Billigaste charter/paketresorna just nu:
Visar av resor.
Visa fler >>

Dubai

Topp » De förenade arabemiraterna » Dubai

Dubai

- Dubai är en exotisk blandning av lyx, shopping och storhetsvansinne


Dubai kallas ofta Mellanösterns svar på Las Vegas och det finns nog en liten sanning i påståendet. Här handlar mycket om att vara störst och bäst på allt. Några talande expempel på det är:

* Världens högsta byggnad (Burj Dubai 828 meter)
* Världens största konstgjorda skidbacke (Mall of the Emirates)
* Världens största samling av konstgjorda öar (The World)
* Världens största köpcentrum mätt i golvyta (Dubai Mall)
* Världens största fontänshow (Dubai Mall)
* Världens högsta hotell (Burj Al Arab - världens enda 7-stjärniga hotell)
* Planer på världens största nöjespark (Dubailand - inte färdig ännu)
* Världens största guldring (The Gold Souq)
* Världens längsta helautomatiserade tunnelbana (Dubai Metro)
* Världens snabbaste berg-och dalbana (Ferrari World - ligger i Abu Dhabi)

Dubai är en ultramodern och spännande stad med hög standard, fina stränder och en genuin gästfrihet. Men det är också en stor stad med stora avstånd mellan de olika stadsdelarna. Trafiken kan vara ganska omfattande vilket gör att det kan det ta tid att ta sig runt i staden. Dubai Metro, en helt automatisk förarlös tunnelbana, som öppnade under 2009, kommer förhoppningsvis att kunna ta en del av den växande trafiken (extern länk). Annars finns ett stort antal taxibilar och bussar att välja mellan.

Mycket förenklat är Dubai indelat i två huvudområden: Dubai City ligger inte långt från flygplatsen och den gamla delen av Dubai med marknader, Dubai Creek, där många av lokalborna bor. Läs mer om stadsdelarna i staden, Deira og Bur Dubai. Lite utanför centrum ligger Jumeirah Beach, den berömda stranden som sträcker sig längs den arabiska golfen. Här hittar du de välkända hotellen och de fina stränderna. Läs mer om Jumeirah Beach.

Under senare år har det dykt upp nya och populära områden i närheten av Dubai eller Jumeirah Beach. Längs huvudvägen, Sheikh Zayed Road, har Downtown Dubai byggts från grunden. Här hittar du bland annat; Burj Khalifa (extern länk), Dubai Mall (extern länk) och en mängd nya lyxhotell. Bredvid Jumeirah Beach har Dubai Marina (extern länk) vuxit upp de senaste åren. Ett enormt fastighetsprojekt med lägenheter, kontor och hotell utspridda bland konstgjorda kanaler.

Shoppingen är bra i Dubai. Oavsett om du väljer att handla i någon av de enorma shoppingcentrumen eller besöka de gamla arabiska basarerna i Bur Dubai och Deira så finns här något för alla. Dubai är guldets Mecka och priserna är betydligt lägre än i Sverige. Det finns ett brett utbud av restauranger från alla världens kök i Dubai. Servering av alkohol sker endast på hotellen.

Dubai (WatchMojo.com)

Dubai (DefinitelyDubai.com)


Jumeirah Beach

- Överdådig lyx, Dubais bästa strand och världens i särklass bästa hotell

Jumeirah är ett kustområde som utvecklats snabbt sedan mitten av 90-talet. Historiskt sett har det varit en populär stadsdel att bo i för ambassadanställda och västerländska företag (expats). För turister är nog strandområdet Jumeirah Beach mest känt. Stranden börjar cirka 15 kilometer söder om Dubais centrum och fortsätter en bra bit ned längs kusten.

Det mest kända och luxuösa hotellet i Dubai hittar du på Jumeirah Beach. Längst norrut ligger det 7-stjärniga hotellet, ikonen, Burj Al Arab (extern länk) tillsammans med Jumeirah Beach Hotel (extern länk) och Madinat Jumeirah (extern länk). Alla dessa hotell ägs och drivs av familjeöverhuvudet Dubai, Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Han är också orsaken till att strandområdet bytte namn från Chicago till Jumeirah (vacker på arabiska) 1997.

Längre ned längs Jumeirah Beach ligger 5-stjärniga hotell med vackra stränder och förstklassiga faciliteter. Prisnivån är ganska hög, men servicen, standarden på mat och boendet är också av högsta kvalitet.

Under de senaste åren har Jumeirah fått konkurrens från nya projekt som Downtown Dubai, Dubai Marina, Palm Island Jumeirah (extern länk). Rika utlänningar och välbärgade turister har köpt fastigheter i de nya områdena. Jumeirah håller dock stånd och är fortfarande mycket populärt. Många av de nya projekten har varit pengaslukande monster, något som The Palm är ett bra exempel på. Men längst ute på The Palm ligger Atlantis Hotel (extern länk) som har varit en stor framgång.

Dubai Marina (extern länk) är ett nytt område som förtjänar ett omnämnande. Det är beläget precis bakom Jumeirah Beach och kommer att husera 120.000 invånare när allt är färdigt. Hela staden är byggd från grunden och kommer att ha världens största konstgjorda småbåtshamn. Flera välkända hotell och restauranger har funnit sin plats i Dubai Marina och blir allt mer populärt för besökare.


» Läs mer om Jumeirah Beach

Bur Dubai

- Dubais populära nattliv och turistvänliga köpcentra


Väster om Dubai Creek ligger Bur Dubai. Det är en betydligt modernare stadsdel jämfört med Deira. Här hittar du många nya hotell, köpcentra, finansdistriktet, de flesta administrativa byggnader och moderna signaturbyggnader.

Bur Dubai är en livlig stadsdel med många av de mest populära nattklubbarna och barerna. De är förknippade med hotell eftersom det endast är här man får lov servera alkohol. Det fantastiska Dubai Museum ligger också i detta område.

Bur Dubai har ett stort urval av hotell. Allt från enkla rum till enormt lyxiga hotell. Det är möjligt att bo för ganska rimliga priser på några av de bästa hotellen i Bur Dubai. Jämfört med Jumeirah Beach är området betydligt billigare. Många hotellkedjor med hotell på Jumeirah Beach har systerhotell i Bur Dubai och i Deira. De har ofta swimmingpool på taket och utmärkta restauranger.

Läs mer om Downtown Dubai


» Läs mer om Bur Dubai

Deira

- Stadsdelen i Dubai med de populära guld och kryddmarknaderna


Öster om Dubai Creek och Bur Dubai ligger stadsdelen Deira. Man skulle kunna kalla Deira för gamla stan i Dubai. Här hittar du de äldsta marknaderna och gatorna är smala med många små butiker. Deira är inte så modernt som Bur Dubai och Jumeirah Beach.

Det är först och främst marknaden (Souken) som lockar turister till Dubai. Den världsberömda Dubai Gold Souk erbjuder gata upp och gata ned med juvelerare och du kan handla alla typer av guld till mycket låga priser. Produkterna är sällan prissatta så du bör vara beredd på att pruta. Man skall inte heller missa Deira Market och Spice Market.

Många bofasta i Dubai bor i Deira på grund av lägre boendekostnader. Om du vill umgås med lokalbefolkningen är Deira rätt ställe. Här finns många utomhusbarer och restauranger där du kan njuta av en espresso.

Deira erbjuder alla typer av boende. Från enkla och prisvärda 2-stjärniga hotell och lägenheter till fashionabla 5-stjärniga hotell. Det är i allmänhet något billigare i Deira än i de andra distrikten i Dubai.


» Läs mer om Deira

Jumeirah Beach | Bur Dubai | Deira