Madeira

Madeira ligger ute i Atlanten, drygt 40 mil norr om Kanarieöarna. Madeira är faktiskt inte bara en ö utan även en ögrupp. Förutom huvudön Madeira finns närliggande ön Porto Santo samt två mindre obebodda öar. Madeira kallas ofta "Blomsterön" och det finns en anledning till det. Öns vegetation och rika flora gör intryck. Det finns stränder på Madeira men de flesta åker hit för aktiviteter och utflykter. Det är exempelvis en utmärkt ö för att vandra.

Madeira är del av Portugal men upptäcktes redan av romarna. Runt år 1420 återupptäcktes ön av portugiserna och några år senare upptäckte man även ögruppen Azorerna i Atlanten, som idag också är del av Portugal. Portugiserna startade plantager och Madeira blev framförallt ett viktigt stopp för den portugisiska handelsflottan.

Idag har Madeira lite drygt 300.000 invånare och de allra flesta bor på huvudön. Det är också hit de flesta turister åker och huvudstaden Funchal är en bra utgångspunkt för att upptäcka ön. Grannön Porto Santo har knappt 6000 invånare och får betydligt färre besökare. Men Porto Santo är ett bättre resmål för dig som söker sol och bad. Medan huvudön har relativt dåligt med stränder, varav de flesta är svarta lavastränder, har Porto Santo 9 km av vackra gyllene sandstränder.

Madeira är känd som blomsterön och det finns en anledning till det. Här finns vulkaniska berg, täta lövskogar och en imponerande flora av blommor ovh växter. Här finns också fina trädgårdar och swimmingpooler med havsvatten. Många åker till Madeira för att vandra och för att se och upptäcka öns vegetation samt öns så-kallade levador, de bevattningskanaler som är flera hundra mil långa och som hjälper till att ge ön sin bördighet.

Många åker också hit för olika sportaktiviteter. Madeira är utmärkt för vindsurfing tack vare de höga vågorna. Den djupa Atlanten utanför Madeira, som i vissa fall har ett djup på 3000 meter, erbjuder också ett rikt djurliv. Havet lämpar sig utmärkt för dykning och snorkling men också för båtutflykter, och det är inte omöjligt att man kan stöta på en val eller ett gäng delfiner.

Vem passar detta resmål för?

Det finns stränder på Madeira och visst går det att åka hit för att koppla av med lite värme under vinterhalvåret, vilket många också gör. Men de flesta åker hit för utflykter, naturupplevelser och aktiviteter, exempelvis vandring. Madeira erbjuder även en rik kultur och historia som är värd att upptäcka. Det är med andra ord kanske inte en traditionell charterdestination utan mer ett resmål för dig som söker något mer.

När är det bäst att åka hit?

Madeira har ett stabilt och milt klimat under hela året och det blir varken några extremt kalla temperaturer eller extremt varma temperaturer. På vintern kan temperaturen nå ner mot 17 grader och på sommaren upp mot 25 grader. Det är även en måttlig fuktighet. De flesta väljer att åka hit under vinterhalvåret för att komma bort från den svenska vintern och det är också då de flesta charterresor går. Men Madeira kan besökas under hela året.

Sök, jämför, spar! sistaminuten.se är en av Sveriges ledande sökmaskiner för billiga resor, både med kort tid till avresa och längre fram i tiden. Här får du de bästa erbjudandena från en lång rad charterbolag, flygbolag, hotell och biluthyrningsfirmor.

Erbjudanden

n
n
n
n
n
n
n
n
Klicka här för fler alternativ

Karta

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Madeira
kalender DagDag NattNatt BadBad
Jan. 19°C 13°C 18°C
Feb. 19°C 13°C 18°C
Mars 19°C 14°C 18°C
Apr. 20°C 14°C 18°C
Maj 20°C 15°C 19°C
Juni 22°C 18°C 20°C
Juli 24°C 19°C 22°C
Aug. 25°C 20°C 22°C
Sep. 25°C 19°C 23°C
Okt. 24°C 18°C 22°C
Nov. 22°C 16°C 21°C
Dec. 20°C 14°C 19°C