Billigaste charter/paketresorna just nu:
Visar av resor.
Visa fler >>

Förenade Arabemiraten

Topp » Förenade Arabemiraten

Förenade Arabemiraten

En exotisk blandning av lyx, shopping och storhetsvansinne


Förenade Arabemiraten ligger i Mellanöstern och gränsar till Oman och Saudiarabien. Landet har sju Emirater, Dubai, Abu Dhabi, Fujairah, Sharjah, Ajman, Ras al-Khaimah och Umm al-Qaiwain. Huvudstaden är Abu Dhabi och landets valuta är Dirham (ca 1,8 svenska kronor).

UAE är extremt beroende av olja och är idag världens 5:e största exportör av det svarta guldet. Abu Dhabi är centrum för oljeindustrin medan Dubai är mer inriktat på ekonomi och turism. En del av oljeintäkterna investeras i turistnäringen. Framför allt ser man det i Dubai men andra Emirater som Abu Dhabi har haft en liknande utveckling under senare år. Man kan kalla detta storhetsvansinne, men det är ingen tvekan om att dessa byggprojekt lockar många turister och stor arbetskraftinvandring från i huvudsak Indien.

Klimatet är huvudsakligen uppdelat i två perioder. Oktober till april är högsäsong och temperaturen ligger då under 30 grader. Det kan förekomma en del regn men bara under korta perioder. Maj till september erbjuder temperaturer en bra bit över 40 grader och mycket hög luftfuktighet.Dubai

- Dubai är en exotisk blandning av lyx, shopping och storhetsvansinne


Dubai kallas ofta Mellanösterns svar på Las Vegas och det finns nog en liten sanning i påståendet. Här handlar mycket om att vara störst och bäst på allt. Några talande expempel på det är:

* Världens högsta byggnad (Burj Dubai 828 meter)
* Världens största konstgjorda skidbacke (Mall of the Emirates)
* Världens största samling av konstgjorda öar (The World)
* Världens största köpcentrum mätt i golvyta (Dubai Mall)
* Världens största fontänshow (Dubai Mall)
* Världens högsta hotell (Burj Al Arab - världens enda 7-stjärniga hotell)
* Planer på världens största nöjespark (Dubailand - inte färdig ännu)
* Världens största guldring (The Gold Souq)
* Världens längsta helautomatiserade tunnelbana (Dubai Metro)
* Världens snabbaste berg-och dalbana (Ferrari World - ligger i Abu Dhabi)

Dubai är en ultramodern och spännande stad med hög standard, fina stränder och en genuin gästfrihet. Men det är också en stor stad med stora avstånd mellan de olika stadsdelarna. Trafiken kan vara ganska omfattande vilket gör att det kan det ta tid att ta sig runt i staden. Dubai Metro, en helt automatisk förarlös tunnelbana, som öppnade under 2009, kommer förhoppningsvis att kunna ta en del av den växande trafiken (extern länk). Annars finns ett stort antal taxibilar och bussar att välja mellan.

Mycket förenklat är Dubai indelat i två huvudområden: Dubai City ligger inte långt från flygplatsen och den gamla delen av Dubai med marknader, Dubai Creek, där många av lokalborna bor. Läs mer om stadsdelarna i staden, Deira og Bur Dubai. Lite utanför centrum ligger Jumeirah Beach, den berömda stranden som sträcker sig längs den arabiska golfen. Här hittar du de välkända hotellen och de fina stränderna. Läs mer om Jumeirah Beach.

Under senare år har det dykt upp nya och populära områden i närheten av Dubai eller Jumeirah Beach. Längs huvudvägen, Sheikh Zayed Road, har Downtown Dubai byggts från grunden. Här hittar du bland annat; Burj Khalifa (extern länk), Dubai Mall (extern länk) och en mängd nya lyxhotell. Bredvid Jumeirah Beach har Dubai Marina (extern länk) vuxit upp de senaste åren. Ett enormt fastighetsprojekt med lägenheter, kontor och hotell utspridda bland konstgjorda kanaler.

Shoppingen är bra i Dubai. Oavsett om du väljer att handla i någon av de enorma shoppingcentrumen eller besöka de gamla arabiska basarerna i Bur Dubai och Deira så finns här något för alla. Dubai är guldets Mecka och priserna är betydligt lägre än i Sverige. Det finns ett brett utbud av restauranger från alla världens kök i Dubai. Servering av alkohol sker endast på hotellen.


» Bilder och karta från Dubai
» Läs mer om Dubai

Dubai