias ligger ca 11 km väster om Chania, och räknas till den största av de många småbyar som ligger längs med Chania kusten. Med kilometervis av sandstrand och turkost hav är Platinas en perfekt vistelse under varma dagar oavsett om du är ung eller gammal, du kommer att njuta av här.

Ursprungligen byggdes staden uppe i kullarna och med utsikt över kusten vid mynningen av Plataniasfloden. Här i gamla stan kan man både uppleva och ta del av historien som lämnat sina spår i form av byggnader och monument. Många av områdets familjeägda tavernor ligger här och serverar läckra grekisk rätter. Från kullen i den äldsta stadsdelen får du en underbar vy av soluppgångar och solnedgångar som du sent kommer glömma.

På senare tid har staden sträckt sig närmare strandlinjen och idag finns här hotell och lägenhetskomplex. Platanais erbjuder bra shopping med alla typer av butiker som är belägna sida vid sida med trendiga kaféer, barer musik och matställen med både typiska grekiska rätter och rätter från det internationella köket.

Staden omgärdas av ett bördigt odlingslandskap med stigar och små vägar som passar utmärkt för promenader. Direkt utanför kusten ligger Thodorou-ön. Venetsarna byggde två stora fort på ön för att förhindra att turkarna landade i Platanias. Idag är ön betesmark för Kri-kri-getter.


» Läs mer om Platanias

Agia Galini
På den södra sidan mot Libyska havet, som är en del av Medelhavet, hittar du Agia Galini. Detta var ursprungligen en liten, sömnig fiskeby. Idag är det en charmig by på sydkusten av Kreta som har behållit sin kretensiska karaktär trots att många turister besöker byn. Platsen är skyddad av berg på tre sidor med det blå havet framför. Här finns ett bra urval av hotell och krogar flera av dem med vacker utsikt över havet.

Agia Galini har ett bra utbud av små butiker. Här kan du hitta juvelerare och keramiska verkstäder och andra hantverksbutiker sida vid sida på kullerstensgatorna.

Längs vattnet ligger stränderna med möjlighet att prova olika vattenaktiviteter. I hamnen i Agia Galini kan boka en tur med någon av båtarna till avlägsna grottor, öar och andra fiskelägen. Detta är också en bra bas för att besöka den antika romerska staden Gortyn, och det vackra minoiska palatset Phaistos.


» Läs mer om Agia Galini

Kolymbari
Kolymbari är en grekisk fiskeby som ligger i den västra delen av kusten i norr. Bland invånarna på Kreta är byn känd för sina tavernor som serverar utsökta fiskrätter. Här öppnades ett stort fiskemuseum för några år sedan och som är väl värt ett besök.

Byn ligger vid foten av Rodapouhalvön som är ett paradis för vandrare. Längst ut på halvön kan du besöka ett tempel som byggdes av dörrar i 900 f.Kr Kristus.

Fem hundra meter från Kolymbari kan du gå en rundtur i det grekisk-ortodoxa klostret Gonia. Det byggdes ursprungligen på 1300-talet. Det nuvarande klostret dateras tillbaka till 1600-talet och drivs av fem munkar. Om du väljer att besöka klostret, kom ihåg att det inte är tillåtet med shorts eller minikjolar, ta även med en sjal att skyla axlarna med.

Hela strandlinjen är ombyggd till en bilfri gågata och sträcker sig hela vägen till grannbyn Maleme.

Kolymbari har flera bra tavernor att välja mellan. Detta är en perfekt stad för dem som vill koppla av och bo en bit bort från turistställena.


» Läs mer om Kolymbari

Platanes
Platanes ligger ca 6 km utanför Rethymnon stad, och detta är en populär badort med många barer och restauranger. På den åtta kilometer långa sandstranden kan du du ta långa promenader längs vattnet och det kommer att ta dig ungefär en timme att gå hela vägen till Rethymnon. Under promenanden kan du hitta de markerade områdena för sköldpaddsbon. Havssköldpaddan Caretta Caretta gräver sina ägg i sanden och som kläcks 2-4 veckor senare. Skölpaddeungarna finner sin väg ut i havet på natten och orienterar sig med hjälp av stjärnorna.


» Läs mer om Platanes

Agios Nikolaos
Agios Nikolaos är en mycket mysig och tilltalande småstad för den som uppskattar det genuina Grekland. Här är det ett lugnt tempo som råder, där man gärna sitter på något café och bara tar det lugnt, eller strosar längs strandpromenaden. Vid Agios Nikolaos fiskehamn ligger det många trevliga serveringar, och härifrån går det små gränder in till torget där det finns butiker, cafeér, och barer. Det är även kring fiskehamnen som nöjeslivet är koncentrerat. Området runt Agios Nikolaos är vackert och det är populärt att se solnedgången från någon av de kringliggande kullarna. Det finns både sand- och klapperstensstränder i Agios Nikolaos, och ca 2,5 km utanför ligger Almirostranden med fin sandstrand, och här är det även långgrunt.

Agios Nikolaos ligger på östra Kreta, ca 80 km från flygplatsen i Heraklion.


» Läs mer om Agios Nikolaos

Balí
Bali är en av Kretas minsta turistorter och ligger i en vacker vik på Heraklion och Rethymnon .

Byn är avskärmat från det steniga landskapet och ligger uppe på en klippa. Området har flera vackra, små stränder. I fiskehamnen finns några tavernor, butiker och barer. I viken är klart vatten och massor av fiskar, det är roligt att snorkla! Dykklubben i hamnområdet erbjuder utbildning och certifiering av dykare. Eftersom kollektivtrafiken är väl utbyggd med ett nätverk av moderna bussar, kan du lätt ta dig från plats till plats, såvida du inte föredrar att hyra en bil eller motorcykel. Reser du in i landet ska du besöka den lilla historiska staden Anogia. Här kan du besöka kyrkan byggdes till minne av "Johannes Döparen" med väggmålningar från bysantinsk tid.


» Läs mer om Balí

Gerani
Gerani ligger ca 13 km väster om Chania, och bara 2 km från Platanias. I Gerani, är det en fridfull och lugn stämmning. I området finns det flera oliv- och apelsinodlingar, och man producerar även vin. De fina omgivningarna kan man upptäcka på egen hand om man hyr bil eller cykel, och det finns flera badvikar längs med kusten där man kan svalka sig.

Vill man ha ett större utbud av restauranger och nöjen så åker man till Platanias eller Chania.


» Läs mer om Gerani

Chania
I den nordvästra delen av Kreta ligger länet Chania. Det är ett av de grönaste områdena på ön. Längs kusten i Chania finns många stora och små kuststäder. Söderöver sträcker sig ett grönskande landskap upp mot bergstopparna. Denna del kännetecknas av ett typiskt medelhavsklimat med varma och torra somrar och milda och blöta vintern. Bördiga områden med oliv-och citrusodlingar varvas med branta raviner och vackra dalar med en vacker, rik fauna. Från kuststäderna i länet kan du åka på arrangerade turer till olika platser längs kusten och inlandet.

Chania stad är den näst största staden på ön. Staden är ett paradis för den som gillar promenader. Den gamla stadsdelen är kärnan i staden, utgrävningar som gjorts här har funnit spår av människor från ca 1500 f.Kr till vår tid. Den första stora befolkningsvågen av greker kom hit från fastlandet cirka 1100 f.Kr. Både fort och kyrkor är arkitektoniska bevis för de historiska skiftena från bysantinsk tid till kampen mot det ottomanska riket. Den sista stora striden för kretensarna kom när tyskarna invaderade ön under andra världskriget och bland annat förstörde den judiska bosättningen.

En promenad i den gamla staden ger en historisk inblick i hur livet var här förr. Nere i den venetianska hamnen kan du njuta av en kopp kaffe eller en god grekisk måltid i en härlig atmosfär. Precis bakom hamnen ligger ett nätverk av smala kullerstensgator med massor av tavernor, konstateljéer, basarer och små butiker.

Fram till 1971 var Chania öns huvudstad. På utsidan av den gamla stadsdelen har den moderna staden har vuxit stort. Men du hittar också historiska platser med charmerande skönhet i detta område. Det moderna Chania har allt en stad av idag kan erbjuda såsom shopping och affärsliv.

Det är lätt att resa mellan de små badorterna längs Chania, bussar, och det är relativt billigt att ta en taxi.


» Läs mer om Chania

Malia
Malia och href=/tour/gallery/hellas/kreta/stalis>Stalis är känt för sitt hektiska nattliv, och här finns ett mycket stort utbud av uteställen. Malia har fina stränder, men det kan bli trångt under högsäsong.

Staden är vackert belägen längs den norra kusten av Kreta. Stränderna här är vackra och sträcker både öst och väst. Det finns ett antal restauranger, barer, nattklubbar och caféer. Under turistsäsongen kommer ungdomar från hela Europa hit och "party-faktorn" är hög.

Bara tre kilometer från Malia ligger den "minoiska staden". Hela det arkeologiska området omfattar en kvadratkilometer av landskapet. De första utgrävningarna började omkring 1915 och pågår fortfarande. Mycket av de historiska ruinerna finns nu tillgängliga för allmänheten.


» Läs mer om Malia

Kato Daratso
Daratso är en by som ligger cirka fem kilometer väster om Chania och 500 meter inåt landet från kusten. Kato Daratso är den nedre delen av byn och är en av de små sömniga strandstäder längs Kretas norra kust.

Både den övre byn och ner till stranden, hittar du flera restauranger och tavernor där du kan njuta av goda grekiska rätter.


» Läs mer om Kato Daratso

Heraklion
Heraklion är Kretas huvudstad, med Kretas största hamn och flygplats. Här bor det ca 130 000 invånare, vilket utgör ca en fjärdedel av Kretas befolkning. Är du intresserad av grekisk historia och vardagsliv så är Heraklion ett utmärkt val som utflyktsmål.
» Läs mer om Heraklion

Makrigialos
På den östra sidan av Kreta ligger den lilla pittoreska byn Makrigialos. Här fann de resterna av olika bosättningar som går tillbaka till det 14:e århundradet f.Kr. Idag finns det cirka ettusen invånare här som livnär sig på jordbruk, fiske och turism.

Trots att turismen har ökat de senaste åren, har invånarna i Makrigialos behållit den ursprungliga kretensiska arkitekturen i byn.

Att semestra i Makrigialos är härligt både för små och stora. Längs kusten hittar du långa sandstränder som anses vara de bästa i detta området. Du kan delta i många olika strand-och vattenaktiviteter och i den närbelägna byn Agios Stefanos, kan du besöka den offentliga observatoriet, Sasteria. Vill du kombinera semester med kreativa aktiviteter, kan du till exempel anmäla dig till en kurs i akvarellmålning som hålls av professionella konstnärer. Många kretensiska hantverkare har sina verkstäder i stadens centrum, dessa är spännande att besöka.

Nere i hamnen ligger små fiskebåtar sida vid sida om små turistbåtar. Du kan välja mellan båtturer längs kusten eller ut till ön Koufonissi. På denna lilla ö producerades en lila färg av den mjuka delen av musslor under antiken. Denna färg var mycket populär och användes i utsmyckningen av romerska slott.

I bergen som ligger i bakkanten av byn, kan du promenera i det vackra landskapet. Här hittar du bland annat mycket natursköna raviner.

Makrigialos har flera mysiga tavernor, var och en med sina egna specialiteter. Längs med havet i hamnen, kan du njuta av en god kopp kaffe eller en förfriskning på ett av kaféerna. Byn har inget stort utbud av kvälls- eller nattliv. Det kan du hitta mer i agiosnikolaos som ligger cirka 7 mil bort.


» Läs mer om Makrigialos

Kalamaki
Kalamaki är en by som ligger cirka sex kilometer från Chania och inom gångavstånd till Agiiapostoli. Kustlinjen består av en sammanhängande sandstrand uppdelat i små vikar som avdelas av klippor. Längs vattnet hittar du ett litet urval av tavernor och barer.

Hotellen är av olika storlekar och många av dem är familjedrivna. Kalamaki osar kretensisk atmosfär och är en utmärkt ugångspunkt för att utforska den norra kusten av Kreata. Byn är populär både bland turister och lokalbefolkningen. Det är lätt att ta sig mellan de olika städerna på Chaniakusten, bussförbindelserna är bra och taxi är billigt.


» Läs mer om Kalamaki

Scaleta
Scaleta ligger ca 12 km utanför Rethymnon stad, detta är en populär badort med flera barer och restauranger. Tidigare var staden en förort till Rethymnon men de sista åren har staden blivit en populär badby med små och stora hotell liggandes vid strandkanten. Här finns en hel del aktiviteter både vad gäller vattensporter men även i omgivningarna som erbjuder ett vackert landskap och historiska städer.
» Läs mer om Scaleta

Kastelli - Kissamos
Kastelli-Kissamos Kretas västligaste stad med cirka 3900 invånare. Staden är omgiven av vingårdar, olivlundar och kastanjeträd. Detta är långt ifrån en massturism-destination, utan har baserat sin ekonomi på vin, olivolja och andra jordbruksprodukter. Kastelli är idag fiske- och färjehamn, men har fått sitt namn från slottet som byggdes venezianere.

Staden erbjuder genuin grekisk atmosfär och det finns flera fina tavernor längs strandpromenaden.Stranden sträcker på båda sidor om havet och består av en blandning av sand och småsten.

Om du reser till Kastelli-Kissamos bör du utforska den västra kusten av ön. Här ligger de natursköna platserna som pärlor på ett snöre. De arkelologiska utgrävningarna vid Falassarna, Pirate Island Gramvoussa och ruinerna av det antika Polyrinia är väl värt ett besök. En resa till den milslånga sandstranden med kristallklart vatten vid Elafonisis och Falassarna kommer förmodligen att vara höjdpunkterna på semestern.

Från Kastelli till Chania är det cirka 41 km. Om du väljer att ta bussen tar det cirka en timme. Kastelli är en bra utgångspunkt om du vill resa med färja till fastlandet. Bilfärjan går via södra Peloponnesos till Pireus.


» Läs mer om Kastelli - Kissamos

Maleme
Maleme är en liten charmerande by, som från början var en fiskeby ca 16 km öster om Chania by. Här finner du en fin stenstrand och ett 20-tal tavernor, barer och kaféer. Även om staden har en historia av bosättningar från minoisk tid, så det är förmodligen mest känd för att vara platsen för "Slaget om Kreta" under andra världskriget.

Stranden är en lång sträcka bestående av sten-och sandstrand där du kan njuta av lata dagar. Längs med stranden löper en trevlig strandpromenad med flera tavernor och kaféer.

En av världens sju arter av havssköldpaddor lägger sina ägg på stränderna vid Chania-kusten. Stranden i Maleme är en av dessa platser. Havssköldpaddor lägger ägg varje 2:e-4:e år och gräver sina bon i sanden. Ungarna kläcks efter 4-7 veckor för att sedan finna sin väg ut i havet och navigerar med hjälp av stjärnhimmlen. Områdena för detta är tydligt utmärkta.

Maleme är en bra utgångspunkt för den som vill utforska hela västra delen av Kreta.


» Läs mer om Maleme

Agia Marina
På den nordvästra kusten av Kreta ligger den lilla byn Agia Marina. Längs hela den nio kilometer långa kustremsa från Chania och västerut ligger badorterna som pärlor på ett snöre, var och en med sin egen karaktär. Agia Marina har en lugn atmosfär med tavernor, restauranger och hotell av varierande storlek.

Med grunda och fina stränder, är detta en utmärkt semesterort för alla åldrar. Från stranden ser du ut till Theodorouön som idag är ett reservat där Kri-kri-get betar fritt.

Vill du aktivera dig kan du ta en tur till det gamla templet "bakom" byn värt ett besök. I Agia Marina finns det inte mindre än fyra kyrkor som var och en har sin unika historia. Från Agia Marina kan du "kasta" dig på ett av de många turistågen och uppleva många, mysiga grekiska byar på insidan av kusten. Dessutom finns det en mängd organiserade utflykter med turbussar att välja på för att utforska Kreta

Många av familjeägda tavernor erbjuder underbar grekisk mat. Nattlivet under kvällen och natten stad och har något för alla. Musik barer och klubbar gör att alla kan njuta.


» Läs mer om Agia Marina

Agia Pelagia
Agia Pelagia ligger ca 2 mil utanför Heraklion, Kretas huvudstad. Agia Palagia är en liten by med små vita hus med en härlig stämning och atmosfär. Här är det nära till det mesta och den fina sandstranden ligger mitt i byn. Agia Pelagia passar bra för barnfamiljer då det är begränsad trafik. I byn finns det flera mysiga tavernor och restauranger och längs med strand promeanden ligger det flera caféer. Nöjeslivet är begränsat men under högsäsong så finns det en fåtal musikbarer.

Vill man gå på museér eller ha mer hålligång eller större utbud av restauranger och barer eller bara ta en shoppingtur så är det nära till Heraklion.

Heraklons flygplats (HER) ligger ca 6 km utanför Heraklion.


» Läs mer om Agia Pelagia

Sfakaki
Längs Rethymnonbukten ligger flera härliga små byar. Den minst kända av dem, och kanske den minsta är Sfakaki. På samma sätt som de andra små kustnära byar har Sfakaki under det senaste decenniet förvandlats till en mysig "resort" med trevliga restauranger, kaféer och små barer. Byn har en lång sandstrand med områden av småsten.

I den östra delen av byn hittar du en liten ravin med en liten flod. Själva klyftan är en geografisk separation mellan Sfakaki och angränsande Stavromenos stad. På två av kullarna bakom Stavromenos ligger utgrävningarna från oltidsboplasser. Resultaten av utgrävningarna kan du titta på det arkeologiska museet i Rethymnon.


» Läs mer om Sfakaki

Plakias
Plakias är en liten fiskeby på söder om Rethymnon. Den ligger vid en liten bukt som är perfekt för den som vill koppla av och njuta av sol & bad.

Stranden i Plakias är hela en mil lång och säker att bada och simma och därmed väl lämpad för familjer. Här kan hela familjen delta i olika idrottsaktiviteter.

Plakias är en lugnare semesterort jämfört med flera av de andra destinationerna. Ändå erbjuder staden många tavernor och kaféer. Europas sydligaste vandrarhem ligger i en olivodling i utkanten av staden. Varje år i september firas en festival för internationell turism då det serveras gratis mat i form av bufféer på torget och underhållning med traditionell musik och dans.

För den som letar efter en aktiv semester finns här flera alternativ att välja mellan. Här kan du vandra i några av öns finaste raviner. Du kan göra guidade cykelturer. Om du hyr en bil så erbjuder inlandet norr om Plakias många små pittoreska byar med en rik historia. Ta dig tid att stanna längs vägen och känns dofterna av anis, oregano och rosmarin.


» Läs mer om Plakias

Adele
Längs kusten i norr ligger, mot Egeiska havet ligger små byar med semesterorter. Adele ligger mellan Rethymnon och Heraklion . Själva byn, Adele ligger några kilometer inåt landet. Hotellen längs kusten är av varierande storlekar och prisklasser. I det här området kan du och din familj njuta en skön semester med strandliv och olika sport-och vattenaktiviteter.

Om du vill se något annat än strandlivet, finns det bussar till och från storstäderna i närheten. Dessutom arrangeras det turer till olika sevärdheter i omgivningarna och till andra byar på ön. Om du hyr bil, har du möjlighet att se mycket av vad Kreta har att erbjuda, vare sig det är djupa raviner och dalar, shopping i städerna eller små strandpärlor där den vita sanden möter det turkosblå havet.


» Läs mer om Adele

Stalis
Längs den nordöstra kusten av Kreta har turismen sett en kraftfull utveckling de senaste åren och har resulterat i flera små vackra badorter. Bland dem finns Stalis. Stalis ligger mellan Hersonissos och Malia. Till skillnad från sina "närliggande städer" har Stalis inte något hektiskt nattliv. Detta gör det till ett fantastiskt semestermål för familjer.

Stränderna är vackra med gyllene sand och grunt azurblått vatten. Här har du möjlighet att delta i många typer av vattensporter. På kvällarna kan du gå barfota längs stranden och njuta av magnifika solnedgångar.

Även om Stalis inte har ett hektiskt utelivet finns flera bra tavernor, restauranger, kaféer där du kan njuta av god mat och dryck.

Om du vill göra annat än att ligga på stranden finns det bra bussförbindelser både till Heraklion och öster om Agiosnikolaos. Du kan också hyra en bil för att utforska inlandet med dess underbara landskap.


» Läs mer om Stalis

Kalives
Byn Kalives ligger i vackra omgivningar vid Soudabuktens inlopp, ca 18 km från Chania och med en fantastisk utsikt över Akrotirihalvön.

Kalives har två vackra stränder, varav en har guldgul sand och blåflaggad, vilket betyder att det är en utmärkt strand. De är stora träden i bakgrunden ger bra skugga under heta dagar. Stranden längst västerut är den lugnaste då den ligger strax utanför byn. Stranden i Kalives är ett paradis för barn på grund av det grunda vattnet. Du kan också delta i olika vattensporter.

Kalives ligger i ett grönskande landskap och är ett tilltalande resmål för vandrare. Byn är charmig med traditionella hus och smala gator. På huvudgatan hittar du ett bra utbud av affärer, tavernor, barer och kaféer.

Du kan enkelt ta en buss eller göra utflykter på egen hand till olika sevärdheter i området. En plats som du inte ska missa, är den gamla Aptera som dateras tillbaka till den Minoiska eran. Den ligger på en platå cirka 150 meter över havet och har en fantastisk utsikt över Chania-distriktet i väster, Lefka Ori (Vita bergen) i söder och den turkiska fästningen, Itzendin öster.


» Läs mer om Kalives

Anissaras
Analipsi är en liten by med en lugn och stillsam grekisk atmosfär. Hit åker man för att koppla av och njuta av det lugna tempot. Det är gångavstånd till grannbyn Anissaras som även det är en liten lugn by som passar för avkoppling med familjen eller som par. I båda byarna finns det små trevliga tavernor, restauranger och små dagligvarubutiker. Den grovkorniga sand/stenstranden sträcker sig längs hela området och det är långgrundt så den passar för barn. Vill man ha ett större utbud så kan man ta bussen till Hersonissos.
» Läs mer om Anissaras

Almyrida
Letar du efter en semester där både unga och gamla kan roa sig , då är Almyrida ett bra alternativ. Detta är en liten orörd och pittoresk by ca 25 km öster om Chania .

En långgrund sand som slutar i ett azurblått hav. Längs stränderna finns de små, idylliska tavernor som ofta är familjedrivna. I byn hittar du flera trevliga butiker.

Om du vill hyra din bil och ta en "ledig dag" från strandlivet, är det inte långt till de stora städerna och historiska platser i närheten. På insidan av området kommer du att kunna uppleva en underbar vy av ett fantastiskt landskap. Detta är paradiset för dem som gillar att vandra. Under vårblomningen är dessa dalar verkligen en fröjd för ögat.


» Läs mer om Almyrida

Hersonissos
Hersonissos är för dem som njuter av sol & bad och nöjesliv i överflöd. Här i Hersonissos är det nära till allt, shopping, bad, och nöjen. Under sommaren är nöjelivet hektiskt, längs med den trevliga strandpromenaden ligger det mängder av barer och restauranger, med fin havsutsikt från de flesta. Mitt i staden ligger stranden, som består av en blandning av sten och sand. Åker man till Stalis som ligger ca 3 km utanför Hersonissos hittar man en fin bred sand- stenstrand, och längs med kusten finns det flera badvikar.

Till storstaden Heraklion är det ca 35 km, och vill man hyra bil, moped eller andra fordon så finns det bra möjligheter för detta.


» Läs mer om Hersonissos

Sissi
På nordöstra kusten av Kreta cirka 4,5 mil från Heraklion ligger Sissi. Detta är en liten, pittoresk fiskeby vid foten av ett bergslandskap. Vid första anblicken kan det verka som om det rinner i en flod här men det är endast havets påverkan som skapat denna vackra bukt. På ena sidan av bukten ligger fiskepirar och på motsatta sidan ligger en liten vacker strand. Här finns en fin strandpromenad med många mysiga tavernor och kaféer. Du kan faktiskt mata ankor i vattnet medan du avnjuter din lunch eller middag.

Bakom hamnen ligger stadens centrum som är en äldre stadsfel med äkta grekisk atmosfär. I de trånga gränderna finns en myriad av små butiker med olika specialiteter. Staden var en gång ett strategisk gömställe för rebeller under den kretensiska revolutionen.

Från staden kan du göra olika vandringar längs kusten och till grannbyn Milatos. På vägen dit, vandrar du längs tre stränder, som alla är avskärmad av klippor.

I Sissi kan du prova dykning. Dykklubben annonserar kurser för både erfarna och oerfarna dykare. Du kommer att uppleva en rik marin fauna i ett kristallklart och azurblått vatten.

Under semestern i Sissi gör några utflykter till närliggande sevärdheter, såsom St.George av Selinaris-klostret, lär dig historien om Milatos grotta, besök den traditionella staden Vrahassi, njuta av den natursköna Lassithiplatån eller besök Spinalonga Island.

Vill du ha mer underhållning och hektiska kvällen och natten liv är det bara 5 km till Malia


» Läs mer om Sissi

Elounda
Elounda är ursprungligen en fiskeby som under de senaste åren blivit en destination av hög klass. Staden ligger i en lugn och vacker vik en mil norr om Agios Nikolaos längs Mirampelou Bay.

Elounda består av fyra små byar som är utspridda på en bergssluttning med utsikt över havet i Mirampelou Bay. Flera författare gjort målande skildringar som beskriver havet som en "safir under azurblå himmel", "rosa färgad sommareftermiddag" eller "i det silverfärgade månsken." Detta är ett drömlandskap fast i vaket tillstånd.

Bara en kilometer öster om centrum ligger det historiska distriktet, Olus, som även har gett staden sitt namn. Området har från minoisk tid varit en favoritplats för många legendariska hjältar. Efter ett stort jordskred eller jordbävning 780 efter den kristna eran, sjönk hela området. De stora arkeologiska utgrävningarna i modern tid har gjort fynd som bland annat finns att hitta på Louvren och Museum of Agios Nikolaos på Kreta.

I området runt Elounda finns det arrangerade vandringar i bergen som ger dig en fantastisk möjlighet att studera landskapet ytterligare. Bara fem kilometer längre norrut från centrum ligger byn Plaka. Från Plaka tar det 10 minuter med båt ut till ön Spinalonga. Ön som under perioden fråb 1903-1957 var den plats där spetälska från hela Grekland deporterades. Ön har en rik historia med sin fästning och försvar både för venetsianare och turkar under perioden mellan den 12: e och 18:e århundradet. Hela ön är nu restaurerat till ett vackert museum. Du kan åka på organiserade båtturer från både Elounda och Agios Nikolaos.

I den lilla staden Elounda finns det många typiska kretensiska små krogar. Här kan du njuta av en kopp grekiskt kaffe eller njuta av varma sommarkvällar med traditionell grekisk mat efter en aktiv dag på stranden med olika vattenaktiviteter. Det finns ett bra urval av stränder i och runt staden. Det hektiska kvälls- och nattlivet hittar du söderut i Agios Nikolaos.


» Läs mer om Elounda

Paleochora
Paleochora ligger på en vacker, grönskande halvö på sydvästra Kreta, och är en liten charmerande landsby med äkta grekisk atmosfär.

Staden är byggd på ruinerna av det antika Kalamydi. Du kan se fantastiska väggmålningar från venetianska och bysantinsk tid i de lokala kyrkorna. I grannbyn, Azogires, som är värt ett besök, kan du besöka lokala museer som berättar historien om hela denna delen av ön.

Paleochora har också smeknamnet "bruden av Libyska havet." Halvön med byn ligger som en landremsa ut i havet och är omgiven av stora vackra sand-och stenstränder. Båda av de stadsnära stränderna är EU-blåflaggade, vilket innebär att det är utmärkt vatten och ren sand. Ytterst på halvön ligger den vackra hamnen med avskärmad av stora bryggor som ger lä åt båtar och fiskebåtar som ligger sida vid sida. I den östra stadsdelen hittar du färjeläget, båtar som går till de närliggande byarna och små öar utanför kusten.

Centrum har en huvudgata med ett antal smala sidogator och små gränder. Under högsäsong, stängs biltrafiken av i hela staden efter kl.17 på eftermiddagen. Det innebär att unga och gamla kan njuta av promenader på kvällen. Både inom stadens gator och längs vattnet hittar du tavernor som serverar god grekisk mat, kaféer och barer musik.

Paleochora har under många år betraktats som en lugn plats med avslappnad livsstil och gemytlig grekisk miljö. Många kretener åker själva hit på semester.

Om du vill ha en aktiv semester finns det gott om saker att göra i Paleochora. Här erbjudes bland annat segling med möjlighet till fiske eller att söka efter delfiner. Vindförhållandena gör havsområden utmärkt för vindsurfing, eller om du hellre vill dyka. Området runt Paleochora är även fint för dem som gillar att vandra. Promenaden mellan Paleochora och Sougia är en del av den europeiska vandringsleden, E4


» Läs mer om Paleochora

Agii Apostoli | Nea Chora | Amourada | Gouves | Kato Stalos | Georgioupolis | Rethymnon | Analipsi | Platanias | Agia Galini | Kolymbari | Platanes | Agios Nikolaos | Balí | Gerani | Chania | Malia | Kato Daratso | Heraklion | Makrigialos | Kalamaki | Scaleta | Kastelli - Kissamos | Maleme | Agia Marina | Agia Pelagia | Sfakaki | Plakias | Adele | Stalis | Kalives | Anissaras | Almyrida | Hersonissos | Sissi | Elounda | Paleochora