Billigaste charter/paketresorna just nu:
Visar av resor.
Visa fler >>

Grekland

Topp » Grekland

Grekland
sol, sol, sol, blå himmel, kristallklart vatten, vitkalkade hus, och tzatsiki det är vad många förknippar med Grekland. I Grekland har du många resmål att välja mellan, antingen om du väljer fastlandet eller någon ö i den grekiska arkipelagen. Vill du koppla av på en liten grekisk ö, eller partaja natten lång så hittar du det här.
Frommer's (EN)
Wikipedia (SE)
Go to Greece (EN)
Yahoo Weather (EN)
Kart Grekland
Peloponnes
Peloponnes är en halvö i södra Grekland och är uppkallad efter hjälten Pelops. Ön är full av historiska sevärdheter bland annat Olympia Stadion, Lövporten, Zeus-templet, Amfiteatrar mm. Ön har också vackra höga berg och olivlundar och är en bra utgångspunkt för vandring och andra naturupplevelser.

Korintkanalen skiljer Peloponnes från fastlandet, men en bro från Korint-trädgården förbinder ön med fastlandet. Peloponnes är som ett Grekland i miniatyr och är ett populärt turistmål. Här får man lätt kontakt med lokalbefolkningen som är känd för sin gästfrihet.

På Peloponnes finns det fantastiska stränder av både klappersten och sand och ett klart azurblått vatten. Klimatet påminner om Kreta och sommaren sträcker sig långt in i oktober månad. Här finns det ett stort urval av tavernor och priserna är överkomliga. Det finns en del barer och diskotek, men generellt är nöjeslivet begränsat och man njuter av det lugna tempot och den avslappnade atmosfären.


» Läs mer om Peloponnes

Paros
Paros tillhör ögruppen Cykladerna och är en charmig genuin ö med fina stränder. Tempot på Paros är relativt lugnt. På Paros är det tillåtet att dyka med tuber.

Till Paros tar man sig med båt, flygen landar på Santorini, och transfertiden är ca. 4 timmar.


» Läs mer om Paros

Atens Riviera
Utanför Aten ligger den grekiska rivieran med många fina badorter och härliga stränder. Till många av stränderna är det inträde, detta för att stränderna ska kunna hållas rena. De populäraste stränderna ligger bl.a i Glyfada, Vouliagmeni, och Nea Makri.
» Läs mer om Atens Riviera

Thassos
Thassos är en grön lummig ö med en vacker natur, här finns bland annat olivlundar, pinjeskog och höga cypresser. Mitt på ön sträcker sig höga berg upp mot skyn. Längs med kusten ligger flera mysiga badvikar och långa fina sandstränder, många är långgrunda med gyllengul sand. På Thassos finns det även klippbad med kristallklart vatten, passar perfekt för den som vill snorkla.

Tar man sig runt på egen hand är det värt att besöka någon av de många mysiga bergsbyarna, sitta ner och avnjuta lugnet.

Det finns ingen flygplats på ön, så flygen landar på Kavala och sedan är det båttransfer.


» Läs mer om Thassos

Korfu
Korfu är en grön och vacker ö och på västkusten är stränderna mjuka och vattnet riktigt klart. På Korfu finns många olika aktiviteter att välja mellan för den som vill. Korfu stad har en härlig medelhavscharm, här blandas stilar och historia. Vill man ha nöjesliv och shopping så passar Korfu stad perfekt.
» Läs mer om Korfu

Kalymnos
Vid första anblicken är Kalymnos en dramatisk och kargig ö med kala bergskammar. Men mellan dessa kala bergstoppar ligger det gröna, frodiga dalgångar där man odlar olika citrusfrukter, oliver och grönsaker. Kalymnos är känt som tvättsvamparnas ö och kanske även bikupornas ö, med sin Kalymnos-honung som är berömd i hela Grekland. Det är stora avskedsceremonier på våren när båtarna ger sig ut för att ta upp tvättsvampar och lika stora välkomstceremonier på hösten då båtarna återvänder. Det finns flera badvikar och stränder runt ön, de flesta stränderna är steniga, men det finns flera fina sandstränder som är långgrunda.
» Läs mer om Kalymnos

Kos
Kos är en grön och frodig ö med underbara stränder, god mat, vänliga människor och mysiga byar. Kos är kanske mest känt för sitt pulserande nattliv, men Kos har så mycket mer än barer och diskotek för partysugna. Mer än halva Kos är täckt av fantastiska sandstränder och ön har en intressant historia med mängder av minnesmärken från svunna tider. Kommunikationen på Kos är bra och det går bussar mellan de större byarna och Kos stad dagligen. Hyr man bil, moped eller cykel så är det lätt att ta sig runt och upptäcka egna stränder och byar, men det är viktigast att ta det lugnt i trafiken för den är mycket hektisk. På de större stränderna finns det flera olika vattensporter att välja mellan.

Hippocrates Airport, Kos ligger ca 25 km från Kos stad.


» Läs mer om Kos

Naxos
Naxos har några av Grekland bästa stränder, kristallklart turkost vatten och en vacker bördig natur. Det är en gemytlig och trevlig atmosfär som möter dig på Naxos, ön har något för alla smaker och åldrar. Naxos har goda bussförbindelser och det är enkelt att ta sig runt.

När man flyger till Naxos landar man på Santorini, sen är det transfer med båt till Naxos. Transfern kan ta ca 4-6 timmar beroende på säsong och väder, det kan förekomma väntetider och tidsändringar.


» Läs mer om Naxos

Ios
Ios är en liten mysig ö. Under högsäsong juni - augusti är det party dygnet runt. Reser man hit under för- och eftersäsong är det ett annat Ios som väntar. Här finns det många, fina sandstränder, ett spännande kargigt landskap och en behaglig atmosfär. I den vackra byn Chora ligger de vitkalkade husen tätt längs med de slingrande gränderna och dekoreras av blålila bougainvillea. Längs med huvudgatan finns mängder av barer, restauranger, diskotek och butiker. Vill man ta sig runt ön på egen hand så kan man hyra moped eller bil.
» Läs mer om Ios

Rhodos
Rhodos är kanske den mest allsidiga ön i hela den Grekiska arkipelagen. Både barnfamiljer, par och festglada ungdomar trivs här, och det finns något för alla oavsett vilka drömmar man har. Det finns fina stränder runt hela ön och på många platser är det långgrunt och barnvänligt, kanske främst på ostkusten. Rhodos historia är intressant med många efterlämningar från medeltiden. Nöjeslivet är som mest intensivt inne i Rhodos stad där det kan bli hektiskt under högsäsongen.

Med hyrbil får man ut mer av semestern, och det är ett utmärkt sätt att upptäcka platser på egen hand. Rhodos har en intressant historia från antiken och det finns många badvikar.


» Läs mer om Rhodos

Kefalonia
Kefalonia är en fascinerande, idyllisk grön ö med fantastiska stränder, mysiga fiskebyar och goda viner. För naturälskarens intresse, växer här bland annat en gran som bara växer här på Kefalonia. Det springer vildponnyer på bergssluttningarna och utanför kusten i det turkosblå vattnet simmar sköldpaddor. Kefalonia är en ö dit man gärna återvänder gång efter gång, för de vackra stränderna, den goda maten, den härliga atmosfären och inte minst gästvänligheten.

I öns huvudstad Argostoli finns det mesta av butiker, nattliv och restauranger, och i Lassi ligger några av öns bästa stränder.


» Läs mer om Kefalonia

Thessaloniki
Thessaloniki är Greklands näst största stad.
» Läs mer om Thessaloniki

Agistri
Agistri är en liten charmig ö i den saroniska ögruppen, ca 1½ timma med båt från Aten. På Agistri finns det många småbyar med en genuin grekisk atmosfär. Den största staden är Skala och här finner man det största utbudet av restauranger, tavernor, musikbarer och småbutiker. Stranden i Skala är långgrund och barnvänlig. En liten bit utanför Skala ligger byn Milos som är en annan trevlig by på Agistri, här är det lugnt och stilla. Längs med strandpromenaden ligger ett fåtal restauranger och tavernor där man kan sitta och njuta i lugn och ro. Många stränder på Agistri kommer man till via klippor.

Man kan lätt ta sig mellan de olika byarna med lokalbuss och vill man ta sig till någon grannö så går det båtar till bl.a Egina.


» Läs mer om Agistri

Santorini
Santorini är bland annat känt för sina bedårande solnedgångar, och sina små vackra vita byar. På norra Santorini vid Oia kan man beskåda solnedgången och den fantastiska utsikten. Det är ett kargigt landskap med branta sluttningar som stupar ner i havet. Santorini tillhör Cykladerna och grannöarna är bland annat Naxos, Ios och Paros. Det går båtar till Aten, Kreta och i stort sett till alla de andra öarna i Cykladerna.
» Läs mer om Santorini

Skiatos
Skiatos ligger i ögruppen Soporaderna, och räknas till en av pärlorna som ligger strax utanför fastlandet. Hit tar du dig enkelt med båt. Man kan välja att bo lugnt och stilla eller mer livligt och med ett rikt nöjesliv med internationell miljö.

Skiatos är en vacker ö med en charmerande huvudstad med slingrande gränder och vita stenhus.

Skiatos är ett paradis för alla strandälskare, 65 av landets bästa stränder ligger här. På de större stränderna på södra Skiatos finns det många olika vattensporter och det finns även dykskolor om man vill upptäcka livet under vattenytan. På denna sida är ön skyddad från starka vindar och därmed vågor, detta i kombination med att det är långgrunt gör det barnvänligt. Det finns en del mer privata stränder, och dessa är bara tillgängliga med båt.

Hyrbil är ett bra val om man vill se och upptäcka ön mer på egen hand.


» Läs mer om Skiatos

Antiparos
Antiparos är en liten charmig, gemytlig ö. Antiparos är mycket populärt för barnfamiljer då de många, fina stränderna är långgrunda och barnvänliga. Huvudstaden på Antiparos heter Chora, som är en liten men livlig by. Längs med huvudgatan ligger många trevliga caféer och tavernor där man gärna slår sig ner för att studera folklivet både dag som kväll. Det utgår dagliga badbåtar under högsäsongen för den som vill bada från klippor eller dyka i grottor. Antiparos är en liten ö och man tar sig enkelt runt ön med cykel eller moped. Till Antiparos tar man sig med båt.
» Läs mer om Antiparos

Skyros
Orörd och vacker ligger Skyros som den största och sydligaste ön i Sporaderna, en ö som kan vara lite svårtillgänglig i det Egeiska havet och skyddas på grund av detta. I norr är ön grön med pinjeskog, och i söder mer kargig och vild. Längs med hela kusten är det ett band av sandstränder.
» Läs mer om Skyros

Mykonos
Mykonos tillhör ö-gruppen Cykladerna och ligger mitt i Egeiska havet. Mykonos är en vacker ö med små vitkalkade hus, blommor och blå snickerier, väderkvarnar, mysiga restauranger och cafeér. De största städerna på Mykonos är Mykonos stad och Chora. Mykonos är en partyö och hit åker många jet-setare för att festa, detta kan man märka på priserna på ön, det är på sina ställen ganska dyrt. När man är på Mykonos bör man ta båtutflykter för att besöka de andra öarna i arkipelagen bl.a Ios, Paros, Antiparos.

Många av Mykonos större stränder är välbesökta, så det är värt att utforska omgivningarna för att hitta en strand med mindre antal besökare. På de större stränderna finns det gott om vattensporter och dykning.

Nöjeslivet är framför allt i Chora. Det är där klubbarna och barerna ligger.

På ön är det bra bussförbindelser och det finns bil och mopeduthyrning.


» Läs mer om Mykonos

Västkusten
Här finner du idylliska pärlor och ett rikt utbud av olika utflyktsmöjligheter.
» Läs mer om Västkusten

Samos
Samos är en relativt stor ö, med en härlig grönska och med många trevliga byar. Det är lätt att ta sig runt på Samos, mellan de större byarna är det bussförbindelser, men det går även att hyra bil, cykel och moped. De flesta stränder på Samos är med kombinerad sand och sten, det förekommer även klappersten.
» Läs mer om Samos

Chios
Chios är Greklands femte största ö. Chios är en av de få grekiska öar som fortfarande är relativt opåverkad av turismen. Det grekiska ordet för gästfrihet är "filoxenia", och på Chios förstår man vad det betyder.

Kanske blir du en av dem som åker tillbaka till Chios år efter år. Chios fångar dig, och ger dig upplevelser och ro i själen. Ön är full av kontraster med en rik och dramatisk historia. I årtusenden har Chios varit en del av "den stora världen". Ön har kallats "Paradiset i Öst". Naturen är lika rik som historien, karga klippor i norr och vackra orörda stränder på västkusten. På östkusten ligger Chios Stad som är öns huvudstad med ett sprudlande folkliv, gågator, butiker, caféer, och barer. Från Chios Stad går det båtar till bl.a Aten och andra grannöar. Längs med östkusten ligger även många andra små turistorter och de stora hotellkomplexen lyser med sin frånvaro och på stränderna är det gott om plats.


» Läs mer om Chios

Syros
Syros anses vara Kykladernas drottning tack vare den fantastiska arkitekturen i huvudstaden Ermoupolis. Staden är en av Greklands vackraste tack vare alla tjusiga herrgårdar och villor som byggdes på 1800-talet. Det är en fröjd för ögat att spatsera genom Ermoupolis och beskåda alla de vackra husen i nyklassisk stil. Mitt i staden ligger ett mysigt torg med ett rådhus. I stadsdelen Vaporia bodde öns skepparfamiljer, och här kan man besöka stadens teater och opera, Apollon från år 1864, som är en miniutgåva av "La Scala" i Milano. Här ligger också den ortodoxa katedralen Aghios Nikolaos.

Det är från Ermoupolils Kykladerna styrs. Staden med det eleganta utseendet grundades av flyktingar från Lillasien, Kreta och Chios och fick år 1826 sitt namn efter handelsguden Hermes. Efter frihetskrigen mot turkarna (1821-1829) blev Ermoupolis symbol för det återuppbyggda Grekland och snart även huvudhamn och handelscentrum.

Utanför själva staden finner man också arkitektur från denna period. Uppe på gröna Espiskopio vilar charmerande patriciervillor och alpinspirerade hus i trädgårdar med fruktträd.

Bra bussförbindelser och kort avstånd till Ermoupolis gör det enkelt att ta sig mellan byarna på dag eller kvällstid. I området som kallas "Ta Stena", ligger tavernorna på rad och kvällsstämningen måste upplevas! På kvällen är det också trevligt nere vid strandpromenaden Akti Ralli.

Syros lever sitt egna behagliga liv oavhängigt av turismen, ön har varit ett populärt semestermål för Athenarna under många år. På Mesovounis-höjden vilar medeltidsbyn Ano Syros, med den katolska katedralen Aghios Georgios överst. Här uppe, i den labyrintliknande venezianska byn, härskar ett harmoniskt lugn på dagen och en härlig atmosfär på kvällen. Syros är känt för sitt goda kök med spännande specialiteter. Ett besök på tavernan "Thea" i gamlastan rekommenderas. Tavernan har ett riktigt bra kök och en enastående utsikt.

Här uppe finner du också platsen där den välkända bouzouki-spelaren Markos Vamvakaris brukade spela, och här kan man lyssna på grekisk rebettika-musik på hans plats i Katoga Olilis. Smaka på öns söta specialiteter, Halvadopides (nougatkakor) och loukoumi (turkish delight).


» Läs mer om Syros

Kreta
Denna stora ö är en av 2000 öar i den grekiska arkipelagen, och ligger som ett eget, litet land i Medelhavet. Kreta har en lång och spännande historia, med flera storslagna byggnadsverk. Det finns många städer och byar att välja att bo i, oavsett om man söker lugn och ro, romantiska platser eller ett hektiskt nöjesliv. Den grekiska menyn är kanske mest känd för moussaka, grekisk sallad, tzatziki och souvlaki för oss här hemma. Runt om ön finns det mängder av små och stora stränder, att utforska på egen hand.

Chania Airport-CHQ ligger ca 20 km från Chania centrum. Kazantzakis, Heraklion Airport-HER, ligger ca 6 km utanför Heraklion.


» Läs mer om Kreta

Karpathos
Ligger mellan Kreta och Rhodos. Karpathos är en vacker ö med gästvänliga människor, rik på kultur och traditioner. Ön är en av de mest genuina i Grekland.
» Läs mer om Karpathos

Lesvos
Lesvos är Greklands största och frodigaste ö, med olivlundar och väldoftande pinjeskog. Lesvos kanske är mest känt för sin ouzo och sin fina olivolja. Här är det genuint grekiskt med gästvänlighet, vacker landsbygd och trevliga familjedrivna tavernor. Det finns badmöjligheter runt hela ön och det är klapperstensständer.
» Läs mer om Lesvos

Poros
Poros är en liten romantisk ö med en lugnare atmosfär. Det finns ingen flygplats på Poros så man flyger till Aten och sedan får man ta båt till Poros.
» Läs mer om Poros

Zakynthos
Ön Zakynthos är den sydligaste av de joniska öarna. Här finns många fina stränder, och det är barnvänligt, vissa har restriktioner pga att Caretta-sköldpaddan lägger sina ägg här. Smuggler´s wreck är en av de många vackra stränderna men som bara är tillgänglig med båt. Namnet har den fått efter ett förlist skepp som har flutit iland här. Zakynthos är barnvänligt för de som reser med barn.

Nöjeslivet är begränsat i Zakynthos stad. Men på södra delen av ön i Laganas-bukten är det hög partystämning på kvällarna under högsäsong, och på dagtid är det full aktivitet i byns handelsstråk. Det finns gott om kommunikationer på Zakynthos och det finns möjlighet att hyra bil, moped eller motorcykel.

På Zakynthos finns det många olika sevärdheter, bl a Solomos och Kalvos museum, de blå grottorna, St.George slottet i Gremna mm.


» Läs mer om Zakynthos

Peloponnes | Paros | Atens Riviera | Thassos | Korfu | Kalymnos | Kos | Naxos | Ios | Rhodos | Kefalonia | Thessaloniki | Agistri | Santorini | Skiatos | Antiparos | Skyros | Mykonos | Västkusten | Samos | Chios | Syros | Kreta | Karpathos | Lesvos | Poros | Zakynthos