Santorini

Medelhavets vackraste ö? Ja, kanske. Öns sidor kastar sig magnifikt ner i havet åt alla håll, och när du närmar dig ön från luften kan du se de karakteristiska vitkalkade husen med blå tak och kupoler. Santorini är en av de dyraste grekiska öarna att besöka men också en fantastisk upplevelse.

Santorini har flera olika områden och stränder att välja mellan, vilket är värt att tänka på när man planerar sin semester. Västkusten är brant och bergig medan östkusten är platt med långa fina stränder med svart lavasand. Kamari, Vlychada, Perissa och Perivolos är de mest kända av semesterorterna på denna sida av ön.

Den största staden heter Fira och här är det fullt folkliv på sommaren. I Fira finns ett stort utbud av butiker, restauranger och barer. Fira ligger ganska högt upp på berget så om du är i någorlunda bra form kan du testa att gå de 600 trappstegen upp till staden nere från hamnen. Inte långt från Fira ligger byn Imerovigli som har en ännu mer spektakulär utsikt över havet och kryssningsfartygen.

Två självklara utflykter på Santorini är att åka till den trevliga staden Pyrgos, eller staden Mesa Gonia, som nästan förstördes helt vid ett stort jordskrev år 1956. Staden är fortfarande ganska tom men vinproducenten Roussos är fortfarande kvar här och kan besökas.

Om stranden är öppen (den stänger emellanåt på grund av risk för jordskred) så åkt till Den Röda Stranden vid Akrotiri. Jorden och klipporna är verkligen röda!

Vem passar detta resmål för?

Om du tänker resa hit under perioden maj till september får du räkna med att betala åtminstone 25% mer för resan än om du hade valt Kreta eller någon annan grekisk ö. Hotellpriserna är relativt höga. Santorini passar nog bäst för vuxna utan barn, men naturligtvis är barn välkomna. Men här hittar du inte stora imponerande resorthotell med massor med faciliteter och inte heller mycket med all-inclusive.

När ska man resa hit?

Ön har det typiska Medelhavsklimatet med en tidvis fuktig vinter och temperaturer neråt 14-15 grader. Från maj börjar sommaren och i augusti är det oftast 30 grader i skuggan. Hösten bjuder ofta på vacker väder och även i oktober kan temperaturen nå 25 grader. Våren är inte heller någon dålig tidpunkt att besöka Santorini.

Sök, jämför, spar! sistaminuten.se är en av Sveriges ledande sökmaskiner för billiga resor, både med kort tid till avresa och längre fram i tiden. Här får du de bästa erbjudandena från en lång rad charterbolag, flygbolag, hotell och biluthyrningsfirmor.

Erbjudanden

n
n
n
n
n
n
n
n
Klicka här för fler alternativ

Karta

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Santorini
kalender DagDag NattNatt BadBad
Jan. 14°C 10°C
Feb. 14°C 9°C
Mars 16°C 10°C
Apr. 19°C 12°C
Maj 22°C 16°C
Juni 26°C 20°C
Juli 27°C 22°C
Aug. 26°C 22°C
Sep. 25°C 20°C
Okt. 22°C 17°C
Nov. 18°C 14°C
Dec. 16°C 11°C
Prognos för Santorini